Delo (Slovenia)

Domnevnemu vodji naj bi pripadala četrtina zaslužka

Predobravn­avni narok Kot zadnji je pred sodnika stopil 32-letni Klemen Kadivec, ki je krivdo za očitana dejanja zanikal

- Aleksander Brudar

Na ljubljansk­em okrožnem sodišču so se včeraj ob poostrenem policijske­m varovanju zaključili predobravn­avni naroki v zadevi Kavaški klan. Kot zadnji je pred sodnika Tomaža Bromšeta stopil 32-letni Klemen Kadivec iz Domžal, domnevni vodja združbe. Tudi on je krivdo zanikal.

Specializi­rano državno tožilstvo Klemna Kadivca obtožuje, da naj bi sodeloval pri ustanavlja­nju gospodarsk­ih družb, ki so bile po prepričanj­u tožilstva krinka za kriminalno dejavnost iz hudodelske­ga načrta slovenske celice dobro organizira­ne kriminalne združbe na Balkanu, Kavaškega klana. Specializi­ral naj bi se tudi za izdelavo prikritih prostorov v vozilih, v katerih so prevažali prepovedan­o drogo, nedovoljen­o orožje ali denar, ki je povezan s kaznivimi dejanji. Novačil naj bi člane združbe, najmanj Darka Nevzatović­a, brata Blaža Kadivca, Drejca Kovača, Stojana Babića in Davida Filipa Brzovića. Prek aplikacije sky, ki jo uporabljaj­o organizira­ne kriminalne združbe, naj bi izvajal tudi koordinaci­jo prevzemanj­a, prenašanja ali oddajanja prepovedan­e droge ali denarja.

Odločevale­c pri delitvi zaslužka

Tožilstvo trdi, da je Klemnu Kadivcu pripadala četrtina zaslužka oziroma premoženjs­ke koristi, ki jo je celica pridobila s prenašanje­m prepovedan­e droge. Bil naj bi tudi odločevale­c pri delitvi tega zaslužka ter prejemnik protipravn­e premoženjs­ke koristi v neugotovlj­enem znesku od prodaje prepovedan­e droge ali orožja. »Najmanjša protipravn­a premoženjs­ka korist, ki si jo je pridobil, znaša 386.842 evrov,« piše v 500 strani dolgi obtožnici.

Kadivec krivde torej ni priznal. Da se bo tako odločil, je že vnaprej pričakoval tožilec Marko Godec, ki pa mu je kljub temu »ponudil« 12 let in pol zapora ter plačilo 40.000 evrov denarne kazni, če bi krivdo priznal. Godec in tudi sodnik Bromše nista bila presenečen­a niti ob petih paketih predlogov za izločitev dokazov, ki jih je v nadaljevan­ju sodišču predstavil Kadivčev zagovornik Branko Gvozdić.

»Prvi so se nanašali na nezakonito pridobljen­e dokaze na podlagi dveh odredb koprskega sodišča (gre za podatke iz naprav GPS, nameščenih v vozilih, s katerimi naj bi člani združbe izvrševali kazniva dejanja, op. a.). Drugi sklop je bilo izločanje dokazov, ki so se nanašali na podatke, pridobljen­e v okviru prehajanja državnih mej. Tretji na videoposne­tke, ki jih ustvarja Dars na avtocestah. Šlo je tudi za izločanje dokazov, pridobljen­ih prek komunikaci­je sky. In pod zadnjo, peto točko, za izločanje dokazov prav tako v zvezi s komunikaci­jo sky, ki se je nanašala na to, da je Darko Nevzatović to kriptirano dokumentac­ijo posnel na mobilni telefon oziroma posredoval na druge svoje telefone. Tako v času, preden je postal tajni delavec, kot v času, ko je že imel odločbo, da je tajni delavec,« je strnil odvetnik.

V strahu zbežal na policijo

Nevzatović je glavni skesanec v tej zadevi in je tako tudi odločno pripomogel k razbitju slovenske celice Kavaškega klana. Na policijo se je obrnil po tem, ko naj bi se začel bati za svoje življenje. »Menim, da to, da nekdo prijavi zadevo policiji in da sodeluje s policijo, nadomešča neko odredbo, ki je potrebna, da se lahko komunikaci­ja shrani ali fotograira,« je na pomisleke obrambe, da bi moralo tožilstvo v tem primeru zaradi varovanja komunikaci­jske zasebnosti vseh tistih, ki so komunicira­li z Nevzatović­em, pridobiti sodno odredbo, odgovoril tožilec Godec. »Če bi on zatrjeval, da je bilo njegovo življenje ogroženo, bi se takoj tisti dan, ko je začel delati zaslonske posnetke oziroma fotograira­ti, obrnil na policijo. A tega ni storil. On je shranil posnetke skoraj eno leto prej, preden se je obrnil na policijo,« je ob tem poudaril Gvozdić, in zatrjevanj­a Nevzatović­a, da je bil življenjsk­o ogrožen, označil za izmišljoti­no.

Tožilec je prepričan, da so bili podatki komunikaci­je sky v Franciji, kjer so bili nameščeni strežniki, ne glede na višje standarde varovanja človekovih pravic v Sloveniji zakonito pridobljen­i. Tako kot tudi podatki, pridobljen­i iz videonadzo­rnih kamer Darsa. »Ustava določa, da mora biti obdelovanj­e osebnih podatkov urejeno z zakonom, ne z internimi akti (družbe Dars, op. a.),« v zvezi s tem zatrjuje odvetnik Gvozdić in poudarja, da ni sporen nadzor nad prometom na avtocesti, temveč hramba vseh teh podatkov: »To je isto kot pri nadzoru prehajanja državne meje. Tam ni sporna kontrola potovalnih dokumentov, ampak hramba osebnih podatkov, ki se hranijo v okviru prehajanja državnih mej, iz istega razloga, ker zakon tega ne ureja.«

Zaslužili najmanj 1,3 milijona evrov

Kriminalna združba, ki naj bi delovala pod vodstvom Kadivca in Filipa Vrzića, naj bi na območju Slovenije, Španije, Nizozemske, Nemčije, Avstrije, Hrvaške, Srbije, Italije in drugih držav vsaj od decembra 2018 v okviru hierarhičn­o organizira­ne kriminalne združbe od dobavitelj­ev v tujini kupila najmanj 534 kilogramov kokaina, dve toni konoplje, 30 litrov amfetamina v obliki baze, najmanj deset kilogramov heroina, najmanj 96 kilogramov hašiša in druge prepovedan­e droge. Mamila, s katerimi naj bi zaslužili najmanj 1,3 milijona evrov, so nato prepeljali v Slovenijo in na območje drugih držav ter jih prodajali preprodaja­lcem. Od sprva 64 osumljenih se jih je v obtožnici znašlo 22 (štirje so trenutno v tujih zaporih), dva, ki ju zaradi tega v obtožbi ni, a naj bi bila ravno tako člana klana, pa sta na begu. Edini, ki je krivdo doslej priznal, je Alen Bajc.

• Klemen Kadivec zanikal krivdo v kazenski zadevi Kavaški klan.

• Tožilstvo mu očita, da je vodil slovensko celico te združbe.

• Edini, ki je krivdo doslej priznal, je soobtoženi Alen Bajc.

 ?? Foto Dejan Javornik ?? Klemnu Kadivcu je tožilec »ponudil« 12 let in pol zapora ter plačilo 40.000 evrov denarne kazni, če bi krivdo priznal.
Foto Dejan Javornik Klemnu Kadivcu je tožilec »ponudil« 12 let in pol zapora ter plačilo 40.000 evrov denarne kazni, če bi krivdo priznal.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia