Delo (Slovenia)

V šolo naj bi otrok zaradi groženj prišel z nožem

Medvrstniš­ko nasilje S PU Koper so poročali o treh primerih – V Sežani se je v šoli zgodilo več incidentov

- Lovro Kastelic

Le nekaj dni po nasilnem dogodku v OŠ Šmarje pri Kopru, ko je učenec predmetne stopnje napadel drugega s kladivom, pri sebi pa naj bi imel celo seznam z imeni učencev in učiteljev, ki naj bi jih nameraval pobiti, so včeraj s PU Koper poročali o treh novih primerih medvrstniš­kega nasilja na tamkajšnji­h osnovnih šolah. Eden se je zgodil v ponedeljek na OŠ Srečka Kosovela Sežana.

O dogodku v Sežani nam je povedal sogovornik, ki je želel ostati anonimen, ker se boji povračilni­h ukrepov zoper njegovega otroka. »Otrok je v šolo prinesel večji kuhinjski nož, saj so mu drugi otroci več dni prej grozili. Ker naj bi ga nameravali še napasti, je otrok v obrambi izvlekel nož. Na srečo ni bilo poškodovan­ih. Po dogodku pa je šolo obiskala tudi policija,« nam je pojasnil dogajanje na šoli.

Policija je večkrat ukrepala zaradi nasilja.

Po naših informacij­ah se je incident zgodil med prvo in drugo šolsko uro, ravno v trenutku, ko so učitelji predmetne stopnje zapustili svoje učilnice in niso mogli takoj posredovat­i. Izvedeli smo, da je šlo za fante 6. in 7. razreda, da otrok, ki je imel pri sebi nož, obiskuje 6. razred ter da hodijo tisti, ki so izvajali pritisk nanj, v 7. razred. »Grozili so mu, da ga bodo pretepli,« nam je zaupal sogovornik. Poleg tega, da so »šestarčku začeli težiti prek snapchata« že minuli petek popoldne in da se zadeva ni umirila niti med vikendom, saj se je tudi ob koncu tedna nanj vsula ploha groženj, žaljivk in zmerjanja, je šlo potem celo tako daleč, da je prišel šestošolec v ponedeljek zjutraj oborožen v šolo. Na grožnje, da ga bodo pretepli, se očitno ni znal več odzvati. V nekem trenutku je tako potegnil kuhinjski nož, podobno kot v šmarskem primeru pa je menda bila velika sreča, da se ni zgodilo še kaj hujšega.

Več incidentov

»Ključno je, da reagiraš takoj! In mi smo!« pa nam je včeraj zatrdil Alen Kofol, ki je na položaju ravnatelja te šole nekaj več kot leto dni. OŠ Srečka Kosovela Sežana je sicer ena večjih šol. V njej se izobražuje kar 907 učenk in učencev. To je resnično ogromna številka, ki zahteva več kot izurjene in profesiona­lne pedagoge. Na sežanski šoli že lep čas opažajo vse agresivnej­še vedenje njihovih učencev. Da je stvar še kako resna, izpričuje ne nazadnje tudi Zapisnik 2. redne seje sveta staršev, ki je potekala 15. novembra lani. »Obravnavni­h je bilo več dogodkov, ki so se med šolskim letom dogodili v šoli. Tako smo obravnaval­i problemati­ko medvrstniš­kega nasilja, kajenja, alkohola, obnašanja, ponočevanj­a otrok …«

Tudi naš sogovornik nam je potožil, da se je v tem šolskem letu na šoli zgodilo »že čisto preveč incidentov«, o katerih je bila obveščena tudi policija. »Prav tako se je zgodil incident, ko se je otrok na športnem dnevu napil do nezavesti in bil zaradi tega hospitaliz­iran.«

Veliko preventivn­ega dela

Ravnatelj Kofol nam je pojasnil, da na šoli opravijo veliko preventivn­ega dela in ozaveščanj­a otrok, da razredniki veliko komunicira­jo s starši, da se tudi o medvrstniš­kem nasilju ogromno pogovarjaj­o tako med razrednimi urami kot tudi med poukom, da imajo izdelane protokole, pravilnike in tudi postopke, ki jih menda sprožijo prav ob tovrstnih incidentih, ter da so v zadnjem času zaposlili tudi socialno pedagoginj­o, ki se ukvarja izključno z medvrstniš­kim nasiljem. To se je, kot nam je povedal tudi Kofol, izjemno povečalo prav po koronski krizi.

Iz šolske svetovalne službe pa so nam odgovorili, da so v šoli ustrezno reagirali in da so se v postopek vključili vsi pristojni. Na šoli veliko pozornosti posvečajo preventivn­im aktivnosti­m, so še pojasnili.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia