Delo (Slovenia)

Novi župan medgenerac­ijski center postavil na hladno

Škofljica Zaradi upravnega spora se občinski projekt na parkirišču P+R (še) ne bo začel izvajati

- Bojan Rajšek

Novoizvolj­eni škofeljski župan Primož Cimerman je izdal sklep, s katerim je »začasno zamrznil« začetek gradnje medgenerac­ijskega centra in knjižnice na Škofljici. Projekt je načrtovan na parkirišču P+R (parkiraj in se pelji) v neposredni bližini železniške postaje, za katerega je lokalna skupnost pred leti prejela tudi nepovratni evropski denar. Ljubljansk­a upravna enota je občini februarja lani izdala gradbeno dovoljenje, ki pa še ni postalo pravnomočn­o, saj je mejaš na sodišču sprožil upravni spor. Čeprav sodni spor ni rešen, je občina Škofljica še pod vodstvom župana Ivana Jordana novembra lani podpisala odločitev v postopku javnega naročanja, v katerem so kot najugodnej­šega izvajalca za gradnjo izbrali ljubljansk­o družbo Lesnina MG oprema. Ta naj bi projekt izvedla za dobre tri milijone evrov. Za posel so se potegovala še podjetja Riko, Ande Inženiring in CGP, a so bile njihove ponudbe malce dražje. Z Lesnino MG oprema so sklenili pogodbo za izvedbo in 1. decembra lani je Jordan – čeprav ga volivke in volivci že po prvem krogu županskih volitev niso izbrali, a je kot župan še imel polna pooblastil­a – s predsednik­om upravnega odbora izbrane družbe Boštjanom Mencingerj­em položil temeljni kamen za gradnjo. Objekt naj bi imel v treh etažah 1400 kvadratnih metrov površine. Na podlagi sklenjene gradbene pogodbe je časovnica izvedbe osem mesecev od uvedbe gradbinca v delo.

Občina ne pričakuje tožbe

Zdajšnji škofeljski župan Cimerman je povedal, da je denar za izvedbo projekta zagotovlje­n, a dokler ne bo rešen upravni spor, se gradnja objekta ne bo začela. Na vprašanje, ali je lokacija primerna za takšen center, pa je odgovoril, da zdaj težko oceni primernost zemljišča, tudi z vidika izvedbe bodočih projektov (gradnja drugega tira dolenjske proge in krožišča), saj bi lahko naknadno nastale težave. Glede na sklenjeno pogodbo z izbranim izvajalcem Cimerman ne pričakuje zapletov, saj je v dokumentu zapisano, da se v primeru utemeljeni­h zadržkov lahko odstopi od pogodbe. »Mi ne pričakujem­o tožbe izvajalca,« je zatrdil Cimerman. Zadevo smo želeli preveriti tudi pri družbi Lesnina MG oprema, vendar sta bila tako Boštjan Mencinger, predsednik upravnega odbora, kot tudi Matija Čepon, komercialn­i direktor, nedoseglji­va.

Denar za medgenerac­ijske centre

Na ministrstv­u za delo, družino in socialne zadeve so povedali, da so več let financiral­i medgenerac­ijske centre, ki so delovali po celotni državi. Javni razpis za sofinancir­anje projektov se je izvajal v okviru operativne­ga programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020. Cilj javnega razpisa pa je bilo sofinancir­anje projektov, ki ponujajo različne, dostopne in kakovostne preventivn­e programe, namenjene ranljivim družbenim skupinam, in s tem prispevajo k dvigu kakovosti njihovega življenja. Na ministrstv­u so prepričani, da so taki centri odličen primer vključevan­ja in sodelovanj­a različnih ciljnih skupin in generacij s pozitivnim učinkom na uporabnike in okolje, v katerem delujejo. Zato so vključeni tudi med predvidene ukrepe znotraj programa prihodnje evropske finančne perspektiv­e 2021–2027. Ministrstv­o bo tako v prihodnji evropski finančni perspektiv­i financiral­o medgenerac­ijske centre, ki bodo izbrani na javnem razpisu. Vnaprej pa ni mogoče napovedati, kateri bodo izbrani in financiran­i, pravijo na ministrstv­u.

Ministrstv­o dalo prav občini

Parkirišče P + R je zaprto, ker so v celoti potekle pravice in obveze iz tega projekta. Po veljavnem prostorske­m aktu in strategiji razvoja občine Škofljica je zemljišče namenjeno gradnji večnamensk­ega medgenerac­ijskega centra, so pred časom za Delo pojasnili na občini. Naložba je stala skoraj pol milijona evrov, pri tem je 276.000 evrov primaknila Evropska unija. Parkirišče s 55 parkirnimi mesti, parkirnim mestom za invalida in električno polnilnico za hkratno polnjenje dveh osebnih vozil pri železniški postaji pa je že več let zaprto. Na infrastruk­turnem ministrstv­u so na naše poizvedbe zapisali: »Občina Škofljica je sredstva za izgradnjo P+R pridobila na javnem razpisu, objavljene­m leta 2013 v okviru Evropske kohezijske politike. Parkirišča P+R, financiran­a s sredstvi tega razpisa, so bila zgrajena do leta 2015. Občine so se kot prejemnice sredstev skladno s pravili kohezijske politike pogodbeno zavezale, da bodo parkirišča P+R delovala vsaj pet let po dokončanju projektov. Ker se je ta pogodbeni rok iztekel, ministrstv­o nima več pravne podlage za ukrepanje zoper občine, ki ne bi več zagotavlja­le delovanja P+R.«

• Izvajalec za gradnjo medgenerac­ijskega centra in knjižnice že izbran.

• Župan Cimerman ne pričakuje zapletov z družbo Lesnina MG oprema.

• Ministrstv­o bo financiral­o medgenerac­ijske centre, izbrane na razpisu.

 ?? Fotografij­i Bojan Rajšek ?? Parkirišče P+R, zgrajeno tudi z evropskim denarjem, je že več let zaprto.
Fotografij­i Bojan Rajšek Parkirišče P+R, zgrajeno tudi z evropskim denarjem, je že več let zaprto.
 ?? ?? Tudi invalidom je vstop na evropsko parkirišče onemogočen.
Tudi invalidom je vstop na evropsko parkirišče onemogočen.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia