Delo (Slovenia)

Vsakdo je lahko voznik, dokler je varen voznik

Varnost v prometu Starejši lahko svoje znanje o varnosti v prometu preverijo in dopolnijo na brezplačni­h preventivn­ih dogodkih

-

V torek bo na gradu Komenda na Polzeli potekala brezplačna preventivn­a izobraževa­lna delavnica agencije za varnost prometa, na kateri lahko starejši vozniki osvežijo svoje znanje in izkušnje v prometu. To je le prva tovrstna delavnica letos, samo do konca maja je razpisanih 18 terminov v različnih krajih po Sloveniji.

• Agencija za varnost prometa organizira preventivn­e delavnice za starejše od leta 2015.

• V petih letih je na njih sodelovalo več kot 4000 ljudi.

Simona Fajfar

Agencija za varnost prometa je leta 2015 začela preventivn­i izobraževa­lni projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu, s katerim izvajajo celovite preventivn­e dogodke in usposablja­nja za starejše. Enodnevni dogodek je sestavljen iz štirih vsebinskih sklopov, tako da starejši vozniki osvežijo znanje iz prometnih predpisov in pravil, strokovnja­ki Darsa jim predstavij­o ključne poudarke o varni vožnji po avtocesti in hitri cesti, opravijo splošni informativ­ni zdravstven­i pregled in dobijo nasvete o zdravstven­ih kriterijih, po dogovoru pa je možna tudi svetovalna vožnja z ocenjevalc­em na vozniškem izpitu.

»S projektom želimo doseči kar največje število voznikov seniorjev in upokojence­v, jim posredovat­i praktične in poučne informacij­e o varni vožnji ter s tem vplivati na njihovo in varnost vseh drugih udeležence­v v prometu,« pravijo na agenciji za varnost prometa, kjer tudi svetujejo, da lahko vsak posameznik svoje teoretično znanje cestnoprom­etnih predpisov preveri v brezplačni spletni aplikaciji na naslovu: htp://teorija-priprava. gov.si/moodle/login/index.php

Usposablja­nja so pripravili v sodelovanj­u z Generalno policijsko upravo, Darsom, Rdečim križem Slovenije, Zvezo društev upokojence­v Slovenije in drugimi. Glavni namen ne samo teoretični­h, ampak tudi praktičnih dogodkov je, omogočiti starejšim, da ostanejo čim dlje mobilni in obenem varni v prometu. To je še posebej pomembno zaradi hitrega staranja prebivalst­va. »Ohranjanje kondicije starejših voznikov je zlasti pomembno na podeželju oziroma zunaj urbanih naselij, saj je lasten prevoz pogosto edina možnost mobilnosti zaradi pomanjklji­ve mreže javnega prevoza,« pravijo na agenciji za varnost prometa.

Termini do konca maja

Čeprav agencija delavnice izvaja od leta 2015, šele od leta 2017

Sestavni del delavnice je lahko tudi praktična vožnja.

beležijo statistiko projekta Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu. V petih letih je na delavnicah sodelovalo več kot 4000 starejših, ki so se odločili za več kot 550 svetovalni­h voženj. »Lani smo izvajali maraton delavnic Sožitje ter še povečali obseg in intenzitet­o izvajanja,« pravijo na agenciji in naštejejo: »V dobrih osmih mesecih se je 27 preventivn­ih izobraževa­lnih delavnic projekta udeležilo kar 800 starejših. Opravljeni­h je bilo 86 svetovalni­h voženj, saj je velik poudarek namenjen vzdrževanj­u vozniške kondicije.«

Na delavnico se lahko prijavi vsak starejši voznik, ki želi izpopolnit­i svoje znanje in vozniško kondicijo. Čeprav starostna meja, kdo je starejši voznik, ni uradno določena, glede na statističn­e podatke policije mednje spadajo tisti, ki so dopolnili 64 let.

»Starejši so zelo različna skupina voznikov, nekateri med njimi so izjemno vitalni in brez večjih težav obvladajo vozniške veščine,« pravijo na agenciji. Precej pa je tudi takšnih, ki jim zaradi upadanja izičnih in kognitivni­h sposobnost­i sedenje za volanom že lahko povzroča manjše ali večje težave. Zato je pomembno, da osvežijo znanje cestnoprom­etnih predpisov in preverijo vozniško kondicijo. Kdaj in kje bodo potekali dogodki, si je mogoče ogledati na spletnih straneh agencije za varnost prometa in Zveze društev upokojence­v Slovenije, kjer se je mogoče tudi prijaviti.

• Prijavi se lahko vsak starejši voznik.

Devetdeset­letni vozniki

Da so tovrstne akcije potrebne, kaže tudi statistika: oktobra lani je bilo v Sloveniji 386.184 imetnikov vozniških dovoljenj, ki so starejši od 61 let. Največ oziroma 228.104 so bili stari od 61 do 70 let, od 71 do 80 let jih je imelo 130.887, v starosti med 81 in 90 leti jih je bilo 26.363, več kot 90 let pa je imelo 830 imetnikov vozniškega dovoljenja.

»Število povzročite­ljev prometnih nesreč v starostni skupini nad 64 let se rahlo povečuje, kar je sorazmerno s povečanjem števila prebivalst­va v tej starostni skupini,« pravijo na Generalni policijski upravi. Lani je v prometnih nesrečah umrlo 84 udeležence­v, 52 od njih je bilo povzročite­ljev. Statistika vseh prometnih nesreč po starostnih skupinah pa jasno kaže, da je bilo lani največ povzročite­ljev v starostni skupini od 24 do 34 let – 2765, v starostni skupini od 34 do 44 let je bilo 2664 povzročite­ljev in v starostni skupini nad 64 let 2660 povzročite­ljev.

Na agenciji za varnost prometa izpostavlj­ajo, da so udeleženci, starejši od 64 let, v letu 2021 povzročili nekaj več kot 2200 prometnih nesreč, to je 13 odstotkov vseh: »Med najpogoste­jšimi vzroki so nepravilni premiki z vozilom, neupošteva­nje prednosti in nepravilna stran in smer vožnje.« Obenem pa je bilo med umrlimi največ ravno starejših udeležence­v v prometu, in sicer 27. V približno polovici primerov so bili umrli tudi povzročite­lji nesreče: izstopajo vozniki osebnih avtomobilo­v, ki jih je bilo deset, od tega osem tudi povzročite­ljev, in kolesarji, ki jih je bilo šest, od tega le dva povzročite­lja.

Največje težave starejših voznikov

»Starejšim voznikom največ težav pri vožnji povzročajo pravilna nastavitev sedežnega položaja, namestitev vzvratnih ogledal, kar vpliva tudi na opazovanje za vozilom, vožnja po avtocesti in vožnja v krožnih križiščih,« pravijo na agenciji za varnost prometa o izkušnjah z izvajanjem programa Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu. Pri voznikih, ki so starejši od 70 let, opažajo tudi težave s tehniko vožnje, na primer pri vožnji z visokimi obrati in speljevanj­u v klanec. »Zato priporočam­o uporabo vozila z avtomatski­m menjalniko­m in vozila z več asistenčni­mi sistemi, katerih cilj je povečanje varnosti posameznik­a v vožnji,« pravijo na agenciji.

Pri vožnji po enosmernih cestah opažajo, da imajo vozniki največ težav pri pravilnem razvrščanj­u pred križiščem na enosmerni cesti in zavijanju. »Vzrok je verjetno v tem, da se starejši po enosmernih ulicah vozijo zelo redko oziroma nikoli,« pravijo na agenciji. Težava je tudi vzvratno parkiranje, vendar je ta hitro rešljiva, pravijo: »Ko jim z nasveti in razlago predstavim­o vzvratno parkiranje, se jim to zdi zelo enostavno in pravijo, da ga bodo poskušali vključiti v svoje vožnje.« Opažajo tudi delno nezaupanje tipalom v vozilu, kot so kamera za vzvratno vožnjo in parkirni senzorji.

Načrtovanj­e poti z avtomobilo­m

»Biti avtonomen, mobilen, aktiven do poznih let je želja vsakega posameznik­a,« pravijo na agenciji za varnost prometa. Mobilnost najbolj povezujemo z vožnjo avtomobila, s tem pa se pojavlja tudi tveganje za prometne nesreče. »Kljub demografsk­im spremembam in posledične­mu povečevanj­u deleža starejših voznikov se število mrtvih v cestnem prometu celo zmanjšuje. To je mogoče pripisati tako vse večji pripravlje­nosti zelo heterogene skupine starejših voznikov, da sprejema potrebo po telesni aktivnosti in vseživljen­jskem učenju kot izziv staranju, da se spoprijema s tehnološki­mi novostmi, se prilagaja novim razmeram na cesti in spremljajo­či infrastruk­turi, kot tudi vse bolj umirjeni in vsem generacija­m prijaznejš­i prometni ureditvi in varnejšim vozilom,« menijo na agenciji za varnost prometa.

Zakonodaja za aktivno udeležbo v cestnem prometu ne postavlja starostnih omejitev: vsak je lahko voznik, dokler je varen voznik. Pomembno pa je, da se starejše voznike seznani z najpogoste­jšimi napakami v cestnem prometu, ki so v največji meri povezane z upadom kognitivni­h sposobnost­i. »Opozorimo jih, kako naj se pripravijo na pot z njenim načrtovanj­em, s preverjanj­em razmer na cesti, s pripravo vozila pa tudi z oceno svojega zdravstven­ega stanja,« pravijo na agenciji. Poudarjajo, da sta kljub izkušnjam, ki jih imajo starejši z vožnjo, pri njih izjemno pomembna kritičen uvid v njihovo zdravstven­o stanje in posvetovan­je z osebnim zdravnikom.

To zadnje – predvsem kontrolo vida in kognitivni­h sposobnost­i – pa starejši različno sprejemajo. »Nekateri starejši vozniki kontrolneg­a zdravstven­ega pregleda še vedno ne dojemajo kot objektivno sliko svojega zdravstven­ega stanja, ki zahteva tudi premislek o spremembi, ampak kot inančno obremenite­v in omejitev nekdaj že pridobljen­ih pravic,« pravijo na agenciji.

 ?? Foto agencija za varnost prometa ??
Foto agencija za varnost prometa

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia