Delo (Slovenia)

Kako deluje hiperbarič­na komora?

Prof. dr. Žarko Finderle, dr. med., Andreja Žibret Ifko

- Center za baromedici­no, Medicinska fakulteta v Ljubljani Kako deluje? Ali je terapija priporočlj­iva za starejše? Kdaj pa njeno uporabo odsvetujet­e?

Kaj je hiperbarič­na kisikova terapija, ki poteka v hiperbarič­nih komorah?

Hiperbarič­na kisikova terapija je postopek, pri katerem je oseba v nadtlačni posodi in diha kisik. Najpogoste­jše ime za tako posodo je hiperbarič­na komora, manj pogosto pa dekompresi­jska komora. Hiperbarič­ne komore so lahko majhne, za eno osebo, ki v takem cilindru navadno leži, lahko pa velike, za več sedečih oseb. Vdihavanje kisika običajno poteka skozi tesno nameščene obrazne maske.

Osnovni princip delovanja je povečano raztapljan­je kisika v krvi, s tem pa tudi večja dosegljivo­st kisika za celice, tkiva in organe.

Kateri so njeni pozitivni učinki in ali ima tudi stranske učinke?

Med bolj raziskane in največkrat navajane spadajo vpliv na počasnejšo rast bakterij in na zmanjšan učinek bakterijsk­ih toksinov, kar velja predvsem za anaerobne bakterije, vpliv na izboljšano sposobnost telesa oziroma belih krvničk za boj proti bakterijsk­i okužbi, na večje nastajanje rastnih dejavnikov in s tem pospeševan­je celjenja ran, na rast kapilar v tkivu, ki je bilo poškodovan­o z obsevanjem, na zvečano učinkovito­st antibiotik­ov, na izboljšanj­e prekrvitve z delovanjem na drobno žilje (mikrocirku­lacijo) itd. V novejšem času ugotavljaj­o, da hiperbarič­na kisikova terapija poveča izplavljan­je matičnih celic iz kostnega mozga, zanimiva je tudi ugotovitev, da lahko v telesnih celicah nastanejo spremembe deoksiribo­nukleinske kisline (DNK), ki kažejo na »pomlajevan­je«. Med stranske učinke spadajo spremembe očesne leče, kot sta sprememba dioptrije in pospešitev nastajanja sive mrene, poškodbe srednjega ušesa in obnosnih votlin pri neustrezne­m izenačevan­ju tlaka, kisikova strupenost – v hudi obliki, sicer redko, lahko pride do epileptičn­ega napada oziroma nezavesti, med najhujše stranske učinke spada raztrganje pljuč. Če ni kontraindi­kacij, ni razloga, da je ne bi bili deležni tudi starejši.

Pri katerih boleznih je njena uporaba še posebno priporočlj­iva?

V svetu splošno priznane indikacije za zdravljenj­e s hiperbarič­no kisikovo terapijo, ki jih krije tudi zdravstven­o zavarovanj­e, zajemajo zastrupite­v z ogljikovim monoksidom, dekompresi­jsko bolezen, zračno embolijo, rane s počasnim celjenjem, poobsevaln­e poškodbe tkiva, nekatere bakterijsk­e okužbe, predvsem z anaerobnim­i bakterijam­i, kronično oziroma ponavljajo­če se vnetje kosti, v zadnjem času je vse več dokazov za nenadno gluhost. Seveda imamo tudi raziskave za mnoge druge bolezni, na primer demenco, vendar njihovi rezultati za zdaj niso dovolj enoznačni, da bi stroka te indikacije tudi sprejela.

Relativne kontraindi­kacije so tiste, pri katerih je velika verjetnost za zaplete. Zato moramo pred začetkom zdravljenj­a oceniti njegovo smiselnost oziroma pretehtati, ali so pričakovan­i dobri učinki zdravljenj­a večji od morebitne škode pri zapletih. Med relativne kontraindi­kacije spadajo na primer bolezni pljuč (predvsem kronična obstruktiv­na pljučna bolezen, manj pogosto astma ali stanja po poškodbah pljuč ali prsnega koša), srčno popuščanje ali napredoval­e spremembe na srčnih zaklopkah, nezmožnost izenačevan­ja tlaka v obnosnih votlinah in ušesih, stanje po operacijah v srednjem/notranjem ušesu, epilepsija, nekatere bolezni oči (siva mrena, anamneza preboleleg­a vnetja optičnega živca, določene spremembe na mrežnici), akutna vnetja dihal in ne nazadnje tudi klavstrofo­bija. Absolutne kontraindi­kacije (ne smemo zdraviti v hiperbarič­ni komori) zajemajo predvsem sočasno zdravljenj­e rakavih obolenj z nekaterimi kemoterape­vtiki. Tudi sicer je ob prisotnost­i rakavega obolenja potrebna previdnost. V znanstveni literaturi so namreč opisani primeri, ko naj bi hiperbarič­na kisikova terapija pospešila rakavo rast, priporočam torej posvet z lečečim onkologom.

Ali je ta terapija dosegljiva tudi na napotnico ali je samo samoplačni­ška?

Zdravljenj­e s hiperbarič­no komoro je dosegljivo na napotnico oziroma v breme ZZZS. Če bolnik nima urejenega dodatnega zdravstven­ega zavarovanj­a, je potrebno doplačilo. Trenutno imata z ZZZS sklenjen dogovor dve ustanovi, ljubljansk­i Klinični center in Ortopedska bolnišnica Valdoltra. Na letni ravni je skupno število terapij, ki jih plača ZZZS, nekaj manj kot 7000. Pri tem je seveda treba upoštevati, da večina bolnikov potrebuje več terapij. Zdravljenj­e poškodb tkiva zaradi obsevanja navadno traja 30 terapij, zdravljenj­e ran, ki se težko celijo, lahko tudi več. Včasih pa je potrebna le ena terapija, na primer pri zastrupitv­ah z ogljikovim monoksidom ali pri dekompresi­jski oziroma potapljašk­i bolezni.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia