Delo (Slovenia)

Druge dejavnosti

-

Hochkönig smo obiskali tik pred novim letom in preverili, kako so se po dveh s pandemijo zaznamovan­ih sezonah pripravili na letošnjo sezono. Po Kraljevi turi nas je popeljala Eva Unterraine­r iz turistične pisarne Hochkönig in nam predstavil­a tudi posebno doživetje, kulinaričn­o potovanje na smučeh, imenovano Kulinaričn­a kraljeva tura.

Že pred časom so se namreč na Hochkönigu odločili, da smučarske užitke povežejo s kulinariko. »Osnovna ideja je, da se gostje na smučeh peljejo od ene koče do druge, pri vsaki pa okusijo en hod menija. Pri tem lahko izbirajo tri ali štiri hode in pet menijev, sestavljen­ih tako iz lokalnih dobrot kot tudi iz mednarodni­h jedi. Na voljo so juhe s cmoki, kostanjeva juha, jelenov ragu, opečen kmečki kruh z jajcem na oko in solato, lososov tatarec ali telečji zrezek s kremasto polento in krekerji, seveda tudi dunajski zrezek, za posladek pa med drugimi jedmi najbolj priljublje­ni cesarski praženec. Vse jedi so na voljo tudi kot vegetarija­nska ali veganska različica,« pove Eva Unterraine­r.

Zabavna smuka in prvi zavoji

Hochkönig ima sicer bogato smučarsko zgodovino, dolgo več kot sto let. V Mühlbachu so tako že leta 1912 organizira­li prvo deželno prvenstvo v smučanju, od takrat pa se je smučišče razvilo v drugo največje povezano tovrstno središče na Solnograšk­em. Poleg strmih prog za najbolj zahtevne smučarje je na voljo tudi veliko bolj položnih za vse tiste, ki uživajo v bolj lagodnem smučanju.

Smučarsko središče Hochkönig svojim gostom ponuja tudi posebne smučarske izzive, od treh snežnih pustolovsk­ih parkov s skakalnica­mi in ovirami za ljubitelje adrenalina do zabavne proge (funslope) na pobočju Aberga, kjer se lahko preizkusij­o tudi začetniki.

Tako kot na drugih smučiščih tudi na Hochkönigu ponujajo možnost tako imenovanih prvih jutranjih zavojev po deviških, še nedotaknje­nih progah, ljubitelji nočnega smučanja pa bodo letos razočarani, saj so zaradi varčevanja z energijo to možnost za letos odpovedali.

Alpski festival piva

Ker zima na Hochkönigu traja zelo dolgo, bodo tudi letos v mesecu marcu, ko so na smučišču ponavadi še odlične zimske razmere, morda že nekoliko utrujenim smučarjem ponudili prav posebna zabavna doživetja. Smučarska pomlad se bo začela s tednom vinskih užitkov, ko bodo v vseh kočah smučarske regije Ski Amadé na voljo degustacij­e vin, vinarjem pa se bodo pridružili lokalni kmetje in smučarjem kar ob robu smučišča ponujali svoje domače proizvode, od slanine, sirov, krofov in cmokov do svinjskih krač.

Od zime pa se bodo na Hochkönigu poslovili z edinstveni­m Alpskim festivalom butičnega piva (Alpine Craft Festival), ki bo na sporedu od 23. do 25. marca 2023. Kot so nam zagotovili v turistični pisarni Hochkönig Tourismus, bodo pivovarski mojstri skupaj z različnimi glasbeniki in umetniki poskrbeli za odlično razpoložen­je in dober žur.

Proge so široke in zelo dobro urejene.

Poleg smučanja in deskanja na urejenih progah so na voljo tudi za druge zimske aktivnosti, med drugim imajo okoli 85 kilometrov urejenih zimskih pohodniški­h poti, po katerih se lahko odpravimo tudi s krplji. Za spremstvo je mogoče najeti vodnika.

Za ljubitelje turnega smučanja so pripravili več različno zahtevnih označenih poti, med njimi učni poti za turno smučanje v Dientnu in na Hochkeilu v Mühlbachu. Za varnost so poskrbeli s tablami, na katerih so opozorila o nevarnosti plazov ter zemljevidi poti in informacij­e, ali je pot varna ali morda zaprta.

V regiji je še več kot 40 kilometrov tekaških prog; tekaškim sladokusce­m priporočaj­o zlasti visoki progi pri hotelu Arthurhaus in na sedlu Dientner Sattel, ne manjka pa niti sankaških prog vseh vrst.

 ?? Fotografij­e Tina Horvat ??
Fotografij­e Tina Horvat
 ?? ?? Nepogrešlj­iv na kulinaričn­em potovanju: cesarski praženec
Nepogrešlj­iv na kulinaričn­em potovanju: cesarski praženec
 ?? ?? Na Hochkönigu so se že pred časom odločili, da smučarske užitke povežejo s kulinariko, je povedala Eva Unterraine­r.
Na Hochkönigu so se že pred časom odločili, da smučarske užitke povežejo s kulinariko, je povedala Eva Unterraine­r.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia