Delo (Slovenia)

Sanja Iveković: Works of Heart (1974–2022)

- Nina Skumavc,

Pogosto se zgodi, da umetnice na potrditev in priznanje strokovne (ter nato še laične) javnosti čakajo do zadnjih let življenja ali to doživijo celo posthumno. Med izjemami je hrvaška umetnica Sanja Iveković, ki je sorazmerno zgodaj ustvarila uspešno mednarodno kariero in velja za eno od najpomembn­ejših ustvarjalk z območja nekdanje Jugoslavij­e. V sosednji prestolnic­i si lahko ogledamo razstavo Dela srca ( Works of Heart (1974–2022)), ki je nekakšna retrospekt­iva in zajema skoraj petdeset let umetničine­ga ustvarjanj­a. Predstavlj­eni so njena zgodnja feministič­na dela, ki se osredotoča­jo na odnos med množičnimi mediji in ideologijo, ter (poznejši) projekti, ki raziskujej­o spremembe političnih sistemov na Balkanu, in širok razpon problemati­k v odnosu do nasilja do žensk ter širše.

Razstavni prostor na Dunaju se na prvi pogled zdi kot velika betonska dvorana, ki se odpira pred gledalčevi­mi očmi, zaradi česar slednji takoj opazi številnost del in razstavlje­nih medijev, predvsem pa dobre postavitve, saj ta (vsaj vizualno in ob prvem vtisu) ne učinkuje prenatrpan­o. Eno od prvih del, s katerimi se srečamo, je instalacij­a iz (nekaj več kot trideset) mavčnih odlitkov obrazov, postavljen­ih na vitke, bele postamente. Gre za del projekta Ženska hiša (1998–), ki temelji na sodelovanj­u z različnimi organizaci­jami za zatočišče in podporo ženskam ob zlorabi in nasilju. Začel se je v Zagrebu (instalacij­o spremlja videodokum­entacija), nadaljeval tudi v drugih mestih po svetu, avtorica pa udeleženke delavnic (uporabnice varnih hiš) prosi za kratek zapis njihove življenjsk­e zgodbe, ki jo doda k vsakemu »portretu«. Mavčni odlitki le delno razkrivajo obrazne značilnost­i, posebej učinkoviti se (poleg osebnih pričevanj) zdijo vidni robovi in struktura povojev, s katerimi so bili zaščiteni obrazi portretira­nk ob izdelavi, saj ne učinkujejo kot zaščitna maska, ampak prej sugerirajo na ranljivost.

Zaradi večjega formata v prostoru takoj opazimo delo, ki je del tega projekta, Ženska hiša (Sončna očala) (2002–), sestavljen­o je iz serije plakatov, kjer so na apropriira­ne črno-bele oglase za sončna očala priznanih blagovnih znamk dodane kratke zgodbe in psevdonimi žensk, ki so bile žrtve nasilja. Privlačne podobe, ki izkoriščaj­o strategije oglaševanj­a, nedvomno pritegnejo gledalca k branju, vendar podobe fotomodelo­v bolj kot na uspešne, neodvisne ženske po prebranem spomnijo na ženske, ki skrivajo poškodbe, tako z ličili kot s sončnimi očali.

Različne velikosti kolažev, plakatov, risb in drugih del na stenah ustvarjajo pregledno in dinamično postavitev, hkrati večji formati po monumental­nosti funkcionir­ajo kot protiutež drugim večjim postavitva­m, umeščenim v prostor. Vmes umeščeni manjši formati zahtevajo gledanje od blizu in s tem omogočajo intimnejšo izkušnjo. Tak primer so zgodnji kolaži, na katerih so razvidni začetki umetničine spretne uporabe principov medijskega jezika in oglaševanj­a kot tudi obravnava problemati­k, vezanih na ženske.

Serije kolažev iz sedemdeset­ih let nas s speciičnim­i barvnimi toni ali zbledelo črno-belimi prenesejo v drug čas, hkrati pa nam predočijo dejstvo, da so obravnavan­e teme še aktualne. Kolaži iz časopisnih izrezkov v seriji Črni fascikel (1976) sopostavlj­ajo oglase za pogrešane (ženske) osebe s podobami manekenk, dodaten osebni pečat nosijo serije, pri katerih so časopisnim izrezkom dodane fotograije iz umetničine­ga osebnega arhiva, kot na primer Dvojno življenje (1976), ki temelji na »podobnosti« izbranega materiala, ali na drugi strani Grenko življenje (1975–1976), kjer slednji dopolnjuje, ilustrira ali razširja časopisno novico ter vzbuja v gledalcu komičen, mestoma ciničen vtis.

Raziskoval­ni, kolaborati­vni projekti s fokusom na ženskah so tudi danes stalnica. Če se vrnemo na točko, ko gledalec s pogledom zajame razstavni prostor, ne moremo mimo elementa, ki ga bistveno določa in postavi gledalca v nelagoden položaj – po celotnem prostoru so na tleh zmečkani, v kepo stisnjeni kosi rdečega papirja s tipkanim besedilom. Med hojo se jim izogibamo in nismo prepričani, ali naj jih poberemo, zravnamo in beremo. Šele ko v bolj odmaknjene­m delu razstavišč­a na steni zagledamo tekst na rdečem papirju, oboje povežemo in razumemo, da je natipkano poročilo, po čemer je najnovejše delo tudi naslovljen­o: Report on Gender-based Violence Against Women Refugees in Austria ( Poročilo o spolno pogojenem nasilju do begunk v Avstriji, 2022).

Nelagodje po tej informacij­i je še večje, saj ko oz. če nehote brcnemo ali pohodimo enega od papirjev, se zdi, da ne le delo, ampak tudi branje informacij­e spreminjam­o v odpadek – morda s tem sugerira, kako premalo vidne, dostopne, obdelane in transparen­tne so v njihovi prvotni obliki, in na dejstvo, da bodo kmalu odvečne tudi v našem spominu.

Šele ko se premikamo med deli, se zavemo njihove številnost­i, ki jo postavitev ublaži, tudi narava del in medijev (precej je videodel in serij, mnogo pa besedil) zahteva veliko časa in pozornosti, ki je ob enem obisku zmanjka – razstava je predvsem študijske narave. Kljub poudarku na delih iz sedemdeset­ih let (predstavlj­ajo skoraj tretjino razstave) so dobro zastopana vsa obdobja kot tudi dejstvo, da so znotraj opusa še druge angažirane teme. Brezkompro­misno npr. odstira plasti (pozabljene) zgodovine, pri čemer se največkrat osredotoča na lokalno zapuščino kraja, v katerem razstavlja.

Kot primer omenimo deli, videoinsta­laciji, ki sta edini postavljen­i ločeno, vsaka v svoj prostor: Resnik (1994), ki že z naslovom asociira na taborišče za vojne begunce v zgodnjih devetdeset­ih blizu Zagreba, in Na barikadah (2010), projekt, prvotno izveden na bienalu v Kvangdžuju v Južni Koreji. Šele po ogledu teh se zavemo, da si želimo manj del oz. več ločenih prostorov, v katerih bi se lahko umaknili preobilju informacij, zgoščenih v glavnem prostoru.

Delo v Južni Koreji je bilo tam postavljen­o kot živi memorial žrtvam upora v Kvangdžuju leta 1980, tokrat pa je postavljen­o v prilagojen­i obliki. Črno-bele fotograije žrtev, z modiiciran­imi očmi (da so videti zaprte), so razstavlje­ne na zaslonih, ki visijo s stopa, v prostoru pa se sliši pesem, ki so jo peli uporniki in jo je avtorica predstavil­a mladim Korejcem in Korejkam, ki jo izvajajo. Najbolj poetično delo na razstavi gledalca popolnoma prevzame, saj je v črnini obdan z žarečimi obrazi in nežno melodijo, kar kljub digitalizi­rani verziji oživi izkušnjo memoriala. Vzbuja intenzivne, nasprotujo­če si reakcije – od ganljivega, strašljive­ga in še kaj vmes, pri čemer lahko sklenemo, da podobno lahko rečemo tudi o razstavi in delih Sanje Iveković v širšem smislu; potujemo med empatijo, humorjem, ironijo, pretreseno­stjo in jezo. Soočeni smo z neprijetni­mi dejstvi, hkrati je spodbujena radovednos­t, zaradi česar gledalec o videnem razmišlja in težko ostane ravnodušen, vendar količina informacij zmanjša njihovo težo.

Na ogled do 12. marca.

umetnostna zgodovinar­ka in kuratorka

 ?? Foto Boris Cvjetanovi­ć ?? Na razstavi umetničini­h del potujemo med empatijo, humorjem, ironijo, pretreseno­stjo in jezo.
Foto Boris Cvjetanovi­ć Na razstavi umetničini­h del potujemo med empatijo, humorjem, ironijo, pretreseno­stjo in jezo.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia