Delo (Slovenia)

Z Bursaporom bi končno poravnali stare dolgove

Košarka Cedevita Olimpija drevi nadaljuje evropsko pot – S tretjo zmago bi se približala tekmecem, z osmim porazom oddaljila od končnice

- Eduardo Brozovič

Dolgo so čakali košarkarji Cedevite Olimpije na prvo zmago v evropskem pokalu 2022/23, ko so po šestih neuspešnih poskusih dočakali dva uspeha v treh poskusih, pa so jih presekali prazniki. Po treh tednih bodo drevi ob 18. uri nadaljeval­i dolgo pot v dvoboju s tekmecem, proti kateremu so oktobra začeli avanturo. V Turčiji se bodo pomerili z Bursasporo­m, s katerim imajo veliko neporavnan­ih računov; tako iz te sezone kot iz prejšnje.

Navijači ljubljansk­ega moštva seveda niso pozabili lanskega poraza v Stožicah v četrtinalu evropskega pokala (83:85), le za odtenek manj boleče pa je bilo razočaranj­e ob prvem naslednjem soočenju. Bursaspor je namreč 12. oktobra še enkrat osvojil slovensko metropolo, tokrat z 81:73 (Clemmons 21, Saybir 19, Bitim 16; Ferrell 12, Alibegović 11, Murić 10), in napovedal težke čase za Cedevito Olimpijo. Če je lani dosegla 11 zmag v 18 evropskih nastopih v skupinskem delu tekmovanja, je zdaj po devetih kolih pri pičlih dveh. Da bi prišla do enake bere kot lani, bi torej morala dobiti vse preostale tekme, kar meji na znanstveno fantastiko.

Niz osmih zaporednih zmag v ligi ABA lahko sicer opogumlja stožiške košarkarje, saj so se vrnili neporaženi s petih gostovanj in na domačem parketu ugnali Partizan, ki se resno bori za preboj v četrtinale evrolige. Toda v minulih mesecih jim še ni uspel stanoviten preskok v evropskem pokalu. Med edini zmagi nad Ulmom in Bourgom se je vrinilo novo razočaranj­e proti Brescii, zato simpatizer­ji kluba še vedno čakajo na pravi signal za množično vrnitev na tribune. Za začetek bi lahko danes dohiteli Cluj-Napoco na predzadnje­m mestu v skupini A in se približali osmemu mestu, ki še pelje v osmino inala.

Auguste tokrat gostitelj

To je seveda račun brez Bursaspora, ki je zbral pet zmag v evropskem pokalu in v domači dvorani izgubil le z Ulmom. V turški ligi pa je z bero 10:4 doslej zbral manj zmag kot Fenerbahče (12:2) in Türk Telekom (11:3). V soboto je v mestnem derbiju premagal Tofaš s 83:82 in kar šest njegovih adutov je doseglo dvomestno število točk. Najbolj je izstopal krilo Onuralp Bitim z 20 točkami, branilec Derek Needham jih je dodal 13. Lanski Olimpijin center Zach Auguste je prispeval 10 točk in 11 skokov.

»Čaka nas zelo težka tekma, saj Bursaspor igra odlično pred polnimi domačimi tribunami. Njegovi košarkarji so zelo agresivni, zato si ne smemo dovoliti prevelikeg­a števila izgubljeni­h žog. Turški navijači bi se namreč dvignili na noge in spodbudili varovance trenerja Dušana Alimpijevi­ća, naj si hitro priigrajo lepo prednost. Pripravlje­ni smo in naredili bomo vse, da bi

odgovorili s pravšnjo mero in se poskusili vrniti v Ljubljano z novo zmago,« je prepričan Olimpijin trener Jurica Golemac.

Obe moštvi sicer vztrajata pri svoji strategiji. Ljubljanča­ni vnovič poskušajo staviti na svojo učinkovito­st, a jih zaradi različnih razlogov, tudi pogostih poškodb, letos najdemo na 7. mestu med vsemi 20 moštvi s povprečjem 84,6 točke; lani so bili tretji s 87,1. Bursaspor je šele 14. z 81,1 točke, vendar ima boljšo obrambo. Doslej je prejel 82,4 točke na tekmo, Cedevita Olimpija pa je zadnja med vsemi udeleženci evropskega pokala z 88,9 točke. Bitim je prvi strelec Turkov tudi na evropski sceni, s povprečjem 18,4 točke zaostaja le za Joejem Youngom iz Promitheas­a (23,4) in Kylom Allmanom iz Paris Basketball­a (19,4), četrti je Olimpijin dirigent Yogi Ferrell s 17,9. Vrstni red v skupini A po devetih kolih: Joventut in Bourg po 6:3, Umana, Prometej, Bursaspor in Ulm po 5:4, Brescia in Liatkabeli­s po 4:5, Cluj-Napoca 3:6, Cedevita Olimpija 2:7.

 ?? Foto Cedevita Olimpija ?? Alen Omić se bo še enkrat spopadel z Zachom Augustom (desno), levo Onuralp Bitim.
Foto Cedevita Olimpija Alen Omić se bo še enkrat spopadel z Zachom Augustom (desno), levo Onuralp Bitim.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia