Delo (Slovenia)

Benfica na vrhu Evrope: razlogi letala, agenti in vize

Nogomet Kateri klubi so v zadnjih desetih letih ustvarili največ prihodkov s prodajo igralcev? – Portugalci v prednosti pred tekmeci

- Chicago Bulls pri najboljši ekipi lige Boston Celtics Dragić, porazu Goran ostaja na 10. mestu 30-letnik predstavlj­a zgolj kratkoročn­o rešitev, ry Kane HarJernej Suhadolnik Javier Tebas,

Košarkarji Denver Nuggets so se z domačo zmago nad Los Angeles Lakers utrdili na vrhu zahodne konference lige NBA. Vlatko Čančar ob 27. zmagi v sezoni odigral skoraj 26 minut, dosegel dve točki, štiri skoke in dve asistenci. Dve točki je ob

na gostovanju

(99:107) prispeval še en slovenski reprezenta­nt

ki je v slabih 16 minutah v statistiko dodal še dva skoka in asistenco. Chicago z izkupičkom 19:22 na vzhodu, kjer vodi Boston (29:12). J. K. zvezdnika Cristiana Ronalda naj bi rdeči dres Uniteda v kratkem oblekel Nizozemec Wout Weghorst, postavni napadalec Burnleyja, ki se je na lanskem svetovnem prvenstvu izkazal z goloma v mreži Argentine v četrtinalu. Toda

po poročanju ESPN

med željami na poletni tržnici pa je sloviti ameriški medij omenil tudi Benjamina Šeška, ki bo julija seveda oblekel dres Leipziga. Manchester United že več let išče novega strelca, poleg Šeška pa naj bi za prihod na Old Traford kandidiral­a tudi Nigerijec Victor Osimhen (Napoli) in dolgoletna tarča rdečih vragov Anglež

(Tottenham). »United je o 19-letnem napadalcu Salzburga razmišljal minulo poletje, preden se je Leipzig dogovoril

Prestopni rok za profesiona­lne nogometaše se je šele dobro začel, toda kljub temu že lahko izpostavim­o prve zmagovalce. Najboljši trgovci so doma na portugalsk­em delu Iberskega polotoka, odlična kluba delujeta tudi v naši neposredni soseščini – v Salzburgu in Zagrebu.

Analiza prestopneg­a roka v zadnjih desetih letih razkriva še čistejšo sliko. Med deseterico klubov, ki so v zadnjih desetih letih na nogometni tržnici ustvarili največji presežek prihodkov nad odhodki, so pričakovan­a imena. To so: Benica (647 milijonov evrov), Ajax 461, Porto 440, Lille 373, Salzburg 366, Sporting L. 329, Lyon 281, PSV 234, Santos 198 in Dinamo Zagreb s 195 milijoni evrov.

Dinamo kralj regije

Zagrebčani so s prodajo nekdanjega celjskega asa Mislava Oršića v Southampto­n iztržili 6 milijonov evrov (plus 2), zanje rekorden znesek za nogometaša, ki je dopolnil 30 let ali več. Nasmiha se jim še dodatnih 20 milijonov, če bi Leipzig res prodal Joška Gvardiola za 20 milijonov funtov (takrat 24 milijonov evrov, op. a.) vreden posel. Kljub temu viri pravijo, da bi Šeško še lahko bil na voljo, seveda ob primerni ponudbi, « so prepričani pri ESPN. J. K. za sto milijonov evrov (ManCity, Real Madrid), saj so si Zagrebčani ob selitvi branilca v Nemčijo izposloval­i tudi 20 odstotkov od njegove prodaje. Na vrhu je torej Benica, ki pa se lahko tam še utrdi – če bo argentinsk­i vezist Enzo Fernandez res zapustil Lizbono za odškodnino 120 milijonov evrov.

Pogled v zakulisje lizbonske nogometne tovarne razkriva marsikaj zanimivega. Klub iz portugalsk­e metropole, v katerem sta opozorila nase – na različnih koncih ne bo superlige, Laporta lahko govori, kar želi, toda tega dejstva ne bo spremenil. Uefa temu ni naklonjena, prav tako nismo naklonjeni superligi drugi. Klubska tekmovanja bodo doživela rahle spremembe leta 2024, to pa je vse,« je zatrdil

predsednik španskega nogometneg­a prvenstva La Liga. J. S. njunih karier – tudi slovenski velemojste­r Zlatko Zahović in vratar Jan Oblak, več desetletij uspešno združuje nemogoče. Učinkovito prodaja obetavne nogometaše in vratarje, obenem pa enakovredn­o parira najboljšim (beri: najbogatej­šim) na stari celini.

Boljša kot PSG in Juventus

Tako je tudi v tej sezoni: Benica se bo 15. februarja in 7. marca v osmini inala lige prvakov pomerila z belgijskim klubom Club Brugge, ki

64.642

sedežev ima štadion Benice, ki so ga zgradili pred eurom 2004 za ceno 162 milijonov evrov

je v prvem delu sezone podobno opozoril nase Evropo kot Benica. Slednja je v skupini H pustila za seboj PSG in Juventus, Belgijci Atletico Madrid in Leverkusen.

Prvič, poslovni model Benice temelji na geografski­h značilnost­ih. Portugalsk­o krasi idealna lega za poslovanje z Južno Ameriko. Zgolj Lizbona, denimo, premore dnevno več letalskih povezav kot katero koli drugo mesto v Evropi.

Benica ni edina, ki izkorišča to dejstvo, saj sta uspešna tudi Porto in Sporting (glej tabelo), gotovo pa to počne najbolj učinkovito. Od leta 2000 je denimo Benica ustvarila približno 1,5 milijarde evrov presežka prihodkov nad odhodki iz dejavnosti v prestopnih rokih.

Drugič, Portugalsk­a omogoča hitrejše pridobivan­je delovnih dovoljenj kot večina drugih držav v Evropi, kar gotovo koristi tudi tamkajšnji­m športnim klubom pri novačenju nogometaše­v z drugih celin, predvsem iz Latinske Amerike.

Brez znanja seveda ne gre

Tretjič, Benica še nekaj počne diametraln­o nasprotno kot večna njenih tekmecev na stari celini: v številnih zahodnih klubih iščejo načine, kako bi se znebili nogometnih agentov in drugih zastopniko­v igralcev, na štadionu luči v Lizboni so dobrodošli in so v resnici vtkani v poslovni model kluba, saj z njimi uspešno trgujejo. Sloviti Jorge Mendes je le najbolj znan med njimi.

Vsi trije dejavniki – ob znanju, ki ga Portugalci dokazano premorejo veliko – omogočajo Benici, Portu in Sportingu pridobivan­je vse večje izhodiščne prednosti v primerjavi s tekmeci pod dežnikom Uefe.

 ?? ?? Benica je za Darwina Nuňeza leta 2020 odštela 24 milijonov evrov, Liverpool je dve leti pozneje Portugalce­m zanj plačal štirikrat več.
Benica je za Darwina Nuňeza leta 2020 odštela 24 milijonov evrov, Liverpool je dve leti pozneje Portugalce­m zanj plačal štirikrat več.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia