Delo (Slovenia)

Mundial s posebno težo, na obzorju tudi Pariz 2024

Rokomet Danes začetek svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem Slovenci na novi poti – Žvižej in Krečič pozitivna

- Predtekmov­anje glavni del izločilni boji

Vsako drugo svetovno prvenstvo v rokometu ima dodatno težo, ker je glavno sito za olimpijske igre. Takšno bo tudi 28. SP, ki ga bosta gostili Poljska in Švedska in ki ga bodo nocoj v dvorani Spodek v Katovicah odprli olimpijski prvaki Francozi in gostitelji Poljaki. Ti bodo tudi tekmeci Slovencev, ki se bodo v skupini B jutri pomerili s Savdsko Arabijo. OI v Parizu si bo zagotovil svetovni prvak, olimpijske kvalifikac­ije pa osem do deset reprezenta­nc, to je tudi cilj prenovljen­e ekipe Uroša Zormana, za katerega bo to prvi veliki izziv v trenerski vlogi. poročevale­c iz Katovic

Prvenstvo 32 reprezenta­nc bo specifično, mnoge so se namreč po OI v Tokiu, ki so bile zaradi pandemije covida-19 preložene na leto 2021, odločile za korenito pomladitev. Tudi slovenska, pri katerih ni več dolgoletni­h članov Mihe Zarabca, Mateja Gabra, Staša Skubeta, Gašperja Marguča, Darka Cingesarja, nekatere pa so ustavile poškodbe (Nik Henigman, Urh Kastelic, Vid Poteko). V primerjavi z lanskim EP na Madžarskem, kjer je Slovenija pod Ljubomirje­m Vranješem zasedla neslavno 16. mesto, tudi ni Aljaža Panjtarja, Vida Levca, Tilna Sokoliča, Matica Grošlja in Matica Suholežnik­a. Samo osem od 21 igralcev, ki jih je imel v drugem delu priprav na voljo Zorman, je sodelovalo na debaklu s Črno goro v Debrecenu.

Kljub temu za novo reprezenta­nco ne moremo reči, da je rosno mlada. Povprečna starost je 27,1 leta, šest igralcev je že preskočilo mejo 30, štirje imajo več kot 100 nastopov, osem več kot 50. Drži pa tudi, da bo za mnoge to prvo veliko tekmovanje, zato gre za zanimivo kombinacij­o izkušenj in mladostne zagnanosti. Zgodba malce spominja na SP 2017, na katerega Veselin Vujović ni odpeljal Uroša Zormana, Luke Žvižeja in Gorazda Škofa, pa pomlajeno ekipo prepričal, da zmore velike stvari in jo popeljal do bronaste kolajne v Parizu.

Tiha želja je četrtfinal­e

Čeprav je tudi Zorman velik motivator, pa od te reprezenta­nce ne smemo pričakovat­i čudeža, ne nazadnje Slovenija že od leta 2020, ko je bila četrta na EP na Švedskem, ni pokazala navdušujoč­e predstave. Na mundial se je uvrstila s povabilom Mednarodne rokometne zveze (IHF), saj je bila nekonkuren­čna Srbiji v lanskih kvalifikac­ijah. Uvrstitev v glavni del je osnovni cilj, odkrita želja olimpijske kvalifikac­ije, tiha želja preboj v četrtfinal­e v Gdansku.

Tekmovalni sistem je takšen kot na zadnjem SP v Egiptu. Osmine finala ni, kar gre na roko favoritom, saj si lahko privoščijo tudi spodrsljaj, a še vedno ujamejo četrtfinal­e. Slovencem se je pred dvema letoma za gol izmuznil proti Egiptu, vseeno pa je deveto mesto zadoščalo za olimpijske kvalifikac­ije, v katerih pa je Slovenija že izgubila konkurenčn­ost.

Ne le za Zormana, to bo prva izkušnja v novih vlogah za pomočnika Žvižeja, trenerja vratarjev Škofa in direktorja Vida Kavtičje pred izzivom kariere. vaška, Nemčija, Poljska in Egipt, v tretjo (41 do 51) pa Slovenija, Madžarska, Srbija in Portugalsk­a.

Slovenci so iz hotela Bioterme v Mali Nedelji odpotovali z avtobusom včeraj po kosilu. Pred tem je prišla novica, da je prvi vratar Klemen Ferlin na svojo željo zapustil reprezenta­nčni tabor in da sta bila Žvižej in Grega Krečič pozitivna na covid-19, zato sta ostala doma in naj bi na Poljsko prišla kasneje. Zorman je s seznama 21 igralcev zadnjega prečrtal Tadeja Mazeja.

Jutri Slovence čaka na papirju lažje delo s Savdsko Arabijo, ki jo še najbolje pozna Denič, njen bivši selektor, ki bo v odsotnosti Žvižeja verjetno sedel na klopi ob Zormanu. Proti Poljski bo vložek ogromen, dve točki bi odpirali vrata do visokih mest, saj bi jih prenesli v drugi del, kjer bodo v Krakovu potencialn­i tekmeci Španci, Črnogorci, Iranci in Čilenci. Slovenija je leta 2020 v polni dvorani v Göteborgu prekrižala račune domačim Švedom, ko je bil trener Šved, morda ji uspe nekaj podobnega v Katovicah proti Poljakom, ki jih Zorman pozna do obisti.

SP v rokometu 2023

Poljska in evropska prvakinja Švedska bosta gostili IHF svetovno prvenstvo, na katerem bodo branilci naslova Danci želeli osvojiti tretji zaporedni naslov.

Najboljše tri reprezenta­nce se uvrstijo v glavni del.

BŠpanija Črna gora Čile Iran

Švedska Brazilija Zelenortsk­i otoki Urugvaj

Nemčija Katar Srbija Alžirija

Egipt Hrvaška Maroko ZDA 11.

FRA - POL ČIL - IRA S. ARA - ZEL - URU MADŽ - J. KOR 13. NEM - KAT ARG - NIZ MAR - ZDA BAH - TUN ČG - IRA FRA - S. ARA BRA - URU POR - J. KOR NEM - SRB S. MAK - NIZ EGI - MAR BEL - TUN S. MAK - ČIL - FRA BRA - ZEL J. KOR - ISL 17. ALŽ - NEM S. MAK - ARG ZDA - EGI BEL - BAH 12. 14. 15. 16.

AFrancija Poljska Savdska Arabija

Islandija Portugalsk­a Madžarska Južna Koreja

Norveška Severna Makedonija Argentina Nizozemska

Danska Belgija Bahrajn Tunizija 12. 13. 14. 15. 16. 17. prvi nastop ŠPA - S. MAK

ŠVE - BRA ISL - POR SRB - ALŽ NOR - S. MAK EGI - HRV DAN - BEL ŠPA - CIL POL - ŠVE - ZEL ISL - MADŽ KAT - ALŽ NOR - ARG HRV - ZDA DAN - BAH IRA - ŠPA POL - S. ARA URU - ŠVE POR - MADŽ KAT - SRB NIZ - NOR HRV - MAR TUN - DAN

dvakratni igralec leta (Dan) od 18. do 15. 1., Plock Izločene ekipe bodo igrale za mesta od 25 do 32.

Najboljši reprezenta­nci iz skupine napredujet­a v četrtfinal­e.

A1 - B3 A2 - B3 B1 - A1

E1 - F3 E2 - F3 F1 - E1

B1 - A2 B2 - A1 B2 - A2

F1 - E2 F2 - E1 F2 - E2

25. 1.

A3 - B2 A3 - B1 B3 - A3

E3 - F2 E3 - F1 F3 - E3

C1 - D3 C2 - D3 D1 - C1

G1 - H3 G2 - H3 H1 - G1

D1 - C2 D2 - C1 D2 - C2

H1 - G2 H2 - G1 H2 - G2

C3 - D2 C3 - D1 D3 - C3

G3 - H2 G3 - H1 H3 - G3

 ?? Foto Slavko Kolar ?? Celjski kapetan Aleks Vlah, ki blesti v ligi prvakov, bi lahko bil tudi eno od odkritij svetovnega prvenstva.
Foto Slavko Kolar Celjski kapetan Aleks Vlah, ki blesti v ligi prvakov, bi lahko bil tudi eno od odkritij svetovnega prvenstva.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Peter Zalokar,
Peter Zalokar,
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia