Delo (Slovenia)

Nekdanji podkancler zdaj oproščen

-

eželno sodišče na Dunaju je nekdanjega vodjo svobodnjak­ov (FPÖ) v novem sojenju zaradi pomanjkanj­a dokazov oprostilo obtožb o korupciji. Nekdanji avstrijski podkancler je bil leta 2021 prav zaradi tega obsojen na 15-mesečno pogojno kazen, vendar je dunajsko prizivno sodišče avgusta zadevo vrnilo v ponovno obravnavo, saj da na prvi stopnji niso dovolj upoštevali dokazov, ki bi Stracheja morebiti razbremeni­li krivde.

Postopek se je nanašal na vplivanje na zakonodajo v povezavi z zasebno dunajsko bolnišnico Währing. Kot je poročala

STA, naj bi šlo za donacije, ki jih je leta 2016 in 2017 Strachejev­i stranki namenil njegov prijatelj, upravljave­c bolnišnice Walter Grubmüller. Strache, ki je bil podkancler med letoma 2017 in 2019, naj bi v zameno za 12.000 evrov donacij stranki FPÖ pomagal doseči spremem

Dja Heinz-Christiana Strache

bo zakonodaje na področju zdravstven­e politike v korist bolnišnice omenjenega prijatelja, ki ga je sodišče prav tako oprostilo. Kot je včeraj pojasnila sodnica na deželnem sodišču za kazenske zadeve, ni bilo dokazano, da je Strache vedel za donacijo, preden je takrat še opozicijsk­a poslanska skupina FPÖ v parlamentu zahtevala spremembo zakona.

Postopek proti Stracheju je povezan tudi z afero Ibiza, ki je leta 2019 pretresla avstrijsko politiko ter odnesla koalicijsk­o vlado ljudske stranke (ÖVP) in svobodnjak­ov. Med preiskavo afere, poimenovan­e po videoposne­tku, narejenem na španskem letoviškem otoku, so se razkrile tesne povezave med najvišjimi avstrijski­mi politiki, poslovneži in mediji. Na objavljene­m posnetku je Strache med drugim govoril o tem, kako bi lahko podjetja donirala s stranko povezanim združenjem in s tem pridobila vpliv.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia