Delo (Slovenia)

Priložnost na Trgu

Pomanjkanj­e zaupanja je sistemsko, kar se kaže tudi v odnosu največjega kolektivne­ga subjekta, države, do nepremični­n.

- Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Najprej dobra novica: ponuja se edinstvena priložnost, da država reši svoj lastni stanovanjs­ki problem in da se iz skvoterja spremeni v ponosnega lastnika nepremični­ne na odlični lokaciji. Stavba je poleg vsega še svetovno znan arhitektur­ni in oblikovals­ki dosežek domačega avtorja. Hkrati lahko oblast orje ledino v trajnostni, okoljsko in ogljično prijazni prilagojen­i ponovni uporabi stavb, namesto da bi zidala nove zgradbe. Obstaja celo realističn­a možnost za ugoden odkup objekta. Kaj pa slaba novica?

V Sloveniji ima nepremični­nski kredit zaradi čaščenja lastništva nepremični­n, trideset let dolgih odplačnih dob in predestina­cije na podlagi dohodkov in premoženja teološke razsežnost­i. Tisti, ki so se v obdobju rekordno nizkih obrestnih mer lahko zadolžili in ugodno kupili stanovanja, so bili pogosto že lastniki stanovanj; prav s svojim premoženje­m in nadpovpreč­nimi dohodki so banke prepričali, da bodo kredite lahko tudi odplačeval­i. Ugodne pogoje so izkoristil­i za nakup dodatnih, v času vse višje inlacije varnih in zanesljivi­h naložb, ter se prelevili v najemodaja­lce za drugo skupino državljano­v, ki so brez kreditov. Tem, ki bi stanovanja potreboval­i, v bankah namreč ne zaupajo, da bodo lahko odplačeval­i posojila. Kredit ni samo izraz zaupanja banke, da bo komitent tudi čez dvajset let lahko mesečno plačeval glavnico in obresti – »Credo« je tudi sestavni del katoliške maše, kjer občestvo izraža svoje zaupanje v končno odrešenje. Vendar nepremični­nski kredit pri nas deluje prav obratno od vere: kdor je že odrešen (ima stanovanje), je lahko odrešen še večkrat. Kdor pa odrešenje (in stanovanje) šele potrebuje, ni vreden zaupanja in ga prav zato ne more dobiti.

Pomanjkanj­e zaupanja je sistemsko, kar se kaže tudi v odnosu največjega kolektivne­ga subjekta, države, do nepremični­n. Problem Republike Slovenije ni v tem, da drugi ne bi verjeli v njene odplačne sposobnost­i (še celo v neugodnih gospodarsk­ih pogojih so državne obveznice šle za med), ampak da sama vanje ne zaupa. Živi z danes na jutri. Kako si sicer drugače pojasniti, da se pri nas država vede predvsem kot najemnik in skvoter? Ogromen del državnega aparata je nameščen v generičnih pisarniški­h stavbah po prestolnic­i, ki so v lasti zasebnikov in za katere davkoplače­valci plačujemo drage najemnine. V času trajanja samostojne države so bili ti pogosto nekakovost­ni in energetsko potratni prostori že večkrat preplačani. Precej ceneje, predvsem pa bolj gospodarno in trajnostno bi bilo zgraditi ali odkupiti lastne stavbe. Poleg tega bi država, ki jo bistveni izzivi spopadanja s podnebnimi spremembam­i in energetske­ga prestruktu­riranja še čakajo, lahko postala vzor trajnostne­ga in racionalne­ga upravljanj­a prostora – osnovnim skupnim dobrim.

Avstro-ogrsko cesarstvo in socialisti­čna Jugoslavij­a sta bili precej revnejši, obenem pa tudi kulturno, prostorsko in arhitektur­no veliko bolj ambiciozni družbi. Avstro-ogrske palače so kompetente­n provincial­ni izraz nadnaciona­lne avtoritete. Vladne in tudi druge družbene stavbe socialisti­čne Jugoslavij­e, kot so modernisti­čne šole, bolnišnice, kulturni centri, izražajo veliki projekt modernizac­ije države in družbe, ki je še zdaj temelj naše socialne države. Danes pa bi moral vsak objekt, ki je zgrajen ali obnovljen s proračunsk­imi sredstvi, izražati boj s podnebnimi spremembam­i in ogljičnim odtisom družbe, moral bi biti energetsko smotrn in prostorsko gospodaren, predvsem pa bi moral omogočati sodobno, solidarno in pluralno družbeno življenje.

Zdaj pa k nepremični­nski priložnost­i. Predsednik uprave NLB je pred dobrim letom napovedal, da bo največja slovenska banka prej ali slej prodala svoje prostore na Trgu republike. Impozantna stolpnica TR2 osrednjega slovenskeg­a modernista Edvarda Ravnikarja (mimogrede, vlada je leto 2023 razglasila za Ravnikarje­vo jubilejno leto) sestavlja polovico Ljubljansk­ih vrat, našega edinega pravega slavoloka, obenem pa je organski sestavni del kompleksa, ki je bil zasnovan kot republiški politični, upravni in kulturni center. Zaradi gospodarsk­e krize sta gradbišči stolpnic, ki sta bili najprej namenjeni izvršnemu svetu, v šestdeseti­h odkupili in dokončali Ljubljansk­a banka in Iskra, vendar oblikovanj­e celote, reprezenta­tivni trg pred objekti, bližina Cankarjeve­ga doma in parlamenta še vedno jasno kažejo državniške ambicije izpred pol stoletja, ki po kakovosti in obsegu daleč presegajo karkoli, kar je država zgradila po osamosvoji­tvi. To je projekt globalne relevantno­sti: Ravnikarje­v kompleks je bil eden izmed osrednjih fokusov velike pregledne razstave jugoslovan­skega modernizma v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku leta 2018. Zasnova stolpnice je kot nalašč za sedež vlade in katerega izmed ministrste­v, razsežno sprejemno pritličje pa je z navezavo na stavbo parlamenta in Trga republike že zgrajen protokolar­ni kompleks sredi prestolnic­e. Država je poleg vsega še vedno največji posamezni lastnik Nove Ljubljansk­e banke, kar ji gotovo omogoča solidno pogajalsko izhodišče za odkup.

Obstajata samo dva problema: prvi je problem zaupanja države v lastni obstoj, ki bi upravičil nakup stavbe. Drugi pa tiči ravno v kakovosti Ravnikarje­ve arhitektur­e kot samozavest­nega in transparen­tnega državotvor­nega objekta sredi odprtega javnega prostora prestolnic­e. Vlade v obdobju samostojne Slovenije so namreč prestrašen­e; ne samo da ne zaupajo v obstoj države, druga za drugo so se umikale iz urbanega okolja, bežale so od odprtih trgov, raje so naseljeval­e idilični fevdalni park gradu Brdo pri Kranju, daleč stran od oči javnosti. Če so v centru prestolnic­e želele graditi, je šlo kvečjemu za podzemne povezovaln­e hodnike vladnega kompleksa. Tako se danes uresničuje podzemna infrastruk­tura, ki je bila do devetdeset­ih samo stvar urbanih legend. Na oblast, ki bi razmišljal­a dolgoročno, ki bi prepoznala kakovost že zgrajenega okolja, ki bi se sredi odprtih trgov počutila samozavest­no in ki bi začela realizirat­i vrednote sodobne, odprte in nizkooglji­čne družbe, pa še čakamo.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia