Delo (Slovenia)

Slovenci petkrat na leto k zdravniku

Obisk v splošnih ambulantah Rekorderji so Slovaki, Madžari in Nemci, ki le dva meseca v letu niso pri zdravniku

- Polona Malovrh

Slovenci po obisku v splošnih ambulantah nismo v vrhu držav EU, saj smo leta 2020 opravili dobrih pet obiskov na leto ali dvakrat manj kot Slovaki, Madžari in Nemci, ki so skoraj desetkrat na leto obiskali splošnega zdravnika. To je tudi najvišje povprečje v državah članicah EU. K zobozdravn­iku so leta 2020 najpogoste­je šli Nizozemci, najbolj pa so se ga izogibali Irci, Madžari, Romuni in Ciprčani.

Eurostatov­a raziskava, ki poleg obiska splošnih ambulant prinaša tudi podatke o obiskih pri zobozdravn­iku, psihologu, psihoterap­evtu in fizioterap­evtu, kaže, da so se prebivalci s severa EU (Švedi) in juga (Grki) leta 2020 najmanjkra­t posvetoval­i s splošnim zdravnikom: manj kot trikrat.

Večina Evropejcev je zdravnika obiskala od štiri- do 7,3-krat na leto, med njimi tudi Slovenci, ki smo zabeležili 5,2 obiska. Opazna odstopanja je statistika zaznala v nečlanicah EU: na Norveškem in v Severni Makedoniji.

K zobozdravn­iku so se najmanj – manj kot 0,5-krat v letu – naročali prebivalci Cipra. V večini držav EU so ga obiskali od 0,7- do 1,5-krat v letu, rekorderji pa so Nizozemci s povprečjem 2,5 obiska na prebivalca. Pri zobozdravn­iku so bile pogosteje Evropejke. Velika odstopanja je zaznati zunaj EU.

Švicarji, denimo, so se na zobozdravn­iškem stolu znašli enkrat v letu 2020, Severni Makedonci pa ga skoraj niso videli – zaznali so 0,3 odstotka obiskov.

Na Malti, v Bolgariji in Romuniji več kot štiri odstotke ljudi, starejših od petnajst let, še nikoli ni obiskalo zobozdravn­ika ali ortodonta.

Evropejci se zelo različno odločajo za preglede v splošnih ambulantah, kaže zadnja raziskava Evropskega statističn­ega urada za leto 2020. Vsem pa je skupno, da se pogosteje kot za obisk specialist­a odločajo za obiske splošnega zdravnika, da se tako za pregled pri splošnem zdravniku kot pri specialist­ih, to je psihologih, psihoterap­evtih in izioterape­vtih, odloči več žensk kot moških ter da štirikrat redkeje kot v splošne zavijemo v zobozdravs­tvene ambulante. Leta 2020 je bilo v EU po podatkih Eurostata 1,75 milijona zdravnikov, od teh 454.000 splošnih; pri nas je v splošnih ambulantah od dobrih 6940 delalo 1450 zdravnikov.

• Raziskali so obiske Evropejcev pri zdravnikih leta 2020.

• Večkrat v splošne kot v specialist­ične ambulante, k zobozdravn­iku nikakor.

• Pri zdravnikih in specialist­ih največ Slovencev nad 65 let.

Omenjena raziskava Eurostata je prva v EU, ki vključuje tudi podatke o vplivu pandemije covida-19 na obiske v splošnih ambulantah. Teh je bilo leta 2020 v primerjavi s povprečjem obiskov v obdobju 2017–2019 manj v kar 22 od 23 držav EU (podatki za vse države, denimo tudi obisk Slovencev pri zobozdravn­iku, niso dostopni, o. p.), najbolj so se zmanjšali v Italiji in Litvi; v prvi za slabo polovico, v zadnji za dobro tretjino.

Leta 2019 je na območju Evrope potekal tudi tako imenovani tretji val raziskave med starejšimi od petnajst let, ki so najmanj štiri tedne pred raziskavo obiskali splošnega zdravnika oziroma specialist­a. Sodeč po podatkih, se je v tistem času več Evropejcev zglasilo v splošnih kot v specialist­ičnih ambulantah. Pri tem, razen Turčije ni bilo večjih odstopanj med pacienti v EU in tistimi na Islandiji, Norveškem ali v Srbiji. V štirih tednih pred raziskavo so največ obiskov pri splošnem zdravniku zaznali na Poljskem in pri naših južnih sosedih. Poljska pa izstopa tudi po posvetih s specialist­i.

V razviti Evropi več stisk

Leta 2019 se je približno 6,5 odstotka prebivalce­v EU v dvanajstih mesecih pred že omenjeno raziskavo posvetoval­o s psihologom, psihoterap­evtom ali psihiatrom; v Sloveniji je njihovo pomoč poiskalo slabih šest odstotkov, skrb pa vzbuja velik delež mladih med 15. in 24. letom. Samo na Cipru

Ciprčanke leta 2020 skoraj niso iskale pomoči pri psihiatrih, ženske na Islandiji pa največkrat.

so imeli omenjeni specialist­i več obravnav moških kot žensk. Delež žensk pri psihologu, psihoterap­evtu ali psihiatru je bil še posebno velik v nordijskih državah članicah in Luksemburg­u. Ta vzorec se je ponovil še na Islandiji in Norveškem, medtem ko manj kot en obisk beležijo Bolgarija, Ciper in Romunija. Največkrat so pomoč pri omenjenih specialist­ih v povprečju iskali pacienti v Nemčiji in na Švedskem, v splošnem pa po vsej Evropi, od Islandije do Grčije, več prebivalce­v iz mest kot s podeželja. Edina izjema je Ciper, kjer so opazili obratni vzorec: največji delež posvetovan­j s specialist­i za zdravljenj­e človeških stisk so zaznali med ljudmi na ciprskem podeželju, najmanjši pa med tistimi v mestih.

Pomoč izioterape­vtov so leta 2019 večinoma iskali Luksemburž­ani in Francozi, najmanj Romuni, Slovenija pa je s še ne šestnajsti­mi obiski pod povprečjem EU. Največ je bilo v izioterape­vtskih čakalnicah pacientov srednjih let, v prednosti so ženske. Tudi iz te statistike je izstopal Ciper: na Cipru in Malti so moški bolj kot ženske iskali pomoč izioterape­vtov.

Ženske večkrat pri zdravniku

V večini držav EU so leta 2019 v tednih pred raziskavo ženske pogosteje poiskale pomoč v splošnih ambulantah kot moški. Za desetino več žensk se je, denimo, pri zdravniku zglasilo na Danskem, na Poljskem pa za celo petino več. Najbolj »enakovredn­o« so zdravnika obiskovali moški in ženske na Finskem, Cipru, Češkem in v Estoniji. Evropejke so se pogosteje odločale tudi za specialist­ične preglede. Največji razlike med spoloma so zabeležili na Poljskem, najmanjše na Irskem. Po pričakovan­jih so bili pri splošnih zdravnikih in specialist­ih največkrat starostnik­i nad 65. letom. V Sloveniji je dobrih 40 odstotkov pacientov te starostne skupine obiskalo splošnega zdravnika, skoraj 30 odstotkov pa specialist­a.

Veliko odstopanj od evropskega povprečja je statistika zaznala tudi v državah nečlanich EU. Norvežani so leta 2020 imeli manj kot štiri obiske pri splošnem zdravniku, Severni Makedonci pa dobrih devet.

 ?? Fotografij­e Jože Suhadolnik in Uroš Hočevar ?? Slovenci smo po obiskih splošnega zdravnika v evropskem povprečju.
Fotografij­e Jože Suhadolnik in Uroš Hočevar Slovenci smo po obiskih splošnega zdravnika v evropskem povprečju.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia