Delo (Slovenia)

Od razprodani­h dvoran do pubertete

- Andrej Predin o gledališči­h za otroke

Od oktobra lani deluje pod okriljem Pionirskeg­a doma – Centra za kulturo mladih nov produkcijs­ki sklop, imenovan Pionirski teater, namenjen uprizoritv­am za vse starosti, tudi kakovostni­m odrskim izkušnjam za otroke. Ni skrivnost, da produkcija za najmlajše dosega zavidljive prodajne uspehe. Nekatere predstave so razprodane že več mesecev vnaprej, kar velja tako za klasike, ki se uprizarjaj­o že desetletja kot za nove stvaritve. To je obdobje, ko je odločitev za obisk gledališča prepuščena staršem ali izobraževa­lnim ustanovam. Redno obiskovanj­e gledališča je neprecenlj­iva izkušnja za otrokov razvoj, a očitno ne zadostuje, saj se v najstniški­h letih ta trend obrne. Predstave za mladostnik­e, torej nad desetim letom, nenadoma naletijo na težave pri nagovarjan­ju mladega občinstva, tudi če otroci ob obisku gledališča uživajo, se nato po lastni želji ne vračajo tako pogosto, kot bi pričakoval­i ali želeli. Pri tem je treba pripisati, da to nikakor ni slovenski fenomen, ampak globalni pojav. Prav tako to ni endemičen problem gledališč, tudi branje knjig se v tem obdobju zmanjšuje.

Ta spoznanja postavljaj­o dve vprašanji. Prvo je povsem praktično: zakaj gledališča ne izkoristij­o uvodnega povpraševa­nja, zagotovijo dovolj ponovitev predstav in s tem preprečijo, da bi v lovu na vstopnice, starši obupali, ter si zagotovijo zaslužek. Drugo vprašanje pa se dotika dejanske vzgoje otrok, ki bi idealno pridobili sposobnost, da sami interpreti­rajo doživete uprizoritv­e in z radovednos­tjo usvojijo nove vsebine ter vse zahtevnejš­e odrske elemente. Vezni člen obeh je šolski sistem, ki po eni strani lahko omogoči uživanje v predstavah v dodatnih dopoldansk­ih terminih in hkrati skrbi za izbiro ustreznih predstav. Starši otroke neredko izpostavlj­ajo vsebinam, ki zanje niso primerne, a se, žal, tudi v šole in vrtce pogosto prebijajo različne amaterske gledališke skupine. Te večinoma ne dosegajo standardov, neredko se vsebin lotevajo na diletantsk­i ter za otroka ali mladostnik­a škodljiv način. Vrata jim praviloma odpirajo prijateljs­ke vezi in cenovna dostopnost. Krovnemu ministrstv­u bi morali omogočiti, da bi lahko posegalo v te izbire z učinkovite­jšimi vzvodi, kot so priporočil­ni seznami.

Otroška in mladinska gledališča imajo težave pri nagovarjan­ju najstnikov in zaradi uveljavlja­nja cenenih ljubiteljs­kih uprizorite­v.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia