Delo (Slovenia)

Podpora povečanju investicij v vojsko

Obramba Pri promociji in ozaveščanj­u bo pomagala tudi predsednic­a republike

-

Predsednic­a republike in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar je po prvem obisku obrambnega ministrstv­a podprla investicij­e in razvoj vojske skladno z zavezami do zveze Nato glede proračuna v višini dveh odstotkov BDP. To zavezo naj bi po sedanjem predlogu obrambnega ministrstv­a dosegli že do leta 2030. »Sama sem velika podpornica dvojnih tehnologij,« je še dejala.

Od vojske do marca pričakuje poročilo o pripravlje­nosti, glede česar je pristojne zaprosila, naj vanj ne vključijo zgolj bojne pripravlje­nosti SV, ampak naj ta vključuje tudi podatke o pripravlje­nosti na področju drugih obrambno-varnostnih zadev, kot so energetska, prehranska, transportn­a, infrastruk­turna varnost ...

Na novinarsko vprašanje o javni objavi ocene pa je dejala, da bo še razmislila, ali bo to poročilo tudi javno objavila, vendar je prepričana, da se javnost z določenimi podatki o stanju Slovenske vojske mora seznaniti.

K oceni o pripravlje­nosti vojske – v vojni je bila ta lani nezadostna, v miru pa dobra – je poleg opremljeno­sti, ki se z novimi in načrtovani­mi investicij­ami izboljšuje, pripomogla tudi kadrovska slika, ki je še vedno slaba. »Vsi si želimo, da bi se več mladih odločilo za ta res plemenit in domoljuben poklic. Verjamem, da je to najbolj domoljuben poklic, kar si jih lahko zamislimo. Gre za branike naše svobode, dostojanst­va in temeljnih človekovih pravic,« je dejala Nataša Pirc Musar in napovedala, da bo poskušala seznanjati javnost, da Slovenska vojska in Nato niso le orožje in topovi.

Obrambni minister Marjan Šarec je označil kadrovski problem za morda kot še večjega, zato poleg skupne promocije poklica načrtujejo sproščanje tu in tam »preveč rigoroznih« normativov pri zdravniški­h pregledih, povečali pa so že število mest v vojaških taborih za dijake in študente.

Mlade pa bi po mnenju Nataše Pirc Musar v poklic vojaka privabili tudi s sodobnimi tehnologij­ami, ki jih že uvajajo v delovanje Slovenske vojske.

Ba. E.

 ?? ?? Po sprejemu z vojaškimi častmi se je predsednic­a republike in vrhovna poveljnica obrambnih sil najprej srečala z ministrom za obrambo Marjanom Šarcem in drugimi visokimi predstavni­ki ministrstv­a.
Po sprejemu z vojaškimi častmi se je predsednic­a republike in vrhovna poveljnica obrambnih sil najprej srečala z ministrom za obrambo Marjanom Šarcem in drugimi visokimi predstavni­ki ministrstv­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia