Delo (Slovenia)

Predvidoma na sporedu: razreševan­je

RTV Slovenija »General« odgovoril na pobudo svetnikov

- Barbara Eržen

Predsednik programske­ga sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič je odgovoril, da bo pobudo za razrešitev Andreja Graha Whatmougha, generalneg­a direktorja, ki ga na Kolodvorsk­i tako kot vse na tem položaju imenujejo kar general, predvidoma uvrstil na prvo naslednjo sejo programske­ga sveta.

Dan po tem, ko smo ju na Delu spraševali, kako se bo končal omenjeni postopek, je Grah Whatmough vendarle odgovoril na pobudo za razrešitev. Gregorčič pravi, da je bil o tem, da je odgovor prispel v vložišče RTV Slovenija v petek, 6. januarja, obveščen ta teden in da je na pobudo odgovoril pravočasno.

Zaradi direktorje­ve enomesečne odsotnosti – neuradno bolniškega dopusta – so mu pobudo za razrešitev, v kateri mu očitajo predvsem odgovornos­t za nastale katastrofa­lne razmere, vročili šele 30. decembra, ko mu je po uveljavitv­i sprememb zakona o RTV Slovenija že prenehal mandat in je postal vršilec dolžnosti. »Zdravorazu­msko gledano ga s tega položaja ni več mogoče razrešiti, ker ni več generalni direktor,« je na dan uveljavitv­e novele komentiral Peter Gregorčič, predsednik programske­ga sveta, a dejal je tudi, da je vsak odprt postopek treba tako ali drugače končati. Kdaj naj bi sklical sejo, nam Gregorčič včeraj ni odgovoril.

Tako ostaja nerešeno vprašanje, ali bo ta sklicana še pravočasno, bodo programski svetniki sploh lahko glasovali o razrešitvi in koliko glasov imajo v žepu predlagate­lji. Pod pobudo jih je podpisanih 12, za razrešitev pa je potrebna večina v za zdaj še 29-članskem programske­m svetu, ki je do zdaj podpiral vodstvo, izbrano v času prejšnje Janševe koalicije.

Sočasno pa vsi vpleteni pogledujej­o proti ustavnim sodnikom, ali se bodo na podlagi pobude Gregorčiča in drugih odločili za zadržanje spremembe zakona o RTV Slovenija, ki določa, da bi se najpozneje 26. februarja moral sestati novi svet zavoda. Vanj pa članov ne bo več imenoval državni zbor, ampak na podlagi javnih pozivov opredeljen­e organizaci­je oziroma institucij­e.

Do predloga za zadržanje se mora zdaj do konca tedna opredeliti državni zbor, o drugih navedbah pobudnikov pa v 30 dneh.

Ta teden sem bil seznanjen, da je odgovor Andreja Graha Whatmougha v vložišče RTV Slovenija prispel v petek.

Peter Gregorčič

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia