Delo (Slovenia)

Referendum­a o zakoniku ne more biti

Izenačitev pravic Ustavno sodišče potrdilo zavrnitev možnosti ljudskega izrekanja

- Barbara Hočevar

Razpis referendum­a o noveli družinskeg­a zakonika ni dopusten, so prvotno odločitev državnega zbora zdaj potrdili še ustavni sodniki. Aleš Primc, ki je z Metko Zevnik vložil pobudo za referendum in se tudi obrnil na ustavno sodišče, se je odzval, da se ne bodo predali.

Potem ko je ustavno sodišče avgusta lani sprejelo prelomni odločbi, s katerima je ureditev, po kateri zakonsko zvezo lahko skleneta le dve osebi različnega spola in po kateri istospolna partnerja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka, prepoznalo kot diskrimina­torno, je vlada pripravila spremembo zakonika, s katerima je izenačilo pravice istospolni­h parov do sklenitve zakonske zveze in do skupne posvojitve otrok s pravicami raznospoln­ih, kar je državni zbor jeseni tudi potrdil. Koalicija Za otroke gre! je nato vložila pobudo za razpis zakonodajn­ega referendum­a, ki so jo podprli z več 30.000 podpisi volivcev, zbranimi v le nekaj dneh.

Državni zbor je sprejel sklep o njegovi nedopustno­sti z utemeljitv­ijo, da ustava v 90. členu določa, da referendum­a ni dopustno razpisati o zakonih, ki odpravljaj­o protiustav­nost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustav­nost. V teh primerih ustavno sodišče ne opravi tehtanja med prizadetim­i ustavnimi vrednotami, ampak mora presoditi le, ali gre za zakon v smislu 90. člena ustave. Ustavni sodniki so s sedmimi glasovi za, proti je glasoval Rok Svetlič, pritrdili, da opredelite­v zakonske zveze, ki vpliva tudi na opredelite­v potencialn­ih upravičenc­ev do skupne posvojitve, sledi načinu izvršitve odločbe ustavnega sodišča.

Predstavni­ki Koalicije Za otroke gre! so svojo pobudo za izvedbo referendum­a utemeljili z navedbo, da »sprejeti zakon ne uresničuje odločbe ustavnega sodišča, ampak presega njeno vsebino«. Aleš Primc se je včeraj na odločitev odzval, da »od takega aktivistič­nega sodišča, kot ga imamo, drugačne sodbe ni bilo mogoče pričakovat­i«, o nadaljnjih korakih se bodo še posvetoval­i, napoveduje pa odločno borbo za pravice v vrtcih in šolah, »da jih ne bodo učili, kako naj spreminjaj­o spol in spolno usmerjenos­t«.

»V zvezi z navedbami predlagate­ljev, da je treba ob preurejanj­u temeljev družinskop­ravnih razmerij upoštevati tudi večinsko stališče državljano­v, ki se lahko najbolje izrazijo na referendum­u, ustavno sodišče poudarja, da je v Republiki Sloveniji vzpostavlj­ena tako imenovana ustavna demokracij­a, katere bistvo je to, da lahko vrednote, ki jih varuje ustava, in med njimi posebno temeljne človekove pravice in svoboščine, prevladajo nad demokratič­no sprejetimi odločitvam­i večine,« piše v sklepu.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Prvotno odločitev državnega zbora so zdaj potrdili še ustavni sodniki.
Foto Blaž Samec Prvotno odločitev državnega zbora so zdaj potrdili še ustavni sodniki.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia