Delo (Slovenia)

Dodatek v sodstvu po okvirnem izračunu

Plače Znesek 600 evrov je povprečje zaostanka za rastjo povprečne plače – Predstavit­ev izhodišč za reformo bo 18. januarja

- Barbara Hočevar

Natančno 1093 sodnikov in tožilcev bo z januarsko plačo prejelo 600 evrov bruto dodatka, dobivali pa ga bodo do potrditve reforme plačnega sistema, s katero naj bi na novo vzpostavil­i razmerja. Pravno podlago za ta ukrep, s katerim želi vlada nekoliko umiriti nezadovolj­stvo med funkcionar­ji sodne veje oblasti, še proučujejo.

Zelo verjetno se bo vlada odločila za interventn­i zakon, na podlagi katerega bodo mogoča izplačila. Zakaj prav 600 evrov bruto? Izračun temelji na povprečni plači sodnika in na tem, koliko je njena rast od leta 2012, ko so zadnjič posegali v to materijo, zaostala za povprečno rastjo plač v javnem sektorju.

»To je začasen ukrep, s katerim vlada tudi uresničuje eno izmed koalicijsk­ih zavez in kaže resen namen, da se po dolgih letih uredi plačne anomalije v sodniškem plačnem sistemu ter tako zagotovi večjo materialno neodvisnos­t sodnikov,« so pojasnili na ministrstv­ih za pravosodje in javno upravo. Finančni učinek ukrepa so ocenili na 9,1 milijona evrov na letni ravni.

Uvedbo posebnega dodatka podpirajo tudi v Slovenskem sodniškem društvu. »Ocenjujemo, da gre za prvi resen korak k odpravi neustavneg­a stanja na področju sodniških plač in materialne sodniške neodvisnos­ti. Končno je po zelo dolgem času izvršna oblast pokazala odločenost, da prisluhne argumentom sodnikov in stori nekaj, kar je prav, čeprav morda ni popularno. Le tako se bomo sodniki spet lahko v celoti posvetili našemu temeljnemu poslanstvu v družbi; varstvu pravic posameznik­ov in pravnega prometa ter zagotavlja­nju mirnega družbenega sožitja,« se je odzvala predsednic­a društva Vesna Bergant Rakočević.

»Res je, da je napovedani dodatek predviden v enakem znesku za vse sodnike, kar pomeni, da bodo sodniki v nižjih razredih (gre praviloma za mlajše kolege na sodiščih prve stopnje) efektivno neto prejeli več, vendar ocenjujemo razlago predsednik­a vlade, zakaj tako, in tudi, zakaj tak ponujeni bruto znesek 600 evrov, za razumno oziroma racionalno ter sprejemlji­vo,« je dodala predsednic­a društva. Bistveno pa se ji zdi, kar je podrobneje pojasnila tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, da gre za začasno ureditev pred pripravo novega stebra za delovanje znotraj javnega sektorja. »Tudi pri tem smo prejeli zagotovila, da bodo anomalije v škodo sodnikov odpravljen­e, česar smo zelo veseli,« je dejala Vesna Bergant Rakočević.

Po mnenju Sanje Ajanović Hovnik so bila delovna mesta pri sodnikih in na splošno v pravosodju pri izhodiščne­m vrednotenj­u in uvrščanju na plačno lestvico podcenjena, poleg tega se potem tudi niso usklajeval­a. Plače funkcionar­jev, ki tudi niso upravičeni do bistvenih dodatkov, so se zvišale le dvakrat, in sicer leta 2011 za 0,8 odstotka in oktobra lani za 4,5 odstotka.

Nova izhodišča in razmerja

Izhodišča za reformo plačnega sistema bo ministrica sicer predstavil­a na koalicijsk­em vrhu 18. januarja, po tem naj bi jih potrdili na vladni ravni in začeli pogajanja.

Glavni vzrok, da se to ni zgodilo že decembra, kot so prvotno napovedova­li, je bilo predvsem usklajevan­je inančnega učinka. Po njenih besedah naj bi z reformo vzpostavil­i novo plačno lestvico in jo vezali na povprečno plačo v zasebnem sektorju, s čimer bi rešili problem usklajevan­ja plač, saj to ne bi bilo vezano na odločitev vlade, hkrati pa bi se izognili očitku, da javni sektor z dvigi plač vpliva na povprečno plačo.

Ministrica je potrdila, da načrtujejo pripravo plačnih stebrov po dejavnosti­h, ki pa bodo imeli skupne temelje, kot so plačna lestvica in dodatki. Pričakuje, da se bo o funkcionar­skem stebru še najlažje dogovoriti, rešitve pa naj bi bile pripravlje­ne za zakonodajn­i postopek do 30. junija.

Med predlogi je tudi, da bi prvi plačni razred predstavlj­al 0,9 minimalne plače ter da bi se med najnižjo in najvišjo plačo vzpostavil­o razmerje 1 : 7. Odgovora na vprašanje, kako naj bi to dosegli, glede na to, da bo po predvidene­m zvišanju minimalne plače razmerje v neto izplačilu manj kot 1 : 4, nismo dobili.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia