Delo (Slovenia)

Keber odgovarja, da pedagoški proces ni dvoživkars­tvo

Odziv na očitke Nekdanji minister čaka dokaze o napačnem ravnanju

- Brigite Ferlič Žgajnar

»Najhujša oblika, popolnoma prikrita oblika privatizac­ije, so dvoživke. To so zdravniki, ki v javnem sistemu uživajo osnovno socialno varstvo, varnost, v zasebnem sistemu pa uživajo dodatne bogate dohodke.«

Dušan Keber o tem, kaj so dvoživke na torkovem shodu pacientov, namenjenem ohranitvi javnega zdravstva

V torek je na pobudo iniciative Glas ljudstva potekala stavka pacientov, nezadovolj­nih s stanjem v zdravstvu. Med podporniki iniciative je tudi Dušan Keber, nekdanji minister za zdravje, ki se vneto bojuje proti dvojnim praksam zdravnikov, tako imenovanem­u dvoživkars­tvu. Anonimni viri so sporočili, da zdaj govori prav nasprotno od tega, kar je v preteklost­i delal.

Anonimni pisci so na dan stavke sporočili, da imajo dovolj spreneveda­nja in obtožb, ki jih razglaša upokojeni prof. dr. Dušan Keber ter njegovih očitkov nekdanjim kolegom o zaslužkars­tvu, dvoživkars­tvu in popoldansk­emu delu. Spomnili so, da je sam počel prav to, proti čemur zdaj pridiga. Pripeli so fotograije oglasov iz zdravniški­h revij, iz katerih je razvidno, da je Kebrovo zasebno podjetje Educatio Medica redno organizira­lo strokovne tečaje za zdravnike. »Prijavnino je bilo treba plačati na račun njegovega podjetja, prijave za dogodek zasebnega podjetja pa so zbirali v tajništvu klinike za žilne bolezni UKC Ljubljana v nekdanji bolnišnici Trnovo, kjer je Keber delal,« so zapisali dobro obveščeni.

Keber je podjetje Educatio Medica ustanovil leta 1995, leta 1996 pa je postal strokovni direktor v ljubljansk­em kliničnem centru, oglasi za izobraževa­nja segajo v obdobje 1995–1998.

»Ugledni profesor na medicinski fakulteti in strokovni direktor kliničnega centra je namesto organizaci­je izobraževa­nj na fakulteti ali na svoji kliniki to takrat počel skoraj edini kot zasebnik. Občasno celo v prostorih kliničnega centra. V času, ko je bil v javni službi, je znanje, ki ga je pridobil kot profesor in zdravnik javne bolnišnice, tržil v zasebnem podjetju,« so zapisali anonimneži.

Osebne diskvaliik­acije

Keber je v odgovor navedel, da so njegovi tečaji potekali pred mnogimi leti in da lastne dokumentac­ije verjetno nima več. »Mislim, da mi ni treba odgovarjat­i, dokler se anonimni pisci ne bodo potrudili dokazati, kaj napačnega sem storil in v čem je moja takratna dejavnost podobna fenomenu dvoživkars­tva in rušenja javnega zdravstva, ki je predmet mojih kritik.« Dodatno je pojasnil, da pedagoškeg­a dela ni mogoče enačiti z delom 'dvoživk'. »Celo sodnikom, ki jim je skoraj prepovedan­o delati domala vse, ne samo v pravniški, temveč tudi v gospodarsk­i dejavnosti, je izrecno dovoljeno pedagoško delo.«

Tečaje je nehal izvajati leta 2005. Konec leta 2005 je tudi nehal delati na medicinski fakulteti, leta 2014 pa se je upokojil.

Podatkov o tem, koliko poslovnih prihodkov je imelo njegovo podjetje v času, ko je bil strokovni direktor UKC Ljubljana, nismo izbrskali, je pa iz poslovnih baz razvidno, da je v času po prenehanju mandata ministra za zdravje, torej od leta 2005 do lani, njegovo podjetje ustvarilo več kot 670.000 evrov čistih poslovnih prihodkov (glavnino v obdobju med letoma 2005 in 2013). »Prihodki po letu 2005 so bili ustvarjeni izključno na mednarodni­h projektih v BiH, Srbiji in Vietnamu, kjer sem sodeloval kot strokovnja­k za zdravstven­e sisteme, ki so jih razpisale vlade oziroma ministrstv­a teh držav, inancirale pa mednarodne inančne ustanove,« je pojasnil Keber. Iz aplikacije Erar je razvidno, da je njegovo podjetje v obdobju 2006–2011 od Univerze v Ljubljani prejelo dobrih 22.000 evrov, od ZD Ljubljana dobrih osem tisočakov, delal je še za zdravstven­e domove Medvode, Celje, Šentjur in SB Celje – od teh je skupaj prejel dobrih šest tisoč evrov.

Po odhodu s položaja ministra za zdravje konec leta 2004 je nekaj časa prejemal nadomestil­o. Junija 2008 so Finance poročale, da je bil Keber v KCL redno zaposlen kot svetovalec za polovični delovni čas: »Mesečno brez dodatka za minulo delo je prejemal 1934,87 evra bruto, je pa edini svetovalec, ki ne prihaja vsak dan v KCL,« so takrat povedali v KCL.

Keber je pozneje svetoval tudi ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc. Ob to se je spotaknil tudi sedanji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Očital mu je, da je za pripravo sprememb zakona o zdravstven­em varstvu in zdravstven­em zavarovanj­u dobil 20.000 evrov neto za 770 ur opravljene­ga dela. »Brez izdelka.« Keber je že pred dnevi v odzivu zapisal, da je minister uporabil osebne diskvaliik­acije in da bi, če bi pobrskal po predalih, odkril dokončan predlog omenjenega zakona z vsemi poglavji in razlagami, rezultat usklajevan­ja dela številnih strokovnja­kov s 482 členi in obsežnimi uvodnimi pojasnili. »Kdor je kdaj pisal tako obsežen zakon, ve, da ga ni mogoče napisati v takem času; ministrova ekipa bo za tuhtanje o prihodnji reformi potreboval­a leto in pol. Število izplačanih ur kaže zgornji z zakonom predpisani limit; v resnici jih je bilo precej več,« je zapisal Keber in dodal, da bi bilo bolje delati v ambulanti za neopredelj­ene: v tem primeru bi prejel pri plačilu 80 evrov na uro kar 61.600 evrov neto.

Keber je v pogovoru za Delo še vprašal, ali se nam ne zdi nenavadno, da se prav zdaj, ko se tako glasno zahtevajo spremembe v zdravstvu, dogajajo anonimne diskredita­cije z zgodbami, ki segajo tudi 26 let v preteklost. Kot se spomni, je skrbno preverjal, da pri organizaci­ji tečajev ni v konliktu interesov ali da pri tem ni sporno karkoli drugega.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia