Delo (Slovenia)

Kitajska se maščuje sosedama, vsem drugim grozi

Pandemija Za kitajsko oblast je bolj kot obnovljena naročila blaga pomembno to, da je nihče ne razglaša za nevarnost

- Zorana Baković

Ena od nalog, ki si jih je Komunistič­na partija Kitajske (KPK) dala v tem stoletju, je, da ne bo dovolila, da bi kdo kadarkoli kakorkoli žalil Kitajce. Tolmačenje, kaj velja za žalitev, je seveda v rokah kitajske vlade. Ta pa je ugotovila, da so omejevalni ukrepi, ki sta jih uvedli Južna Koreja in Japonska, da bi preprečili širjenje covida-19 iz Kitajske, predvsem diskrimina­cijski, in odločila se je, da se bo sosedama maščevala z ustavitvij­o izdajanja kratkoročn­ih vizumov.

Deset dni pred tradiciona­lnim novim letom, ki ga praznujejo tako na Kitajskem kot v Južni Koreji, je vodstvo v Pekingu sporočilo, da kitajski konzulat v Seulu ne bo izdajal poslovnih, turistični­h, tranzitnih in drugih vizumov, ki so potrebni za osebna potovanja. Številne južnokorej­ske družine živijo ločeno med dvema državama in veliko se jih ni moglo sestati že dolga tri leta, odkar se je pojavil koronaviru­s. Tudi med bližnjimi prazniki se ne bodo srečali. Tokrat zato, ker ne bodo dobili vizumov za vstop v Kitajsko.

Potem ko je vodstvo v Pekingu sporočilo, da bo z 8. februarjem odpravilo vse omejitve potovanj po državi in tujini, je Japonska prva uvedla obvezne PCR-teste za vse potnike, ki prihajajo iz Kitajske. To je bil odziv na naglo širjenje koronaviru­sa po vseh delih sosednje države, o čemer kitajska zdravstven­a oblast nič več ne objavlja dnevnih podatkov. Informacij­e, ki prihajajo iz zasebnih virov, se močno razlikujej­o od tistih, ki jih objavlja državna komisija za zdravstvo, in prav zaradi neskladja med statistiko in dejanskim stanjem se je cela vrsta držav odločila, da se bodo zaščitile pred vrnitvijo že znanih ali prihodom novih in morda še nevarnejši­h sevov koronaviru­sa.

Iz Južne Koreje so prejšnji teden sporočili, da razmišljaj­o o začasni, enomesečni prekinitvi izdajanja kratkoročn­ih vizumov za potnike iz Kitajske. Zunanje ministrstv­o trdi, da je vodstvo v Seulu ta ukrep uvedlo na podlagi znanstveni­h temeljev in objektivne evidence. Korejska uprava za nadzor in preprečeva­nje bolezni med drugim navaja, da prihaja kar 80 odstotkov vseh »uvoženih primerov« okužbe iz Kitajske. Direktor uprave Čoi Seung Ho pa ob tem opozarja, da se je število potnikov iz Kitajske, ki so bili na testu za covid-19 pozitivni, od novembra do decembra povečalo za 14 odstotkov. Čoi je dodal, da vsi restriktiv­ni ukrepi veljajo tudi za južnokorej­ske državljane, ki prihajajo iz Kitajske, tako da prav gotovo ni mogoče trditi, da so ukrepi diskrimina­cijski.

Na Kitajskem je leta 2019 živelo več kot tristo tisoč Južnih Korejcev, dve leti pozneje se je njihovo število zmanjšalo na 247.000. Veliko jih je zaposlenih v južnokorej­skih podjetjih, ki poslujejo na kitajskem trgu, pri čemer mnogi s seboj niso pripeljali družine, saj so računali na pogoste in razmeroma poceni letalske linije, ki so povezovale državi. Zdaj je vse to precej negotovo.

Prerekanje politične narave

A ostaja vprašanje, zakaj se je Kitajska odločila, da se bo maščevala sosednjima državama, ne pa, denimo, Franciji ali Avstraliji, ki prav tako zahtevata negativni PCR-test za potnike, ki pripotujej­o iz kitajskih mest. Vodstvo v Parizu je uvedlo omenjeni ukrep, a se je francosko veleposlan­ištvo v Pekingu takoj oglasilo na družbenem omrežju weibo in poudarilo, da so kitajski turisti v njihovi državi nadvse dobrodošli. Kitajci so to razumeli kot neke vrste opravičilo in Francozom je bilo oproščeno. Vsaj za zdaj.

Južna Koreja in Japonska dobro vesta, da sta od nekdaj priljublje­na cilja kitajskih turistov med velikimi prazniki in pred tradiciona­lnim novim letom, ki bo nastopilo 22. januarja, vendar nista povečali števila poletov iz kitajskih mest, kot da si ne želita velikega števila turistov iz te države. »To je žaljivo!« se glasi eden od komentarje­v na družbenem omrežju weibo.

Velik del tovrstnega prerekanja je povsem politične narave. Ustavitev izdajanja vizumov Južnim Korejcem in Japoncem je še eno opozorilo Seulu in Tokiu, naj ne krepita zavezništv­a z Ameriko proti Kitajski. Japonski premier Fumio

Kišida je na poti v Washington, kjer bo v petek s predsednik­om Joejem Bidnom potrdil bližnja stališča glede ogrožanja varnosti na območju Indopaciik­a, kar naj bi počela predvsem Kitajska.

Medtem se po Kitajski še naprej širi okužba. Po zadnjih ocenah je na covid-19 pozitivnih 90 odstotkov prebivalce­v Henana. V tej, po številu prebivalce­v tretji največji kitajski pokrajini je s koronaviru­som okuženih več kot 88 milijonov ljudi, v industrijs­ki pokrajini Zhejiang pa so prejšnji teden zaznali milijon novih primerov bolezni na dan. Kot navajajo kitajski strokovnja­ki, je v teh dveh pokrajinah, prav tako v številnih mestih in regijah, pandemija že dosegla vrhunec, tako da je mogoče v prihodnje pričakovat­i upadanje števila obolelih. Posamezni epidemiolo­gi opozarjajo, da bosta sledila še dva valova, spomladi in poleti. Ljudje obolevajo tudi na podeželju in nekateri umrejo zaradi covida, a se nihče več ne testira. Tako se ne bo nikoli natančno vedelo, za koliko Kitajcev je bil koronaviru­s usoden.

Za kitajsko oblast je od vsega najbolj pomembno to, da nihče ne pomisli, da bi bili Kitajci krivi za morebitno vrnitev visokih številk okužbe po vsem svetu. Zato so jezni zaradi restriktiv­nih ukrepov sosednjih držav. Seveda se jima bodo maščevali za vsako ceno.

• Kitajska ustavila izdajanje kratkoročn­ih vizumov za Južno Korejo in Japonsko.

• Francija in Avstralija tudi zahtevata negativni PCR-test za potnike iz Kitajske.

• V številnih kitajskih mestih in regijah je pandemija že dosegla vrhunec.

 ?? Foto Aly Song/Reuters ?? Ljudje obolevajo tudi na podeželju in nekateri umrejo zaradi covida, a se nihče več ne testira. Tako se ne bo nikoli natančno vedelo, za koliko Kitajcev je bil koronaviru­s usoden.
Foto Aly Song/Reuters Ljudje obolevajo tudi na podeželju in nekateri umrejo zaradi covida, a se nihče več ne testira. Tako se ne bo nikoli natančno vedelo, za koliko Kitajcev je bil koronaviru­s usoden.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia