Delo (Slovenia)

Zamenjava ministrice buri duhove pri HDZ

Hrvaška Premier Andrej Plenković je izgubil zaupanje v še dva sodelavca v svoji vladi

- Jutarnji list za Delo Goran Penić

Hrvaški premier Andrej Plenković je v tretjem letu sedanjega mandata opravil še eno rekonstruk­cijo vlade. Zapuščata jo nestrankar­ski minister za gradbeništ­vo, prostor in državno premoženje Ivan Paladina in Nataša Tramišak, ministrica za regionalni razvoj in sklade EU iz vrst HDZ.

Paladina odhaja zaradi »neverjetno počasne« popotresne obnove, kot jo je označil tudi premier, in to manj kot leto dni po imenovanju. Tramišakov­a pa je »izgubila premierovo zaupanje« po dveh letih in pol mandata. Nova ministra bosta, potem ko ju potrdi sabor, Branko Bačić, dosedanji vodja poslanske skupine HDZ, ki bo tudi novi podpredsed­nik vlade, in dosedanji sekretar na ministrstv­u za regionalni razvoj in sklade EU Šime Erlić.

Oba sta člana HDZ. Bačićevo imenovanje ni bilo pričakovan­o, saj je pred tem v javnosti krožilo ime Mirjane Čagalj, ki je bila resna kandidatka že ob menjavi tedaj aretiraneg­a Darka Horvata, vendar se je premier odločil za Paladino, zdaj pa za Bačića. Šime Erlić je predsednik zadrskega odbora HDZ in je na mesto državnega sekretarja prišel na začetku mandata te vlade. Pred tem je bil vodja urada za sklade EU v Zadru.

Če je bil Paladinov odhod pričakovan, potem ko je premier javno kritiziral potek popotresne obnove, je bila zamenjava Tramišakov­e svojevrstn­o presenečen­je. Zdi se, da sta se Paladina in Plenković zelo hitro dogovorila o odhodu, saj je bila to tudi ministrova želja, pri Tramišakov­i pa je zgodba drugačna. Na sestanku s premierom je dejala, da se ji njena zamenjava ne zdi potrebna, enako je dejal tudi osiješko-baranjski župan Ivan Anušić, katerega kader je Tramišakov­a.

Nezadovolj­ni v Slavoniji

Slednja je edina ministrica v tej vladi iz Osijeka, s to potezo pa želi Plenković očitno zmanjšati Anušićev vpliv na nacionalni ravni.

Osiješko-baranjski župan in podpredsed­nik HDZ uživa veliko zaupanje pri slavonskih članih stranke, na volitvah je prejel veliko glasov. Kljub temu se zaveda, da predsednik vlade sam izbira svojo ekipo. Plenković je ministrici Nataši Tramišak jasno povedal, da se med njima ni vzpostavil­o potrebno zaupanje ter da se ni vklopila v njegovo ekipo, Anušić pa meni, da ministrica svoje delo opravlja dosledno, zato se ne more strinjati z njeno zamenjavo.

Anušiću je njen položaj uspelo ubraniti že ob prisilni rekonstruk­ciji vlade zaradi lanskega kazenskega pregona ministrov. Plenković je že tedaj negodoval nad njo, ker je javno govorila o grožnjah, ki jih je prejemala, potem ko je začela razvozlava­ti afere, v katere je bila vpletena nekdanja ministrica, zdaj pa obtoženka Gabrijela Žalac.

Tramišakov­a je tedaj dejala, da ni videla potrebe, da bi s temi grožnjami seznanila premiera. Odtlej so se odnosi med njima ohladili, Tramišakov­a pa je bila v vladi izolirana.

Poleg Anušića in osiješke struje HDZ so ji v bran stopili koalicijsk­i partnerji. Predsednik HSLS Dario Hrebak je dejal, da je dobro opravljala svoje delo, vendar je premier tisti, ki izbira svoje sodelavce.

Pri Paladini pa je bila zamenjava pričakovan­a, potem ko je v javnost prišel njegov predlog reorganiza­cije ustroja obnove, ki je vključeval centraliza­cijo oziroma to, da odgovornos­t za obnovo prevzema le on kot minister za gradbeništ­vo, premier pa se nanj ni odzval. Znano je tudi, da Paladina ni v najboljših odnosih z državnim sekretarje­m pri osrednjem državnem uradu za vzdrževanj­e stavb in obnovo Gordanom Hanžekom, za katerega mnogi menijo, da je skupaj s svojim uradom ozko grlo pri procesu popotresne obnove. Premier Plenković je včeraj napovedal tudi njegovo zamenjavo.

• Ivana Paladino je odnesla prepočasna popotresna obnova.

• Zamenjava Nataše Tramišak je svojevrstn­o presenečen­je.

• Oba nova ministra prihajata iz vrst HDZ.

Zdi se, da sta se Paladina in Plenković zelo hitro dogovorila o odhodu, saj je bila to tudi ministrova želja, pri Tramišakov­i pa je zgodba drugačna.

 ?? ?? Nataša Tramišak ni več ministrica v Plenkoviće­vi vladi.
Nataša Tramišak ni več ministrica v Plenkoviće­vi vladi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia