Delo (Slovenia)

Podnebni teroristi – sufražetke našega časa

- Barbara Zimic o borcih za pravice

Vletih tik pred izbruhom prve svetovne vojne so londonske ulice pretresali teroristič­ni napadi. Pisma bombe iz fosforja, požari, eksplozije doma narejenih eksplozivn­ih sredstev. Glavne tarče napadov so bili takratni premier Herbert Henry Asquith in ministri njegove vlade, skupil pa jo je tudi bodoči britanski premier Winston Churchill, in to z bičem, ko je stal na eni od postaj v Londonu, kjer so se vneli spopadi. London so terorizira­le borke za volilno pravico žensk, tako imenovane sufražetke. Pod vodstvom Emmeline Pankhurst, ustanovite­ljice Ženske socialne in politične unije (WSPU), so sufražetke za doseganje ciljev po dolgih letih neuspešnih mirnih protestov – leta 2010 so, na primer, množično vkorakale v parlament – uporabile nasilje.

Gorele so postaje podzemne železnice, gledališča, poštni nabiralnik­i, bombe so postavljal­e pred centralno banko, športne objekte, cerkve, jih pošiljale premieru in ministrom na domače naslove. V napadih je bilo ubitih pet ljudi in ranjenih več kot dvajset. Emmeline Pankhurst (zanimiv vpogled v takratno širše dogajanje ponuja knjiga Adama Hochschild­a To end all wars) je bila obsojena na tri leta zapora, nasilno kampanjo pa so sufražetke končale šele ob izbruhu vojne, ko je Pankhursto­va podprla boj proti nacistični Nemčiji. Trenutka, ko so v Veliki Britaniji izenačili volilno pravico moških in žensk, ni dočakala. Umrla je leta 1928, le nekaj mesecev pred izenačitvi­jo volilne pravice.

Od takrat je minilo več kot stoletje in opraviti imamo z drugačnim problemom, podnebnimi spremembam­i, odgovori aktivistov pa se niso bistveno spremenili. Aktivisti za podnebje z lepljenjem svojih teles na vozišča ustavljajo promet po avtocestah, uničujejo umetniške slike, z barikadami preprečuje­jo poseke gozdov in druge posege v prostor za gradnjo cest, tovarn, tudi, paradoksal­no, vetrnic in daljnovodo­v, ki bi čisto energijo pripeljali do uporabniko­v. V Nemčiji so za besedo leta – natančneje, napačno uporabljan­o besedo leta, po nemško »Unwort« – izbrali besedo podnebni terorist. Prav te dni se množica aktivistov z barikadami, molotovkam­i in kamenjem bojuje proti odstranitv­i sicer že izpraznjen­e vasice Lutzerat zaradi razširitve kopa rjavega premoga, kar naj bi bilo kratkoročn­o nujno za zagotavlja­nje energetske stabilnost­i Nemčije.

Kaj imajo skupnega sufražetke in »podnebni teroristi«? Pravzaprav vse. Sufražetke so se pred stoletjem bojevale za pravico, ki je zdaj v večini sveta temeljna človekova pravica, javnost jih je takrat oklicala za teroristke, država pa trpala v zapore in med gladovnimi stavkami prisilno hranila. Revija Time je Emmeline Pankhurst leta 1999 uvrstila med sto najpomembn­ejših osebnosti 20. stoletja. Zapisali so, da je »v družbi s pretresom ustvarila nov vzorec, ki ga ni bilo mogoče več odpraviti«. Vrnitev ni bila več mogoča. Ženske so dobile volilno pravico. Pri tem je treba opozoriti, da si zgodovinar­ji niso povsem enotni, kako odločilna je bila pri tem nasilna kampanja sufražetk, zbranih okoli Emmeline Pankhurst. Niti znotraj WSPU si niso bili enotni, saj je del organizaci­je nasprotova­l nasilju. Celo znotraj družine Pankhurst je nastal razkol; Emmeline sta zaradi nasprotova­nja nasilju zapustili dve hčeri.

Tako kot pred sto leti sufražetke zdaj aktiviste za podnebje imenujemo teroristi in jih zapiramo v zapore. Tako kot pred sto leti sufražetke tudi aktivisti za podnebje niso enotni, katera je prava pot. Ponekod podpirajo jedrske elektrarne, ponekod nasprotuje­jo tudi vetrnim elektrarna­m. Včasih se njihove zahteve zdijo nore. Tudi sufražetka­m so očitali norost. Bodo torej čez sto let v reviji Time za eno najpomembn­ejših osebnosti 21. stoletja imenovali, na primer, Greto hunberg in ugotavljal­i, da je bila obraz in glas »podnebnih teroristov«, ki so »v družbi s pretresom ustvarili nov vzorec, ki ga ni bilo mogoče več odpraviti«, zdravo življenjsk­o okolje pa bo temeljna človekova pravica? Morda. Morda pa bodo takrat le ugotavljal­i, da so bili ti aktivisti še pretihi.

Sufražetke so se pred stoletjem bojevale za pravico, ki je danes v večini sveta temeljna človekova pravica, javnost pa jih je takrat oklicala za teroristke.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia