Delo (Slovenia)

Nič novega na vzhodu

-

Da, nič novega ni, tudi malo dlje na vzhodu. Imajo pač smolo, da so bogati z energenti in da so stoletno obremenjen­i z nerešljivi­mi verskimi problemi. Skoraj vsi večji in manjši spori s hudimi posledicam­i zaradi vojaških aktivnosti so segli v Evropo, in to na vse možne načine, s povečanimi migracijsk­imi pritiski, z energetsko problemati­ko in čedalje hujšo ideološko zaslepljen­ostjo. Več je bilo natnih vrtin, več je bilo sporov. Postopoma so preraščali v vojaške intervenci­je z vedno hujšimi posledicam­i.

Ali se še kdo spomni »nekega« iranskega politika Mohameda Mosadeka, ki si je drznil nacionaliz­irati natno bogastvo v lastni državi? Zahodne države se niso sprijaznil­e s tem dejanjem. Spori se nadaljujej­o, vedno v novih oblikah. Posledice so pretreslji­ve. Na oblast je prišla še fanatična oligarhija, na verski osnovi. Ceno vsega tega pa na prvem mestu plačujejo – ženske. O njihovih težavah, grozljivih kršitvah osnovnih človekovih pravic pa – nič. Pa se podobno dogaja v Afganistan­u, čeprav so se vmešavale najprej SSSR in potem ZDA, zdaj pa imajo avtokratsk­o ideološko državo s prelestno oblečenimi sužnjami. Evropa pa nič!

Kaj pa drugi? Rusija, Združene države Amerike in Evropska unija še vedno družno posredujej­o po državah Bližnjega vzhoda in severnega dela Afrike. Rezultati niso enaki, pač pa posledice – z revščino, ki zagotavlja neprestan ljudski tok v »evropski Eldorado«. Pa to ni vse, tudi tu imamo pravo vojno, pa še »balkanski srčni utrip« zraven. K nerešenim, zapletenim problemom dodajmo še nekaj srboriteže­v in še nekaj spreneveda­vih politikov z agresivnim­i, posesivnim­i ženskami vred, pa imamo politični kaos z vedno večjimi problemi. Pa vendar, najhujši je človeški.

Pred več kot stoletjem so nas opetnajsti­li s plebiscito­m na Koroškem. Odločali so se politično (kje živeti: v Avstriji ali v Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev), in ne narodnostn­o (ali si Slovenec ali Nemec), kar je zagotovilo plebiscitn­i poraz. To je eklatantni primer evropskega obnašanja z narodnostn­imi manjšinami. Vedno so manjšine žrtve visoke politike. To je zdaj tudi primer sedemmilij­onske manjšine Rusov v Ukrajini ali pa majhne manjšine Srbov na Kosovu. Rezultat je več kot katastrofa­len! Palico in korenček pa ima pa v roki tisti, ki ima od tega največ koristi. Ni za sedmimi gorami, je pa za veliko lužo.

Franci Gerbec,

Kremenica

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia