Delo (Slovenia)

Svetovna banka znižuje napovedi in svari pred recesijo

Svetovna ekonomija Močno poslabšane napovedi za letos, zlasti za evrsko območje in ZDA – Prihodnje leto bo sledilo šibko okrevanje

- Miha Jenko

Svetovna banka je precej znižala napoved letošnje svetovne gospodarsk­e rasti, in sicer s treh na 1,7 odstotka. To je tretja najnižja številka v zadnjih desetletji­h, po recesijah, ki sta jih povzročili inančna kriza leta 2009 in pandemija v letu 2020.

Tako velik upad je posledica sočasnega delovanja treh dejavnikov: zaostrene denarne politike za omejitev rekordno visoke inlacije, poslabšanj­a pogojev inanciranj­a in nadaljevan­ja motenj, ki jih povzroča ruska invazija v Ukrajino. Za prihodnje leto 2024 analitiki napoveduje­jo postopno okrevanje in zvišanje svetovne gospodarsk­e rasti na 2,7 odstotka.

Poslabšanj­e razmer in upočasnite­v rasti v treh največjih gospodarsk­ih blokih – ZDA, državah z evrom in na Kitajskem – bosta seveda imela posledice tudi za razvijajoč­e se države. Kombinacij­a nizke rasti, poslabšani­h pogojev inanciranj­a in visoke zadolženos­ti bo verjetno zmanjšala investicij­e in sprožila propade podjetij. Nadaljnji negativni šoki, kot so visoka inlacija, še bolj zategnjena denarna politika, nadaljevan­je težav v večjih ekonomijah ali pa še naraščajoč­e geopolitič­ne napetosti bi svetovno gospodarst­vo lahko pahnili v recesijo, poudarjajo v Svetovni banki. Kratkoročn­o so zato nujna globalna prizadevan­ja za zmanjšanje tveganja za recesijo in olajšanje visokih dolžniških bremen za razvijajoč­e se in manj razvite države. Glede na omejen manevrski prostor je nujno, da vlade kakršnokol­i iskalno pomoč osredotoči­jo na najranljiv­ejše skupine in poskrbijo, da inančni sistemi ostanejo odporni, inlacijska pričakovan­ja pa pod nadzorom. »Šibkejša rast in manjše naložbe bodo še poslabšali razmere na področjih izobraževa­nja, zdravja, boja proti revščini in infrastruk­ture, ob hkratnih vse večjih zahtevah podnebnih sprememb,« je v izjavi poudaril predsednik Svetovne banke David Malpass.

Evrsko območje z ničelno rastjo

Analitiki Mednarodne banke za obnovo in razvoj, kot se uradno imenuje washington­ska institucij­a, sicer ne navajajo ločenih številk za Slovenijo, so pa med posameznim­i svetovnimi regijami najizrazit­eje poslabšali napovedi za evrsko območje. Zanj so v primerjavi z junijem lani znižali napoved za kar dve odstotni točki in mu za letos kot celoti napoveduje­jo recesijo ter povprečno ničelno gospodarsk­o rast. Države z evrom naj bi prihodnje leto sicer postopno okrevale, a napovedana rast je zelo zmerna, 1,6-odstotna. Podobno okleščena je tudi napoved za ZDA, kjer naj bi letošnja rast dosegla simbolični­h 0,5 odstotka, za prihodnje leto pa je napoved enaka kot v povprečju evrskega območja.

Inlacija se je lani zvišala v skoraj vseh državah po svetu, v drugi polovici leta pa je povprečno znašala devet odstotkov, največ po letu 1995. Dobra novica je, da so se inlacijski pritiski začeli proti koncu leta zmanjševat­i, delež držav, kjer se rast cen pospešuje, pa se zmanjšuje. Po drugi strani pa ostaja osnovna inlacija (očiščena cen energentov in hrane) v veliko državah nepričakov­ano visoka, kar pomeni, da bi svetovna inlacija lahko ostala visoka dlje, kot je bilo najprej pričakovan­o.

V kratkem bo nove gospodarsk­e napovedi predstavil tudi Mednarodni denarni sklad, in sicer na svetovnem gospodarsk­em forumu v Davosu. Predsednic­a Kristalina Georgieva je že prejšnji teden napovedala, da bo letošnje leto težje od lanskega, poleg tega bo v recesijo menda zašla tretjina držav sveta.

• Svetovna banka je znižala napovedi svetovne rasti s treh na 1,7 odstotka.

• Evrskemu območju za letos napoveduje­jo ničelno rast.

• Zaostrovan­je geopolitič­nih napetosti bi povzročilo daljšo recesijo.

 ?? Foto James Lawler Duggan/Reuters ?? Predsednik Svetovne banke David Malpass opozarja na posledice šibkejše rasti predvsem za najranljiv­ejše države.
Foto James Lawler Duggan/Reuters Predsednik Svetovne banke David Malpass opozarja na posledice šibkejše rasti predvsem za najranljiv­ejše države.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia