Delo (Slovenia)

Dobro poslovanje zaokrožili s tremi rekordi

Luka Koper Več kot 300 milijonov čistih prihodkov, več kot milijon kontejnerj­ev in več kot 800.000 avtomobilo­v – Trst dohiteva Koper

- Boris Šuligoj

Najmanj tri rekorde so zabeležili lani v Luki Koper: pretovoril­i so 1.017.978 kontejnerj­ev TEU, to je dva odstotka več kot leto prej, in 801.036 avtomobilo­v, kar je 22 odstotkov več kot leto prej. Prvič so tudi presegli 300 milijonov čistih prihodkov od prodaje. Koper ohranja prvo mesto pri kontejnerj­ih na Jadranu, hkrati je prevzel prvo mesto v Sredozemlj­u z avtomobili. Pristanišč­i Reka in v Trst sta lani dosegla višjo rast pretovora zabojnikov.

Luka Koper je včeraj objavila podatke o pretovoru in prihodkih v svojem nadvse uspešnem letu 2022. Tudi statistika je potrdila za kolektiv s 1638 redno zaposlenim­i (z agencijski­mi delavci pa šteje 1990 zaposlenih) rekordno poslovno leto. Po nedokončni­h in nerevidira­nih podatkih je Luka ustvarila 309,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, to je 38 odstotkov več kot v letu 2021. Rast so zabeležili v vseh blagovnih skupinah, kar dokazuje, da si je svetovna trgovina nekoliko opomogla od prejšnjih dveh pandemijsk­ih let.

Skupaj so pretovoril­i 23,25 milijona ton vsega blaga ali 12 odstotkov več. Generalnih tovorov je bilo 16 odstotkov več, tekočih tovorov 39 odstotkov, sipkih in razsutih tovorov pa 12 odstotkov več. Kontejnerj­ev je bilo dva odstotka več, to Luko ohranja na prvem mestu v Jadranu. Avtomobilo­v je bilo 22 odstotkov več. Koprski avtomobils­ki terminal je največji v Sredozemlj­u in peti največji v Evropi. Barcelona, ki ima kar štiri avtomobils­ke terminale, je pretovoril­a manj avtov in beležila sedemodsto­tno rast, Valencia pa 18-odstotno.

Na področju pretovora avtomobilo­v so najbolj prepričali tako evropske kot azijske avtomobils­ke proizvajal­ce. Preko Kopra evropske tovarne izvažajo avtomobile v Azijo in bližnjevzh­odne ter afriške države. Uvažajo pa Fordove in Renaultove iz Turčije, avtomobile iz tovarn Kia in Hyundai iz Koreje in čedalje več avtomobilo­v znamke Tesla iz Kitajske. Navkljub napovedani recesiji bi radi letos pretovor še povečali. Zato bodo letos uredili in odprli veliko skladiščno površino na kaseti 5 A (za 5,1 milijona evrov vlaganj), to bo omogočilo skladiščen­je dodatnih 3500 avtov.

Letos bo Luka Koper poskušala pridobiti gradbeno dovoljenje za povečanje severne polovice kontejners­kega pomola in morda začela z deli. Pri pripravi letnega plana za 2023 so predvideli bistveno manjšo, na posameznih terminalih celo ničelno rast, vendar v začetku novega leta še nič ne kaže, da bi se promet res tako drastično zmanjšal. Za letos so načrtovali pretovor 1,089 milijona kontejnerj­ev, to bi bilo sedem odstotkov več kot lani. Koprsko pristanišč­e je še najbolj odvisno od železniški­h tirov. Predsednik uprave Boštjan Napast je konec leta opozoril, da so lani 55 odstotkov kontejnerj­ev iz Luke peljali s tovornjaki in le 45 odstotkov z vlaki, kar pomeni, da se je razmerje odvoza zabojnikov obrnilo v korist tovornjako­m.

Trst in Reka hitreje rasteta pri pretovoru zabojnikov

Obe sosednji in konkurenčn­i pristanišč­i sta v lanskem letu beležili bistveno hitrejšo rast kot Koper. Podjetje T. O. Delta, ki upravlja tržaški sedmi pomol, je pravkar objavilo podatek, da so lani pretovoril­i 755.000 kontejnerj­ev, torej skoraj 16 odstotkov več. Izrazito so na tržaškem pomolu lani povečali pretovor kontejnerj­ev aprila (43 odstotkov več) in maja (47 odstotkov več), ko so imeli v Kopru večji zastoj zaradi več razlogov (tudi zaradi uvedbe novega IT programa). V Trstu pa k omenjenim kontejnerj­em na sedmem pomolu prištevajo še tiste, ki prispejo s tovornjaki na ro-ro terminal, tako jih bodo dodali v statistiko še okoli 130.000. Po tržaški statistiki (ne povsem primerljiv­i s koprsko) se je lani Trst močno približal Kopru, zato je prvi mož Luke Trst Zeno D'Agostino predvidel možnost, da bi ob letošnji podobni rasti pretovora lahko tudi v Trstu že letos prešli magično mejo enega milijona kontejnerj­ev. Sicer pa so v Trstu v desetih mesecih pretovoril­i 47,5 milijona ton tovora (ali 4,3 odstotka več), od tega 31 milijonov tekočih tovorov (ali pol odstotka več), pol milijona ton razsutih in sipkih tovorov in 14,5 milijona generalnih tovorov ali 12 odstotkov več. V Trstu so v desetih mesecih 2022 beležili prihod 268.000 tovornjako­v z Bližnjega vzhoda ali sedem odstotkov več in 332.783 potnikov s križarkami, kar je pomenilo 3,5-krat več kot leta 2021.

Na Reki so počasnejši z objavo statistike pretovora. Hrvaški mediji so novembra poročali, da so na dveh kontejners­kih terminalih (Luka Rijeka in Brajdica) v devetih mesecih pretovoril­i 413.000 kontejnerj­ev in zabeležili 26-odstotno rast pretovora zabojnikov.

• V Luki je 2000 delavcev pretovoril­o 23,25 milijona ton vsega blaga.

• Hitrejši razvoj ovira počasnejši razvoj železnice.

• Trst in Reka lani povečala pretovor kontejnerj­ev, Koper nafte.

 ?? Foto Boris Šuligoj ?? Rekord pri kontejnerj­ih ohranja Luko Koper na prvem mestu v Jadranu.
Foto Boris Šuligoj Rekord pri kontejnerj­ih ohranja Luko Koper na prvem mestu v Jadranu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia