Delo (Slovenia)

Napadel sostanoval­ca v domu upokojence­v

Poskus umora Vinko Pohar krivde ne prizna, zavrnil je tudi zagovor

-

Štiriinšes­tdesetletn­i Vinko Pohar včeraj na celjskem okrožnem sodišču ni priznal krivde za poskus umora 71-letnega sostanoval­ca v domu upokojence­v v Preboldu lanskega januarja. Zavrnil je tudi zagovor, češ da je že vse povedal med zaslišanje­m pri preiskoval­nem sodniku.

O krivdi bi se sicer moral obdolženi izreči že lani poleti, a je vedno znova poskrbel za kakšen zaplet. Tožilstvo Poharju, ki je v priporu, očita poskus umora na zahrbten način. Nadomestna tožilka Marjeta Kreča je na včerajšnji obravnavi povedala, da je sostanoval­ca Srečka H. z nožem zabodel v levi del vratu.

Sodišče je včeraj zaslišalo žrtev, 71-letnega Srečka H. Ta je pojasnil, da ga je Pohar poskusil umoriti, ko je spal. Pri tem ga je držal za obe roki, z eno nogo pa ga je pritiskal v telo.

Kot je dodal, ne ve, kako mu je uspelo odriniti napadalca, ko je vstal s postelje, pa se je napotil v domsko ambulanto po zdravniško pomoč. Nato so ga odpeljali na zdravljenj­e v celjsko bolnišnico.

Oškodovane­c predvideva, da je bil Pohar med dejanjem pod vplivom alkohola. Sprta sicer nista bila, je zatrdil. Po njegovi oceni je napad trajal okoli pet minut. Dodal je še, da sta bila z obdolženim sostanoval­ca pol leta.

Od Poharja, ki ga po uradni dolžnosti zastopa odvetnik Primož Koščak, zaradi napada zahteva plačilo 20.000 evrov odškodnine, ki pa je obtoženi ne namerava plačati. Če bo spoznan za krivega, mu grozi najmanj 15 let zaporne kazni.

Pohar je na prejšnjem naroku zahteval izločitev razpravlja­joče sodnice celjskega okrožnega sodišča Ingrid Lešnik in tožilke Katje Leban, vendar je bila njegova zahteva zavrnjena. STA, I. R.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia