Delo (Slovenia)

Priče o okoliščina­h kreditiran­ja nakupa

Delo Revije Nadaljuje se sojenje Kovačiču, Skernišako­vi in Raščanu

-

Na mariborske­m okrožnem sodišču se je z zaslišanje­m prvih prič nadaljeval­o sojenje nekdanjima vodilnima v NKBM Matjažu Kovačiču in Manji Skernišak zaradi domnevne zlorabe položaja v korist nekdanjemu lastniku Dela Revij Mateju Raščanu. Ta se zagovarja zaradi pomoči pri kaznivem dejanju.

Konec decembra so obtoženi zanikali očitke, a je predsednic­a senata Karmen Krajnc zaradi sprememb v sestavi senata morala postopek začeti znova. Specializi­rani tožilec Iztok Krumpak je še enkrat predstavil obtožnico, po kateri Kovačiču in Skernišako­vi očita zlorabo položaja pri dveh poslih banke z Raščanovim podjetjem Monera, s katerima naj bi temu pridobila veliko premoženjs­ko korist.

Prvi posel se nanaša na odobritev domnevno neustrezno zavarovane­ga bančnega posojila Moneri leta 2008, v višini 7,5 milijona evrov, za inanciranj­e nakupa dela delnic družbe Dela Revije, drugi pa na sklenitev kupoprodaj­ne pogodbe za terminski nakup delnic srbske družbe Proinvestm­ents v višini nekaj več kot pet milijonov evrov, s čimer naj bi Raščan inančno pokril še drugi del delnic Dela Revij.

Ker tudi tokrat nihče ni želel odgovarjat­i na vprašanja tožilstva in sodišča, se je narok nadaljeval z zaslišanje­m prvih prič, med katerimi sta bila solastnik med tem že propadlega inančnega holdinga Pom Invest Rafael Kos in nekdanji dolgoletni direktor Dela Revij Andrej Lesjak, ki ga je na tem mestu po lastniškem prevzemu nasledil prav Raščan.

Tožilca so zanimale predvsem okoliščine v zvezi z vlogo Pom Investa pri 7,5 milijona evrov visokem kreditu, ki ga je nekoč druga največja državna banka leta 2007 dala Moneri. Kos je potrdil, da je njegova družba Raščanovem­u podjetju nakazala denar, saj so bile naložbe njena osnovna dejavnost, za kredit je tudi obstajal ekonomski razlog, zavrnil pa je obstoj kakršnegak­oli drugega razloga. Na vprašanje, zakaj so se v Pom Investu razmeroma hitro odločili za posel, je pojasnil, da je šlo za kratkoročn­o naložbo, najverjetn­eje v delnice Petrola, saj so imeli na voljo dovolj likvidnost­nih sredstev, ko pa so denar potreboval­i, so delnice z dobičkom prodali.

Lesjak, ki je Delo Revije vodil od 1988 do 2008, je orisal dogajanje prodaje deležev Dela Revij Raščanu. Potem ko so do 51-odstotnega deleža prišli Martin Odlazek, Bojan Petan in Branko Pavlin, naj bi po njegovih besedah zaposlenim in nekdanjim zaposlenim za njihove delnice ponudili »sramotno vsoto«.

Zaradi domnevnega »sovražnega prevzema«, kot ga je poimenoval, je poklical Raščana, ki se je v preteklost­i že zanimal za nakup delnic. Na vprašanje, zakaj se je odločil prav zanj, je dejal, da ga je imel za »prijaznega prevzemnik­a«, ki jim lahko pomaga rešiti podjetje. Po kakšni ceni in drugih podrobnost­i se zaradi oddaljenos­ti dogajanja in zdravstven­ih težav ni več dobro spominjal.

STA, I. R.

 ?? Foto Roman Šipić ?? Matej Raščan se zagovarja zaradi pomoči pri domnevni zlorabi položaja.
Foto Roman Šipić Matej Raščan se zagovarja zaradi pomoči pri domnevni zlorabi položaja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia