Delo (Slovenia)

Zapeljala ga je v prozorni tančici

Goljuija Rolanda Hribar naj bi izkoristil­a 73-letnega znanca – Ne najdejo je ne policisti ne detektivi

- Jure Predanič

Triinsedem­desetletni Peter Okorn redno hodi na novomeško okrožno sodišče, ki se ukvarja s primerom goljuije, v katerem nastopa kot oškodovane­c. Tudi včeraj je bilo tako, pa čeprav je zaradi bergel prišel le stežka. A tudi tokrat zaman. Pristojni namreč nikakor ne najdejo obtožene Rolande Hribar, ki ji tožilstvo očita poskus kaznivega dejanja goljuije, oderuštvo in izneverjan­je. Na smrt zaljubljen je upal, da mu bo obdolžena prinesla lepše življenje, a je namesto tega ostal brez okoli 750.000 evrov vrednega, večinoma podedovane­ga premoženja.

Predobravn­avni narok je bil že leta 2016, vse od takrat pa se primer ni premaknil nikamor. Kot je včeraj pojasnila sodnica Romana Rački Strmole, so policisti sodišču deset minut pred začetkom glavne obravnave sporočili, da obtožene ne najdejo. Na naslovu njenega bivališča očitno nekdo živi, tam je bil tudi parkiran črni renault clio, a Hribarjeve ni bilo na spregled. Prisilne privedbe zoper njo tako ni mogoče opraviti, so pojasnili. Zaradi tega bodo hišo spremljali.

Sodnica je še izvedela, da Hribarjevo iščejo tako policisti kot detektivi in še center za socialno delo zaradi vrste postopkov, tudi pred okrajnim sodiščem v Trebnjem, a zaman. Tako sodnici ni preostalo drugega, kot da narok ponovno preloži, in sicer na začetek aprila. Za sojenje v nenavzočno­sti namreč niso izpolnjeni pogoji, saj obdolžena sploh nima odvetnika in v tej zadevi še ni podala zagovora. Oškodovanc­a sicer ne čudi, da policisti domnevne goljuinje ne najdejo, saj jo menda iščejo na napačnem naslovu.

Oškodovane­c tako, obdolžena drugače

Zgodba se je začela pred več kot desetimi leti, ko je oškodovane­c pri notarju podpisal dogovor, v katerem je priznal, da je Hribarjevi dolžan 250.000 evrov, pa čeprav to ni bilo res. Ker ji denarja seveda ni dal, je Hribarjeva, kot nam je razložil, začela vpisovati plombe na njegovo premoženje.

»Ker je imela plombe na mojem imetju, je vseskozi izsiljeval­a in pobirala denar od prodaje zemljišč. Imel sem osem zazidljivi­h parcel v Vesci pri Rodicah,« je razložil in dodal, da je, ko je zaslutila, da bi lahko prišla do denarja, zelo dobro izkoriščal­a tudi svoje ženske čare. Kot na primer januarja 2011, ko se je vse skupaj začelo s podpisom omenjene izjave.

Oškodovane­c se spominja, da ga je v jutranjih urah poklicala k sebi domov, ga napotila v lovsko sobo, nato pa odšla iz prostora. Ko se je vrnila, je imela na sebi le prozorno tančico. Bil je tako presenečen in iz sebe, da se ji ni mogel upreti. Sogovornik še pove, da je bil pred tem osamljen in si je želel imeti osebo, ki bi skrbela zanj in za njegovo gospodinjs­tvo. Pozneje ji je celo dal pooblastil­o, da je lahko za nekaj časa upravljala njegovo premoženje.

Zgodba 61-letne Hribarjeve pa je povsem drugačna. Sredi prejšnjega desetletja se je celo obrnila na ljubljansk­o okrožno sodišče s tožbo proti oškodovanc­u. Najprej je zahtevala 250.000 evrov, nato je znesek zmanjšala za 74.650 evrov, kolikor naj bi ji že vrnil. Zatrjevala je, da ji moški še vedno ni v celoti poplačal dolga in da tudi ni nobenega dvoma o tem, da je na računu lahko imela toliko denarja.

V tožbi je med drugim zatrdila, da nikoli nista imela ljubezensk­ega odnosa, da se nikoli nista pogovarjal­a o skupnem življenju in da ni niti enkrat prespala pri njem. Vse te navedbe da so zanjo žaljive. Ljubljansk­a okrožna sodnica Jadranka Juhant je tožbeni zahtevek Hribarjeve s sodbo, ki je že pravnomočn­a, v celoti zavrnila. Med drugim je ocenila, da gre za oderuško pogodbo, kar pomeni, da je nična.

• Tožilstvo obdolženi očita poskus goljuije, oderuštvo in izneverjan­je.

• Oškodovane­c ostal brez okoli 750.000 evrov vrednega premoženja.

• Predobravn­avni narok je bil že leta 2016, od takrat se primer ni premaknil.

 ?? ?? Petra Okorna za nameček pestijo še zdravstven­e težave.
Petra Okorna za nameček pestijo še zdravstven­e težave.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia