Delo (Slovenia)

Satelit Tess odkril še en planet, podobno velik kot Zemlja

-

TOI 700 je majhna hladna rdeča pritlikavk­a, ki leži okoli 100 svetlobnih let od Zemlje v ozvezdju Dorado. Ob zvezdi so leta 2020 odkrili planet, velik kot Zemlja, ki leži v tako imenovani življenjsk­i coni – to je na območju, kjer bi na planetu lahko bila tekoča voda. Planet TOI 700 d zvezdo obkroži v 37 dneh. Poleg tega so odkrili še dva planeta, TOI 700 b je nekoliko manjši od Zemlje in zvezdo obkroži v desetih dneh, TOI 700 c pa je več kot dvakrat večji od našega planeta in svojo zvezdo obkroži v 16 dneh. Astronomi menijo, da sta ta planeta plimsko zaklenjena, kar pomeni, da zvezdi vedno kažeta isto stran, tako kot Luna Zemlji vedno kaže isti obraz.

Z dodatnimi opazovanji pa so s satelitom v planetarne­m sistemu odkrili še en planet – to je TOI 700 e, ki je le nekoliko manjši od Zemlje in je verjetno prav tako skalnat. Tudi ta je na ravno pravšnji razdalji od zvezde, da bi bile lahko na njem v določenem trenutku njegove zgodovine ustrezne razmere za tekočo vodo, ki je po našem razumevanj­u delovanja življenja ključnega pomena. Tudi ta planet bi lahko bil plimsko zaklenjen na zvezdo, ki jo obkroži v 28 dneh.

Satelit Tess praviloma 27 dni opazuje določen kos neba in beleži minimalne spremembe v svetlosti zvezd, če pred njimi potuje neko nebesno telo. Gre za tako imenovano tranzitno metodo iskanja planetov. Obstaja več ekoplaneto­v, na katerih bi lahko bila tekoča voda. To bo morda lahko odkril teleskop James Webb, ki ima instrument­e, s katerimi lahko razpozna kemično sestavo atmosfere.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia