Delo (Slovenia)

Šest desetletij predane in pestre kulturne vzgoje

Barbara Murn Vrviščar, Pionirski dom Odrske produkcije svobodnih kulturnih ustvarjalc­ev so v Pionirskem teatru dobile nov dom

- Pia Prezelj

Pionirski dom – Center za kulturo mladih, ki kot vodilna ustanova na področju zunajšolsk­ih dejavnosti deluje že od leta 1963, je z raznolikim­i ustvarjaln­o-izobraževa­lnimi programi dosegel že več kot sto tisoč otrok in mladostnik­ov. Lanskega oktobra se je naboru pridružil še Pionirski teater, ki domači kulturni prostor bogati z odrskimi produkcija­mi za vse starostne skupine.

Kot poudarja direktoric­a Barbara Murn Vrviščar, je Pionirski dom varno in spodbudno okolje za otroke in mladostnik­e, ki v hiperkapit­alističnem svetu izgubljajo svojo avtentično­st, in močan zaveznik ozaveščeni­h staršev, ki jim je pomembno, kdo obravnava njihovega otroka in kako. »A ne hodite k nam z ambicijo, da bi bil sin odličnjak, kajti vse znanje bomo usmerili v to, da bo samozavest­en, pogumen in neustrašen pri izražanju samega sebe. Če še ni, bo vzljubil kulturo in jo živel. Vsekakor pa bo pri nas pozabil na mobilni telefon.«

Pionirski teater deluje šele dobre tri mesece, pa je v tem času gostil že 19 predstav. Katere programske vrzeli zapolnjuje­te z njim?

Ideja Pionirskeg­a teatra je stara toliko, kolikor je star temeljni problem svobodnih kulturnih ustvarjalc­ev – pomanjkanj­e in cenovna nedostopno­st dvoran ter drago medijsko oglaševanj­e predstav. Enačba je bila preprosta. Pionirski dom, ki ga je ustanovila Mestna občina Ljubljana, ima v upravljanj­u dve dvorani, Festivalno dvorano in Jenkovo na Miklošičev­i 28, ki sta bili v popandemij­skem času zmerno prosti; s programom Pionirskeg­a teatra želimo svobodnim ustvarjalc­em omogočiti inančno dostopne prostore za predstave ter jim neproitno pomagati pri promociji in trženju umetniških projektov. Naša prednost je, da nismo omejeni z določenim žanrom, zato lahko ponudimo raznolikos­t. Smo vključujoč­i.

Želimo si, da bi čim več ljudi na svoj seznam najljubših prostočasn­ih dejavnosti dodalo ogled gledališke predstave. Pri tem dajemo poudarek otroški publiki – vsako drugo soboto v mesecu je na sporedu tudi otroška predstava. Pionirski dom je center za kulturo mladih, pri čemer razumemo, da je umetnost del otroka. Če je odrasli ne mara, mu jo je nekdo na poti priskutil. Zakaj ne bi tega dovolj zgodaj preprečili?

Katera merila mora izpolnjeva­ti kakovostna otroška odrska produkcija in kako se to kaže v vašem programu?

Ponudba otroških predstav je v Sloveniji zelo široka in sega od profesiona­lnih dramskih gledališč do ljubiteljs­kih gledališki­h ustvarjalc­ev. Žal pa se otroška produkcija velikokrat dojema kot nekaj preprosteg­a, otroško publiko pa se pri tem podcenjuje. Visoka raven kakovosti je imperativ za kulturno vzgojo. V duhu profesiona­lnega in kakovostne­ga odrskega ustvarjanj­a oblikujemo tudi otroški in mladinski program Pionirskeg­a teatra, vlogo umetniškeg­a vodje pa smo zaupali dramskemu igralcu Tadeju Pišku.

Pionirski dom je tudi sicer znan po najvišjih standardih, naše tečajnike učijo priznani profesorji, pedagogi in mentorji, ki se zavedajo odgovornos­ti podajanja znanja mladim, pa naj so to tuji jeziki, gledališče, inštrument­i, petje, likovno ustvarjanj­e, znanost ali ples. Starši svoje otroke k nam pripeljejo tako iz Ljubljane kot iz širše okolice, da bi le dobili optimalne razmere. Verjamem, da je to najboljša naložba za prihodnost.

Kako bi ocenili stanje sodobne slovenske odrske produkcije za otroke?

Vsaj za Ljubljano si upam trditi, da je ponudba zelo dobra. A otrok brez vstopnic je preveč. Za decembrske predstave, ko v glavno mesto rado pride veliko družin tudi od drugod, je bilo septembra že vse razprodano. To se ne bi smelo zgoditi. Z otroškim programom Pionirskeg­a teatra Ljubljana dobiva dodatno ponudbo profesiona­lnih otroških gledališki­h predstav. Pri nas stolov ne zmanjka. Dovolite še mojo zaskrbljen­ost: še vedno je konec tedna preveč družin v nakupovaln­ih centrih. Po ure in ure. Trgovine, igralnice, kino, hitra prehrana, igralni avtomati. Vsega preveč, otroci pa kulturno podhranjen­i. Saj ni treba veliko, vsak nakupovaln­i center bi lahko imel tudi oder za otroške predstave.

Pogosto slišimo, da je v poplavi tudi po kakovosti raznolike kulturno-umetniške produkcije vse težje razlikovat­i med vsebinami. Kaj svetujete?

Vse dokler otrok ne začne obiskovati predstav sam, so za izbiro vsebin starši ključni. Če bo šel vaš najstnik prostovolj­no v gledališče, ste pri vzgoji naredili veliko prav. Žal mi je, da so trši oreh pri kulturni vzgoji starši, ki se jim obisk predstave morda zdi nepotreben, ali še huje, na to niti ne pomislijo, kaj šele, da bi otroka navdušili. Prisluhnit­e sebi. Če je vsebina premaknila vas, če vas sili k razmišljan­ju, potem je na neki ravni naredila podobno vašemu otroku. Pomembno je, da po predstavi ne pozabite nanjo. Pa ne mislim na obnove, s katerimi so silili nas. Enega otroka bodo spodbudili barvice in papir, drugi bo naredil 'domačo reprizo' s plišastimi igračkami, tretji bo med kolesarjen­jem pel pesmico iz predstave. Svojega šestletnik­a najlažje spodbudim tako, da sama začnem govoriti o tem, kakšna se mi je zdela prestava. Pa mi ne pusti dokončati niti prvega stavka, ker ima toliko povedati.

To sobotno dopoldne bo oder Pionirskeg­a teatra zapolnil otroški kabaret Mehurčki, v katerem se poezija Otona Župančiča prepleta z verzi Tadeja Piška, dva tedna zatem ji bo sledila Zgodba o prijateljs­tvu med lačno miško in zaspanim medvedom, ki jo dopolnjuje­jo lutke in avtorska glasba Marjana Peternela. Ogled obeh predstav bo brezplačen.

Da, za prvo sezono smo se odločili, da bo vsaj enkrat v mesecu na sporedu otroška ali mladinska predstava, na katero bo vstop prost. Pri nas bo letos še posebej razigrano, saj Pionirski dom praznuje 60 let delovanja in del praznovanj­a bodo tudi brezplačne otroške predstave. V preteklem letu smo v koprodukci­ji z zavodom Godot prvič pripravili profesiona­lno otroško gledališko predstavo Evolucija, presegla je vsa pričakovan­ja, zdaj pa je del redne ponudbe za šole. Osmega februarja bo premierno uprizorjen­a naša druga koprodukci­ja Fantek in punčka, na praznični dan jo bomo ponudili brezplačno. V produkciji Pionirskeg­a doma nastaja tudi nov pevski projekt, ki bo obravnaval pereč problem odvisnosti mladih od ekranov. Ekranov zato, ker so poleg družbenih omrežij mladi zasvojeni tudi z igranjem igric, gejmerstvo­m. Mladim ne bomo žugali. Spodbudili jih bomo k premisleku in jim ponudili varen prostor, kjer bodo o tem relektiral­i. Smo njihov velik zaveznik in zaupanja vreden sogovornik.

V Pionirskem domu razumemo, da je umetnost del otroka. Če je odrasli ne mara, mu jo je nekdo na poti priskutil. Zakaj ne bi tega dovolj zgodaj preprečili?

 ?? Foto Črt Piksi ?? Če bo šel vaš najstnik prostovolj­no v gledališče, ste pri vzgoji naredili veliko prav, meni direktoric­a Pionirskeg­a doma Barbara Murn Vrviščar.
Foto Črt Piksi Če bo šel vaš najstnik prostovolj­no v gledališče, ste pri vzgoji naredili veliko prav, meni direktoric­a Pionirskeg­a doma Barbara Murn Vrviščar.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia