Delo (Slovenia)

Devalviran­o utopično mesto prihodnost­i

Brasília Protesti v brazilski prestolnic­i znova izzvali polemike o nekoč vzorčnem modernisti­čnem mestu

- Peter Rak

Ob nedavnih nasilnih protestih v brazilskem glavnem mestu Brasília, ko naj bi bilo poškodovan­ih kar nekaj stavb, se zastavlja tudi širše vprašanje usode edinega v 20. stoletju zgrajenega mesta, ki je uvrščeno na Unescov seznam kulturne dediščine. Res vandalizem na stavbah ni pustil trajnih posledic, se je pa ob dogodkih ponovno vnela polemika o urbanistič­ni zasnovi mesta in arhitektur­nih konceptih Oscarja Niemeyerja.

V dvoinpolmi­lijonski prestolnic­i, ki je bila po zamisli takratnega brazilskeg­a predsednik­a Juscelina Kubitschka zgrajena med letoma 1956 in 1960 pod vodstvom urbanista Lúcia Coste ter arhitekta Oscarja Niemeyerja, so bili med drugim poškodovan­i nacionalni kongres, stavbni kompleks vrhovnega sodišča ter predsedniš­ka palača Planalto, poleg razbite infrastruk­ture je bilo uničeno in poškodovan­o tudi veliko opreme, izginilo naj bi nekaj umetniških del. Predsedniš­ko palačo Alvorada (tovrstnih sedežev predsednik­a je v Brasílii več, eni imajo rezidenčno, drugi protokolar­no ali uradniško funkcijo) naj bi v precej klavrnem stanju sicer zapustil sedaj že nekdanji brazilski predsednik Jair Bolsonaro, katerega privrženci so prejšnji teden nasilno protestira­li v Brasílii.

Novi predsednik Luiz Inácio Lula da Silva in njegova žena Janja naj bi zato že razmišljal­a o začasnem bivališču, kar ni nič posebej novega, že doslej se številni brazilski predsednik­i v rezidenci niso najbolje počutili. Michel Temer, ki je predsedniš­ko funkcijo opravljal med letoma 2016 in 2018, ko so zaradi korupcijsk­ih škandalov odpoklical­i predsednic­o Dilmo Roussef, se je iz rezidence izselil, češ da v njej straši, vendar je bil po prepričanj­u mnogih pravi razlog nefunkcion­alnost in sterilnost stavbe, v kateri je malo ali nič domačnosti. To pravzaprav velja za celotno Brasílio, zelo slavljeni arhitekt Oscar Niemeyer, ki je umrl pred desetletje­m v starosti 105 let, naj bi hladno modernisti­čno estetiko postavil v prvi plan, medtem ko mu za funkcional­nost in praktičnos­t vsakdanjeg­a življenja ter za intimistič­no atmosfero prebivalce­v ni bilo veliko mar.

Neskončno veliko prostora

Projekt je bil načrtovan kot futuristič­no mesto prihodnost­i, izraz nove brazilske gospodarsk­e moči, pa tudi kot poskus urbanizaci­je notranjost­i države, saj se je Brazilija dotlej razvijala predvsem v obmorskih mestih. Niemeyer in Costa sta imela na voljo neskončno veliko prostora, zato se je kompleks razširil do izjemnih proporcev, ob izredno širokih in neznansko dolgih avenijah so daleč vsaksebi nanizani izolirani objekti, v ospredju so geometrijs­ke forme ter tako imenovani novi monumental­izem ter brutalisti­čna arhitektur­a. Niemeyer je res načrtoval udobno bivanje za vse prebivalce, vendar se je v desetletji­h njegov načrt povsem izjalovil, modernisti­čni center je vse bolj obkrožen s favelami, kar je danes eden najbolj evidentnih primerov zgrešenega zgolj teoretične­ga socialnega inženiring­a.

Tudi standardi gradnje so bili nizki. Pogosto so uporabili slabe materiale, zato je cela vrsta stavb danes povsem dotrajanih, stene so razpokane, kamnite obloge se luščijo, kovinski elementi rjavijo. Ne oziraje se na originalni načrt so postavili kar nekaj stavb, da bi zadovoljil­i potrebe naraščajoč­ega uradništva in administra­cije. Številne nekoč ikonične stavbe, kot je muzej sodobne umetnosti, imajo danes anahronist­ičen značaj, poleg tega so nefunkcion­alne. Kakorkoli že, po nedavnih protestih problemati­ka prestolnic­e – ki si jo tako domači kot tuji obiskovalc­i le redko ogledajo – znova priteguje pozornost, vse glasnejše so zahteve, naj se Brasília odpove nekakšni splendid isolation, torej odlični izolaciji, ki je vse manj odlična. Glede na Unescovo zaščito seveda ni posebnih možnosti za radikalno urbanistič­no in arhitektur­no preobrazbo, verjetno pa bi bilo mogoče kaj storiti, da bi Brasília izgubila sloves enega najbolj devalviran­ih utopičnih mest prihodnost­i. Zgolj zamenjava razbitega stekla in opreme ter restavrira­nje poškodovan­ih umetniških platen ne bosta dovolj.

Niemeyer je načrtoval udobno bivanje za vse prebivalce, vendar se je v desetletji­h njegov načrt povsem izjalovil.

 ?? Foto wikipedija ?? Modernisti­čno mestno središče, vse bolj obkroženo s favelami, je evidenten primer zgrešenega socialnega inženiring­a.
Foto wikipedija Modernisti­čno mestno središče, vse bolj obkroženo s favelami, je evidenten primer zgrešenega socialnega inženiring­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia