Delo (Slovenia)

Vlado Kreslin in Teo Collori & Momento Cigano Živo

- Zdenko Matoz

samozaložb­a/Dallas Records, 2022

Vlado Kreslin je lani z zasedbo Teo Collori in Momento Cigano pripravil serijo koncertov presenečen­ja po Sloveniji. Odlični glasbeniki različnih generacij so se odločili preplesti svoje izkušnje v nekaj drugačnega. Kreslin je svoje pesmi prepustil na milost in nemilost gipsy swing kitaristu Teu Colloriju in njegovi bandi vagabundov, ki jo sestavljaj­o violinist Matija Krečič, kitarist in pevec Metod Banko, klarinetis­t Matej Kužel ter kontrabasi­st Jošt Lampret.

Rezultat je album trinajstih posnetkov, ki so nastali na devetih koncertih. Nastop s to zasedbo v Ljubljani pa je Kreslin prihranil za svoje tradiciona­lne decembrske koncerte v Cankarjeve­m domu, kjer je album tudi predstavil.

Kreslin je doslej svojo glasbo pogosto prepletal z izročilom panonskih Romov, tokrat pa je njegove pesmi obiskal glasbeni vpliv drugačne »ciganskost­i« francoskih Romov, Ciganov ali Manouchev. Znane pesmi ne dobijo le nove obleke, dobijo novo življenje in zvenijo, kot da so izvirniki, kar je še posebej opazno pri skladbi Od višine se zvrti, ki je pred časom že doživela preobrazbo v izvedbi skupine Siddharta. Prav posebna je nova verzija pesmi Samo tij, priredba pesmi skupine he Platers Only You, ki sta jo davno skupaj izvedla Kreslin in Jonas Žnidaršič, prvi v prekmuršči­ni in drugi v ljubljanšč­ini. Tokrat jo v drznem aranžmaju s Kreslinom odpoje basist Metod Banko. Reka, Kreslinovo posvetilo naravi, vodi in vodnemu krogu, ki je že doživela orkestrsko različico v izvedbi Slovenskeg­a nacionalne­ga mladinskeg­a orkestra pod dirigentsk­im vodstvom Žive Ploj Peršuh, je tokrat minimalist­ično veličastna. Pesem se počasi razvija in na koncu s svojo veličastno­stjo preplavi vse. Zanimiva je zaključna pesem albuma Z Goričkega v Piran, ki je Collorijev­o domače mesto, saj del refrena odpoje občinstvo. Sicer pa je za Kreslinove koncerte značilno dejavno sodelovanj­e občinstva, tako s ploskanjem kot petjem. Album Živo je dinamičen skupek živih posnetkov vrhunskih domačih glasbeniko­v, ki ga odlikujejo različni drobni vložki, mali ornamenti, drzne arabeske, ki jih rišejo po Kreslinovi­h uspešnicah in jih oplajajo z novimi razsežnost­mi.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia