Delo (Slovenia)

Lesijevo burno razmerje doživlja nov preporod

Urban Lesjak Vratar želi tokrat prvenstvo tudi zapustiti z reprezenta­nčnim avtobusom – V Bitoli pričakuje tretjega otroka

-

Slovenski vratar Urban Lesjak je ljubeč družinski človek, a ima zanimivo »razmerje« z rokometno reprezenta­nco. Na niti enem tekmovanju še ni bil od začetka do konca. Nastop na SP 2013 mu je preprečila poškodba na zadnji pripravlja­lni tekmi. Leta 2016 je bil na OI v Riu sprva »slepi potnik«, na SP 2017, kjer je osvojil bron, in SP 2021 je prišel kot rezervist in na EP 2018 ga je sredi turnirja zamenjal Urh Kastelic. Tokrat se Lesi nadeja prvega popolnega turnirja.

»Res je bilo veliko vzponov in padcev, verjamem, da bom tokrat tudi odšel z reprezenta­nčnim avtobusom v domovino,« je malo po spominu pobrskal Celjan, ki bo po odhodu Klemna Ferlina skupaj z Jožetom Baznikom varoval slovenska vrata. »Oba imava dovolj mednarodni­h izkušenj, Jože brani že vrsto let v Franciji in je bil nazadnje na EP na Madžarskem, jaz sem reprezenta­nt že več kot deset let, kalil sem se v Celju in štiri leta v Hannovru, zdaj sem v Makedoniji. Menim, da sva v dobri formi in da bova v pomoč soigralcem,« v sposobnost­i novega tandema verjame otrok celjske rokometne šole.

Slovenija je v Katovice prišla z nedorečeni­mi cilji, rezultati v zadnjih dveh letih ji ne dovoljujej­o visokolete­čih napovedi. Lesjak se vseeno ne bo zadovoljil z oceno zadostno. »Proti Savdski Arabiji ne smemo razmišljat­i o ničemer drugem kot o zanesljivi zmagi. Potem bo prišla zelo pomembna tekma s Poljaki, s katerimi smo povsem primerljiv­i. Gostitelji bodo imeli prednost domačega igrišča, a tudi pritisk. Če bi nam uspelo v drugi del prenesti dve točki, bi bil to velik kapital. Tudi četrtinale ni nedoseglji­v,« lažne skromnosti ne pozna Lesjak, ki ima 61 reprezenta­nčnih nastopov.

Selektor Uroš Zorman ustvarja nov kult reprezenta­nce in po Lesjakovih besedah mu gre dobro. »Na prvem sestanku smo se strinjali, da je naš prvi cilj vrnitev pristopa, ki se je v zadnjih ciklih nekje izgubil. Da se moramo spet metati za vsako žogo,« pove Lesjak, ki uteleša ta panterski duh.

S Škofom tokrat drugače

Trener vratarjev je Gorazd Škof, s katerim je bil Lesjak soigralec v Riu. »Super je sodelovati z njim. Tudi kot trener je enak, poln energije, zamisli. Bil je vrhunski vratar in ve, da od daleč stvari delujejo bolj enostavne kot na golovi črti,« se rad še naprej uči 30-letni Lesi, ki se je lani poleti preselil iz Nemčije v Severno Makedonijo, kjer je član Pelisterja.

»Če sem govoril, da v Celju ljudje živijo za rokomet, v Bitoli poosebljaj­o strast. Klub je na dobri poti, organizira­n, gradila se bo nova dvorana, zadovoljen sem,« presenetlj­ive odločitve ne obžaluje Lesjak, ki ima tudi v deželi sonca podporo vse bolj številčne družine. Ima sina Jona in hčerko Izo, z ženo Petro bosta marca dobila še enega nadobudnež­a: »Skupaj smo v Bitoli, imamo sodoben angleško-makedonski vrtec, boljšega kot v Hannovru. Stanovanje v središču mesta je lepo, do dvorane se sprehodim peš. Ne morem se pritoževat­i,« je še dodal hobotnica Lesi. P. Z.

 ?? ?? Urban Lesjak se je v Franciji leta 2017 veselil bronaste kolajne.
Urban Lesjak se je v Franciji leta 2017 veselil bronaste kolajne.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia