Delo (Slovenia)

Živo Dvoršak od samega vrha loči le Oceanne

Strelstvo Največja mednarodna tekma v Sloveniji, VN v Rušah, privabila kup elitnežev z lestvice desetih najboljših na svetu

- Marko Uršič Simeon Gönc

V novem letu 2023 bo treba tudi kaj zadeti. Srečo v življenju, denar na loteriji ... V športnem pomenu pa bodo ob biatloncih in biatlonkah morali dobro zadevati (tarče) tudi strelci. Slovenija ima dolgo in žlahtno bogato zgodovino v strelskem športu, za začetek leta bo pestro v Rušah.

Na največjem mednarodne­m strelskem tekmovanju na slovenskih tleh bo namreč rekordno. Med sredo in nedeljo, vse se zaključi 15. t. m., bodo nastopali z zračno pištolo in puško na razdalji 10 metrov, prireditel­j, Strelsko društvo I. Pohorski bataljon Ruše, pa je naznanil udeležbo ostrostrel­cev in ostrostrel­k iz kar 31 držav (lani na premieri 20). Šlo bo za tekmovanje velike nagrade, ta je sicer le za stopnjo nižje od ranga svetovnega pokala, je pa na ravni denimo celinskih prvenstev. Ob vsem tem bo VN v Rušah štela za svetovno lestvico, kot že uvodno kvaliikaci­jsko sito za olimpijske igre naslednjeg­a leta v Parizu in za letošnje evropske igre v Krakovu.

Zaradi tako privlačnih ciljnih namenov ne preseneča, da se bo v kraju v Dravski dolini pod severnimi obronki Pohorja trudilo več kot 270 tekmovalce­v in tekmovalk. Med letošnjimi prijavami izstopajo močne zasedbe iz Južne Koreje, Japonske, Velike Britanije, Poljske, Italije, Češke, Madžarske, Srbije, Švice, Švedske, Francije in Avstrije, pridejo pa tudi strelke in strelci iz Avstralije, Kirgizije, Tajvana, Mehike ... Najmočnejš­a in najštevilč­nejša konkurenca bo na ženski posamični tekmi z zračno puško, prijavljen­ih je kar 76 deklet. Finale bo v soboto ob 16.45, pred tem od 10.30 kvaliikaci­je.

Poleg udarnih Slovenk Žive Dvoršak, Klavdije Jerovšek, Urške Kuharič, Nuše Žnidarič in Urške Hrašovec, bodo v tarče merile tudi nekatere najboljše svetovne strelke. Med njimi Francozinj­a Oceanne Muller, trenutno prva strelka na jakostni lestvici Mednarodne strelske zveze ISSF, izmed desetih najboljših jih bo prisotnih kar sedem. Še Madžarki Eszter Meszaros (3.) in Gita Bajos (6.), Romunka Laura-Georgeta Ilie (4.), Čehinja Lucie Brazdova (5.), Teodora Vukojević (7.) iz Srbije, in osma, Poljakinja Julia Ewa Piotrowska.

Priložnost za Lukića

V moški puški bo streljala peterica iz najboljše svetovne deseterice, v moški pištoli dva, v ženski ena. V Rušah bo tudi dvakratni svetovni prvak z zračno in malokalibr­sko pištolo iz leta 2010, Japonec Tomojuki Macuda. Od slovenskih predstavni­kov gre omeniti tudi zelo nadarjeneg­a, 19-letnega Luko Lukića, ta je na lanskih sredozemsk­ih igrah v alžirskem Oranu z zračno puško osvojil posamično bronasto kolajno in to ponovil tudi v paru z Živo Dvoršak. Slednja je bila posamično prav tako na 3. stopnički, bosta pa oba v mešanih ekipah nastopila tudi v Rušah.

»Žal imamo smolo s terminom, saj bo praktično istočasno v Rabatu potekal prvi letošnji ISSF svetovni pokal, na katerem bosta nastopila tudi Slovenca Boštjan in Jasmina Maček. Ker se tekmovanji v Rušah in Maroku časovno prekrivata, letos ne bomo mogli pozdraviti novoizvolj­enega predsednik­a ISSF, Italijana Luciana Rossija, ki je zamenjal dosedanjeg­a, Rusa Vladimirja Lisina,« pa ob robu ruške velike nagrade omenja Simeon Gönc, sekretar Strelske zveze Slovenije.

Zaradi prekrivanj­a tekem v Ruše žal ne bo novega predsednik­a ISSF Luciana Rossija.

 ?? Foto Prakash Singh/AFP ?? Slovenska strelka Živa Dvoršak bo imela v Rušah v zračni puški močno konkurenco.
Foto Prakash Singh/AFP Slovenska strelka Živa Dvoršak bo imela v Rušah v zračni puški močno konkurenco.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia