Delo (Slovenia)

Namesto revanše dobili lekcijo in stotico

Košarka Cedeviti Olimpiji je še enkrat spodletelo proti Bursaporu, še več, v Turčiji je igrala brez energije in obrambe

- Eduardo Brozovič

Ko so košarkarji Cedevite Olimpije dobili razpored 18 nastopov v skupinskem delu evropskega pokala, so si podčrtali dvoboja z Bursaporom, saj jih je izločil v četrtinalu prejšnje sezone. Namesto revanše pa so dobili še dve lekciji – oktobra v Stožicah in zdaj še v Turčiji. Z osmim porazom v desetih kolih in tretjo prejeto stotico – po soočenjih z Joventutom in Liatkabeli­som – pa se niso oddaljili le od osmine inala. Slabe predstave zlepa ne bo spral niti niz zmag v ligi ABA.

V napovedi tekme je Olimpijin trener Jurica Golemac poudarjal, da se bodo morali njegovi košarkarji dobro odzvati na agresivno obrambo tekmecev, saj bi ob večjem številu izgubljeni­h žog zašli v hude težave. Nevarnost so torej prepoznali, vendar se ji niso znali ogniti. Dogajanje v Bursi je bilo namreč popolno nasprotje bojnega načrta, v katerega so se vpletle tudi težave obeh centrov stožiške zasedbe. Alen Omić se je vpisal na zajetni seznam poškodovan­ih, a stisnil zobe z načetim gležnjem, Karla Matkovića pa je viroza povsem ustavila. Nekoliko nižji kader bi moral biti zato hitrejši, a je povečini deloval kot v počasnem posnetku – tako v napadu kot obrambi.

Bursaspor je medtem od vsega začetka stopnjeval zmedo v vrstah Ljubljanča­nov s conskim presingom in z vrtoglavo naglico polnil njihov obroč bodisi s tranzicijs­kimi napadi po dobljenih žogah 31 v zadnji. Igra po sistemu koš na koš je bila zelo všeč navijačem v Turčiji, gledalcem drugod pa veliko manj. Pristop pač zdaleč ni ustrezal profesiona­lnemu moštvu in slovenskem­u prvaku.

Bursaspor je v 28. minuti vodil že s 75:52, frustracij­e pa ni mogel skriti niti Golemac, zato si je tako kot ob porazu v Cluj-Napoci prislužil izključite­v slabih šest minut pred koncem tekme. V slačilnici je lahko začel razmišljat­i, kaj vse je šlo narobe, da jo je njegovo moštvo tako skupilo ob 55-odstotnem metu za dve točki, 56-odstotnem pri trojkah in dobljenem skoku (35:25).

»Nismo znali odgovoriti na 'pretep' gostitelje­v. Prepozno smo se vključili v igro, saj naša obramba ni bila na zahtevani ravni. Vse pa se je začelo pri slabem izičnem odzivu. To moramo popraviti. Vsakič, ko manjka kakšen igralec, nam to povzroči velike težave,« se je pridušal po porazu.

Liatkabeli­s – Prometej 72:80, Cluj-Napoca – Bourg 79:88, Brescia – Joventut 85:75, Umana – Ulm 89:69;

Bourg 7:3, Umana, Joventut,Prometej in Bursaspor po 6:4, Brescia in Ulm po 5:5, Liatkabeli­s 4:6, Cluj-Napoca 3:7, Cedevita Olimpija 2:8.

Drugi izidi v skupini A: vrstni red:

 ?? Foto Cedevita Olimpija ?? Yogi Ferrell (z žogo) je dosegel 23 točk, a to ni bilo dovolj za presenečen­je v Turčiji.
Foto Cedevita Olimpija Yogi Ferrell (z žogo) je dosegel 23 točk, a to ni bilo dovolj za presenečen­je v Turčiji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia