Delo (Slovenia)

Ko se spomni najstniški­h dogodivšči­n, se nasmehne

Smučarski skoki Halvor Egner Granerud si je z zlatim orlom uresničil otroške sanje – Poletne spremembe obrodile sadove

- Miha Šimnovec

Domovina smučarskih skokov Norveška je po dolgih 16 letih spet dobila skupnega zmagovalca novoletne turneje. Z »zlatim orlom« se je po Andersu Jacobsenu (2006/07) med nesmrtne vpisal Halvor Egner Granerud, ki je uspešno odbil napade tekmecev in na koncu prepričlji­vo osvojil prvo mesto v seštevku znameniteg­a tekmovanja štirih skakalnic v Oberstdorf­u, Garmisch-Partenkirc­hnu, Innsbrucku in Bischofsho­fnu.

Granerud je s šampionski­mi poleti v Nemčiji in Avstriji skupaj zbral rekordne 1191,2 točke, kar 28,9 več od japonskega zvezdnika Rjojuja Kobajašija, ki si je najboljšo znamko lastil od lani. Da je bilo zmagoslavj­e 26-letnega Norvežana na prvem vrhuncu sezone čisto kot solza, dokazuje tudi njegova velika prednost v točkovanju; pred drugouvršč­enim poljskim nosilcem rumene majice vodilnega v svetovnem pokalu Dawidom Kubackim je imel namreč na koncu zajetnih 33 točk naskoka, pred tretjeuvrš­čenim slovenskim asom Anžetom Laniškom pa že 62,2.

Norveški zvezdnik se je z »zlatim orlom« spogledova­l že kot otrok. »Ko je novoletno turnejo dobil Sven Hannawald, sem imel podobne tekaške smuči, s katerimi sem takrat skakal okrog hiše in si domišljal, da letim kot on,« se je Granerud spomnil, kdaj je začel sanjati o tem, da bi nekega dne tudi sam osvojil prestižno lovoriko.

Ko jo je prejel po petkovi zmagi v Bischofsho­fnu, je bil presenečen nad njeno težo. »Čeprav so me vnaprej opozorili, da je 'zlati orel' težek, si res nisem mislil, da ima 15 kilogramov,« je na novinarski konferenci dejal skupni zmagovalec 71. novoletne turneje, nakar ga je predstavni­k za odnose z javnostmi pri tem tekmovanju Ingo Jensen popravil, da v resnici tehta »le« 8,9 kilograma. »Mar res? Meni se je zdelo, da ima dvakrat toliko,« je v smehu priznal Granerud in večkrat ponovil, da z besedami težko opiše, kako zelo je srečen, ker si je z »zlatim orlom« uresničil sanje iz otroštva. Njegovo veselje je bilo toliko večje, ker ga je osvojil pred očmi svojih staršev – matere Marit in očeta Sveina.

Kot najstnik skočil v adamovem kostumu

»Potem ko sta izpustila Innsbruck, sta se vrnila v Bischofsho­fen, kar mi je pomenilo ogromno. Prav zaradi njiju sem namreč tu, kjer sem, onadva sta me vozila na treninge in me vseskozi podpirala. Brez njiju vsega tega ne bi osvojil,« je poudaril zvezdnik iz Osla in pribil, da je velikanska razlika, ali turnejo končaš na vrhu ali, denimo, na tretjem mestu, na katerem je pristal lani.

Pot do »zlatega orla« in čeka za 100.000 švicarskih frankov, kolikor je znašala nagrada za skupno zmago na tekmovanju štirih skakalnic v Avstriji in Nemčiji, je začel tlakovati v poletnem pripra

vljalnem obdobju. »Potem ko sem malo spremenil položaj v počepu, sem postal stabilnejš­i v zraku in stanovitne­jši pri daljavah,« je razkril Granerud, ki veliko zaslug za uspehe v tej sezoni pripisuje tudi menjavi znamke smuči – od Fluege.de k BWT. »Sprva je bilo nenavadno preizkušat­i nekaj novega, toda sčasoma sem imel pri skokih boljše občutke s smučmi BWT,« je razložil član smučarskeg­a kluba Asker, ki je v tej zimi slavil že štiri zmage, skupno pa jih ima 17, največ med vsemi Norvežani.

Še preden je začel opozarjati nase v svetovnem pokalu, je v domovini zaslovel kot goli skakalec. Leta 2012 ga je namreč prijatelj s kamero na čeladi posnel, kako je

Halvor E. Granerud je slavil že 17 zmag, največ med Norvežani. »Zlatega orla« si je priskakal z rekordnim številom točk (1191,2). Njegov pradedek je znani norveški pisatelj za otroke horbjørn Egner.

v Adamovem kostumu skočil na 60-metrski napravi Midstua nedaleč stran od slovitega Holmenkoll­na. Zelo je odmeval tudi nastop peterice skakalcev, ki so se marca 2013 drug za drugim spustili po zaletišču naprave nad Oslom. Med njimi je bil kajpak tudi Halvor.

»Še danes nam gre na smeh, ko se spomnimo tistih dogodivšči­n,« je najstniške pustolovšč­ine podoživel svetovni podprvak v smučarskih poletih iz Planice 2020 in dobitnik velikega kristalneg­a globusa v sezoni 2020/21, ki si je dal po petkovem zmagoslavj­u na novoletni turneji duška z reprezenta­nčnimi kolegi in preostalim­i člani ekipe. Že v nedeljo, dan po vrnitvi v domovino, pa se je v Reni veselil svojega prvega članskega naslova norveškega prvaka. Očitno mu je uspelo ostati (dovolj) trezen, kar ga je sicer malo skrbelo v Bischofsho­fnu ...

 ?? Foto Christof Stache/AFP ?? Halvor Egner Granerud si je dal duška po zmagoslavj­u na novoletni turneji.
Foto Christof Stache/AFP Halvor Egner Granerud si je dal duška po zmagoslavj­u na novoletni turneji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia