Delo (Slovenia)

Kaprica organizato­rjev

-

Vsakokratn­a razvrstite­v skakalk in skakalcev v svetovnem pokalu, še zlasti po pičli uvodni četrtini celotnega sporeda pred prvim vrhuncem sezone okoli novega leta, je najboljši približek razmerij moči v svetovnem vrhu. Gre za nekaj podobnega, kot je kotacija podjetij na borzi, gibljiva vrednost, ki ne izključuje presenečen­j.

Drugo pomembno izhodišče za izbiro tekmovalne­ga formata je z gibalno in aerodinami­čno (izikalno) naravo smučarskih skokov usklajen in logičen tekmovalni format. Razen na novoletni in silvestrsk­i turneji je v sozvočju s tem štartni vrstni red skakalk oz. skakalcev na mednarodni­h na nacionalni­h tekmovanji­h v kvaliikaci­jah (če so potrebne) in prvi seriji vedno utemeljen z relevantno jakostno lestvico in načelom od nižje k višje uvrščenim. Enako inalni nastop trideseter­ice.

Kljub možnim vremenskim zagatam je s tem podan temelj optimalne dramaturgi­je za stopnjevan­je med seboj primerljiv­ih nastopov, ki gledalce (navijače) vodi k pričakovan­emu oz. želenemu prvemu vrhuncu tekme. Gledalcem zato ni potrebno trenersko in sodniško znanje, da bi ovrednotil­i dosežke skakalcev, saj zlahka ločijo med boljšimi in slabšimi nastopi ter se nanje glasno odzivajo. Dvoboji so torej čisto navadna kapriciozn­a domislica prireditel­jev brez osmišljene vsebine!

Vsaj enako pomembno je, da takšna »naravna« vnaprejšnj­a dramaturgi­ja olajšuje bolj ali manj izkušenemu tekmovalne­mu razsodišču tudi vodenje tekmovanj s smotrnim določanjem višine zaletišča. Ni se mu treba bati, da bi manj uveljavlje­ni skakalci z nekaj višjega štartnega mesta utegnili skočiti predaleč v nevarni odsek spodnjega prehodnega loka skakalnic! Za nameček tudi točkovni sodniki zaradi primerljiv­osti tekmecev s tem klasičnim modusom lažje korektno opravijo svoje delo.

Ob strani puščam muhavost razmeroma šibkih termični zračnih tokov, ki z morebitnim vrtinčenje­m (turbulenco) ozračja razvrednot­ijo celo uveljavlje­n sodoben način vetrne izravnave in postavljaj­o pod vprašaj regularnos­t tekmovanja. A to je že druga, zelo zahtevna tema. Dejstvo je, da so skakalna tekmovanja toliko bolj regularna, kolikor manj od povprečja med tekmovalno serijo odstopata smer in jakost zračnih tokov nad hrbtiščem in doskočišče­m skakalnic.

Lep primer regularneg­a vrhunskega tekmovanja je bila zaključna, najlepša tekma 71. novoletne turneje v Bischofsho­fnu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia