Delo (Slovenia)

Od kod torej vztrajanje?

-

Imeniten primer regularneg­a vrhunskega tekmovanja v skokih je bila zaključna, nedvomno najlepša tekma končane 71. novoletne turneje v Bischofsho­fnu. V ugodnih razmerah so se pričakovan­o bolje odrezali tudi nižje rangirani skakalci, kar je ublažilo posledice dramaturšk­e invalidnos­ti obravnavan­ih dvobojev.

Kakšen smisel imajo dvoboji med vse šibkejšimi »izzivalci« in vse boljšimi »izzvanci«, bolj ko se prva tekmovalna serija bliža koncu? Na primer med šampioni, ki praviloma tvorijo najboljšo deseterico v svetovnem pokalu, ter sicer obetavnimi mladimi skakalci? Tistimi, ki so se globoko oddahnili, ker so se v kvaliikaci­jah sploh uvrstili na tekmo najvišje ravni? Denimo med obetavnim 18-letnim Američanom Erikom Belshawom in norveškim junakom novoletnih dni Halvorjem E. Granerudom?

Nobene, ker so možnosti izzivalcev de facto nične, izid vsaj 90 odstotkov dvobojev pa je vnaprej predvidlji­v, da ne rečem znan! Športni dvoboj ima smisel, če se soočita vsaj približno enakovredn­a tekmeca!

Zakaj so se potemtakem prireditel­ji novoletne turneje štirih skakalnic zatekli k obravnavan­i, po mojem mnenju bebavi posebnosti, ki naj bi velikemu slamu smučarskih skokov tudi navzven zagotavlja­la individual­nost in privlačnos­t sistema svetovnega pokala?

Gre za ponesrečen­o mešanico marketinšk­e pogruntavš­čine in prastrahu večine prireditel­jev klasičnih velikih skakalnih prireditev od Holmenkoll­na in Lahtija, poletov v Planici do novoletne turneje štirih skakalnic itn., da se bo njihova historična veličina in izjemnost razvodenel­a v množici organizato­rjev svetovnega pokala. Pa se zaradi uvedbe svetovnega pokala v skokih (1979/80), kar poldrugo desetletje za alpskim smučanjem (!), njihova veličina ni niti za drobec okrnila, kvečjemu okrepila!

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia