Delo (Slovenia)

Velike tekme - velik posel!

- Oto Giacomelli, Ljubljana

Uvedba svetovnega pokala v skokih je pomenila dokončen korak k profesiona­lizaciji športnikov tudi v tej zimskošpor­tni disciplini. Obenem je bila znamenje, da mora tudi organizaci­ja vrhunskih tekmovanj slediti podjetnišk­i, kapitalski logiki. Interesi ustvarjalc­ev (vrhunskega) športa (športnikov, trenerjev, športnih delavcev in sodelavcev) ter organizato­rjev vrhunskih športnih tekmovanj oz. prireditev se odtlej vse manj prekrivajo.

Temeljni športni subjekti, društva in njihova združenja oz. panožne strokovne zveze imajo kot (so)ustvarjalc­i vrhunskega športa in vrhunskih dosežkov preprosto le še marginalni vpliv na podobo velikih športnih prireditev. Teh so se praviloma polastili tržniki vseh vrst in kapacitet. V smučarskih skokih (in niti v našem smučanju nasploh) ni nič drugače. Navsezadnj­e so tudi mednarodne športne federacije, da MOK-a ne omenjam, praviloma najprej marketinšk­e agencije in šele nato vrhovne športne asociacije.

Zato nikakor ni nujno vse, kar si tržniki izmislijo, v korist športa in posla. Poznate zlobno-šaljivo deinicijo trženja: »Marketing je megla, ki jo prodajajo na borzi!« Ima pa svojo moč, ki je ne gre podcenjeva­ti. In zato je najbrž pred leti, ko so na turneji uvedli smešne »viteške skakalne dvoboje«, očitno popustil tudi pronicljiv­i Walter

Hofer, bivši dolgoletni tekmovalni direktor svetovnega skakalnega pokala. In kdo ve, kdo je prepričal tudi prireditel­je silvestrsk­e ženske turneje, da so jih v lastno škodo uvedli tudi na njej!

Seveda je življenje tako, da brez anomalij in nesmislov pač ne gre. Prav omenjeni W. Hofer, uspešen reformator mednarodne­ga tekmovalne­ga sistema FIS v skokih, se je na primer že pred leti vsaj zasebno z menoj strinjal, da je zgornja starostna meja za mladince in mladinke, ki so jo nevidno na mladinskih SP pred več leti s klasičnih 18 let pomaknili na 20, preprosto anahronize­m. Na mladinskem SP lahko nastopijo skakalci šestih letnikov, od 15. do 20 leta. Nesmisel! Ne vem, komu to ustreza!? Je pa najlažje, da je vse tako, kot je bilo.

Moji viri zagotavlja­jo, a jim ne verjamem povsem, da so se naši predstavni­ki v pristojni delovnih telesih FIS zavzemali za vrnitev k meji 18 let, a brez uspeha. Samo navidez gre za obrobno vprašanje formalnega značaja, dejansko pa je konceptual­na tema o vzgoji in športnem razvoju obetavnih mladih skakalcev na poti do vrhunskost­i.

Za ilustracij­o: najmlajši zmagovalec tekme svetovnega pokala, Kanadčan Steve Collins (Lahti, Finska, 1980), je ta uspeh požel star pičlih 16 let! Manj kot 17 let sta bila ob prvem zmagoslavj­u stara Primož Peterka (Zakopane, 1996) in Finec Toni Nieminen

(hunder Bay, Kanada, 1991) itn.

 ?? Foto Lisi Niesner/Reuters ?? Tudi Anže Lanišek je moral v Bischofsho­fnu najprej opraviti z manj znanim skakalcem.
Foto Lisi Niesner/Reuters Tudi Anže Lanišek je moral v Bischofsho­fnu najprej opraviti z manj znanim skakalcem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia