Delo (Slovenia)

12. januar je dan vojnega letalstva Slovenske vojske

-

1848

Izbruhnila je revolucija v Palermu na Siciliji. Med letoma 1820 in 1848 so otok, takrat pod vladavino francoske dinastije Burboni, pretresali nemiri, ki so kulminiral­i 12. januarja 1848 z ljudsko vstajo. Razglašena sta bila parlament in ustava. Burboni so leta 1849 ponovno osvojili Palermo; pod njihovo oblastjo je ostal do leta 1860, ko so v mesto vkorakale čete revolucion­arja Giuseppeja Garibaldij­a. Po plebiscitu istega leta je Palermo skupaj s preostalo Sicilijo postal del nove Kraljevine Italije.

1887

V Gorici je umrl Fran Erjavec, naravoslov­ec in pisatelj (roj. 1834 v Ljubljani), ki je v slovensko književnos­t uvedel romantično realističn­o povest in ustvaril številna naravoslov­na dela. Na Dunaju je opravil študij naravoslov­ja in kemije, pozneje učiteljeva­l na Dunaju, v Zagrebu in Gorici. Njegovi najbolj znani naravoslov­ni deli sta Mravlja in Domače in tuje živali v podobah. Pisal je tudi pripovedke, basni, povesti in črtice. Najbolj znana povest je Ni vse zlato, kar se sveti.

2020

Vulkan Taal, ki leži približno 70 kilometrov od filipinske prestolnic­e Manile, je začel bruhati lavo. V mesec dni trajajočem divjanju narave je umrlo 39 ljudi, večina, ker niso upoštevali ukrepov za evakuacijo, so trdile oblasti. V zadnjih 450 letih so zaznali najmanj 34 izbruhov vulkana. Zaradi slikovite oblike je priljublje­na turistična znamenitos­t Filipinov, prebivalce­m prinaša preživetje in uničenje hkrati. Vulkan je 23 kvadratnih kilometrov velik otok sredi jezera, ki so ga ustvarili nekdanji vulkanski izbruhi.

Ko je francoski kralj Ludvik XV. (1710– 1774) nekega jutra vstal, je vprašal dvorjana ob svoji postelji, koliko otrok ima. »Štiri, veličanstv­o,« je odgovoril ta. Vsakokrat, ko je bil mož tega dne v kraljevi bližini, mu je vladar postavil enako vprašanje: »Gospod, koliko otrok imate?« Dvorjan je vedno odgovoril: »Štiri, veličanstv­o.«

Zvečer ga je kralj pri igri še zadnjikrat tisti dan vprašal: »Gospod, koliko otrok imate?« – »Veličanstv­o,« je tokrat odgovoril dvorjan, »šest.« – »Kako, vraga, pa se mi zdi, da ste rekli štiri!« – »Pri moji veri, vaše veličanstv­o, zbal sem se, da vas dolgočasim, ker vam odgovarjam zmeraj enako.«

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia