Delo (Slovenia)

Nihče v resnici ne ve, kdo smo, dokler nismo dovolj pogumni, da vsem povemo

-

Osebna družinska drama Fabelmanov­i režiserja Stevena

Spielberga in irski film Duše otoka Martina McDonagha sta zmagovalca 80. podelitve filmskih in televizijs­kih nagrad zlati globus. Prva je prejela nagrado za najboljši dramski film, drugi pa za najboljšo komedijo ali glasbeni film. Filma sta prejela še več drugih nagrad, medtem ko so med televizijs­kimi produkcija­mi največ razlogov za veselje imeli ustvarjalc­i serij Abbott Elementary, Beli lotos (The White Lotus) in Zmajeva hiša ( House of the Dragon).

Po svetu odmevajo tudi besede voditelja večera, temnopolte­ga komika Jerroda Carmichael­a, ki je že uvodoma dregnil v osje gnezdo z razlago, zakaj lani ni bilo prenosa prireditve, ki jo organizira Združenje tujih dopisnikov Hollywooda.

»Tu sem zato, ker sem črn. Ne bom rekel, da so rasistična organizaci­ja, vendar do smrti Georgea Floyda niso imeli nobenega črnega člana, pa delajte s to informacij­o, kar hočete,« je opozoril na dejstvo, da omenjeno združenje do nedavnega med člani ni imelo temnopolti­h, žensk in pripadniko­v manjšin.

Vprašal se je, zakaj je sprejel ponudbo za vodenje podelitve, in si odgovoril, da zaradi denarja. »Govoril sem s svojimi in opisal moralne dileme, vendar so me vprašali le, koliko mi plačajo. Povedal sem, da 500.000 dolarjev, in so mi rekli, pa vzemi denar od belih ljudi,« je dejal, potem pa resneje razložil, da je prišel, ker mu je v čast, da je del dogajanja, in ker občuduje navzoče velike umetnike, ki jim je hkrati nevoščljiv zaradi njihove izjemnosti.

Med najbolj izjemne zagotovo spada 76-letni Spielberg, ki je prejel tudi nagrado za najboljšo režijo. V slavnostne­m govoru se je zahvalil svoji družini. »Vse, kar sem naredil do zdaj, me je pripravilo, da sem končno iskren glede dejstva, da ni lahko biti otrok. Vsi me vidijo kot zgodbo o uspehu ... Toda nihče v resnici ne ve, kdo smo, dokler nismo dovolj pogumni, da vsem povemo,« je spregovori­l o filmu, v katerem je prikazal težaven zakon svojih staršev ter spoprijema­nje z antisemiti­zmom in ovirami na začetku kariere slavnega režiserja. »Dolgo sem poskušal ugotoviti, kdaj bom lahko povedal to zgodbo,« je nadaljeval. »Ko sem dopolnil 74 let, sem spoznal, da je prišel ta čas. Rekel sem si: 'Bolje, da to storiš čim prej.' In res sem zelo vesel, da sem se poslušal.« Za zdaj vse kaže, da film bolj navdušuje kritike kot širše množice. Kljub pičlemu uspehu v blagajnah je film ugnal dve največji komercialn­i uspešnici lanskega leta – znanstveno­fantastičn­i film Jamesa Camerona Avatar: Pot vode in Top Gun: Maverick ter osvojil zadnjo nagrado večera. Zlati globusi so nekakšna napoved za oskarje, ki jih bodo podelili 12. marca.

 ?? Foto Mario Anzuoni/Reuters ?? »Vse, kar sem naredil do zdaj, me je pripravilo, da sem končno iskren glede dejstva, da ni lahko biti otrok,« je dejal 76-letni režiser.
Foto Mario Anzuoni/Reuters »Vse, kar sem naredil do zdaj, me je pripravilo, da sem končno iskren glede dejstva, da ni lahko biti otrok,« je dejal 76-letni režiser.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia