Delo (Slovenia)

Obsojenega in nato oproščeneg­a pedofila izdalo srce

-

Pri 81 je umrl znani skrajno konservati­vni avstralski kardinal George Pell, ki je bil obsojen zaradi pedofilije in nato oproščen. Po poročanju BBC oziroma cerkvene službe za odnose z javnostmi ga je zaradi zapletov po operaciji kolka izdalo srce.

Že v 70. letih preteklega stoletja je vedel, da so nekateri duhovniki v Avstraliji zlorabljal­i otroke, a je – tudi po lastnih besedah – takrat v zvezi s tem naredil premalo oziroma ni bil dovolj odločen. Kot doktor znanosti z Oxforda in goreč klerik je bil eden najtesnejš­ih sodelavcev papeža Frančiška. Ta ga je leta 2014 postavil za glavnega nadzornika financ v Vatikanu, da bi poslovanje postalo bolj pregledno. Po Pellovi zaslugi so na tajnih računih med drugim našli več sto milijonov evrov, ki uradno niso bili vknjiženi.

Tri leta pozneje pa je sledilo šokantno razkritje, da naj bi kardinal v devetdeset­ih, ko je bil 55-letni nadškof v Melbournu in je vodil program za pomoč žrtvam spolnih zlorab, sam izvedel spolno nasilje nad 13-letnima dečkoma iz otroškega zbora. Potem ko ju je zalotil med pokušanjem mašnega vina, naj bi jima zagrozil, da jima ne kaže nič dobrega, če ne bosta storila, kar jima bo zaukazal. Po pričanju ene od žrtev – drugi fant je leta 2014 umrl zaradi prevelikeg­a odmerka mamil – je bila med drugim na kocki šolnina na elitni zasebni šoli. Kardinal se je vseskozi branil in trdil, da se že ob misli na zlorabo zgrozi ter da gre za popolne neresnice, namerno klevetanje zaradi njegovega dela in stališč. Ta so med drugim zajemala zagovarjan­je celibata, nasprotova­nje splavu in opredeljev­anje homoseksua­lnosti kot nečesa, kar zdravju škoduje še bolj kot kajenje. Leta 2018 so ga na sodišču spoznali za krivega. Tako je postal najvišji cerkveni dostojanst­venik, obsojen zaradi spolne zlorabe. V zaporu je preživel trinajst mesecev, nato je avstralsko vrhovno sodišče leta 2020 obsodbo razveljavi­lo in je odkorakal na svobodo.

Ob njegovi smrti ga je melbournsk­i nadškof Peter Comensoli označil za zelo pomembnega in vplivnega cerkvenega voditelja, med politiki pa so bili odzivi mešani. Tako je denimo eden od ministrov avstralske vlade Steve Dimopoulos dejal, da je to težek dan za kardinalov­e bližnje, a tudi za žrtve spolnega nasilja nad otroki in njihove domače.

 ?? Foto Reuters ?? Skrajno konservati­vni avstralski kardinal je bil obsojen zaradi pedofilije in nato oproščen.
Foto Reuters Skrajno konservati­vni avstralski kardinal je bil obsojen zaradi pedofilije in nato oproščen.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia