Delo (Slovenia)

Napoved sprememb za drugačno šolo

Ministrstv­o za vzgojo in izobraževa­nje O prenovi sistema in kadrovskih težavah

- Špela Kuralt

Državnozbo­rski odbor za izobraževa­nje je z devetimi glasovi za in petimi proti menil, da je bila predstavit­ev kandidatur­e Darja Felde za ministra za vzgojo in izobraževa­nje ustrezna. Felda je opozoril na številne težave v vzgoji in izobraževa­nju, ki se sicer pojavljajo že leta, a ustreznih rešitev do zdaj še niso našli.

Felda je pohvalil delo vrtcev, saj »imamo verjetno najboljšo predšolsko vzgojo«, pri šolah pa je opozoril na več težav. Dejal je, da so spremembe zakona o osnovni šoli nujne: »Potrebujem­o drugačno šolo, drugačno delovanje.« Kot enega večjih problemov je omenil ocenjevanj­e in dodal, da bodo ta problem začeli reševati z delnim upoštevanj­em nacionalne­ga preverjanj­a znanja (NPZ) pri vpisu v srednjo šolo. Kot je povedal Felda, bi tak sistem, ko bi poleg šolskih ocen za vpis na šole z omejitvijo vpisa upoštevali tudi dosežke na NPZ, prvič uporabili v šolskem letu 2024/2025. Glede omejitev vpisa je dejal, da tudi letos osnovno šolo zaključuje velika generacija, kar 1690 učencev več kot lani. Poudaril je, da je bilo že lani razpisanih 4000 prostih mest več, kot je bilo kandidatov, enako načrtujejo tudi letos.

Sistemsko bi uvedli tudi tako imenovani razširjeni program.

Gre za program, ki vpeljuje obvezni drugi tuji jezik, tuji jezik v prvem razredu, največji poudarek pa je namenjen možnosti več ur gibanja v šolah. V razširjene­m programu, vanj je poskusno vključenih 146 šol, otroci izberejo vsebine, ki jih veselijo. Felda je pojasnil, da razširjene­ga programa ne bi uvedli na vse šole hkrati, saj je zaradi kadrov to nemogoče: »Treba bo torej določiti prehodno obdobje.«

Čeprav so trenutno kadrovske težave hude, se generacije manjšajo. Tudi to je treba upoštevati, je dejal Felda. Dodal je, da bo kljub temu potrebnih vedno več učiteljev, saj je tudi vedno več otrok, ki potrebujej­o posebno obravnavo. Posebej velik problem je zaposlovan­je učiteljev praktičneg­a pouka: »Praktični pouk bi moral učiti nekdo, ki prihaja iz stroke. Ko pride na šolo, pa je obravnavan kot začetnik, opraviti mora tudi več pedagoško-andragoški­h izpitov.« Dejal je, da pripravlja­jo spremembe zakonodaje, da bi lahko tem kadrom priznali izobraževa­nja znotraj gospodarst­va, da bi imeli krajšo pot do vzgoje in izobraževa­nja ter napredovan­ja, sicer je zanje odhod iz gospodarst­va nezanimiv.

V razpravi so se člani odbora spraševali tudi o merjenju kakovosti v šolstvu. »Kakovost v šolstvu je problem. Če pogledamo NPZ: nekatere šole naredijo celotno evalvacijo in vse primerjave, na enih šolah pa sploh ne vedo, da obstaja možnost primerjave pri RIC. Naša šola je zelo dobra, lahko bi bila pa še boljša,« je sklenil Felda.

 ?? ?? Izbral si je dva državna sekretarja. To naj bi postala Jasna Rojc in Boris Černilec.
Izbral si je dva državna sekretarja. To naj bi postala Jasna Rojc in Boris Černilec.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia