Delo (Slovenia)

Proučujejo smiselnost nove Adrie

Ministrstv­o za infrastruk­turo Prioriteta so železnice Podražitev gradnje drugega tira – Tretja os zaostaja

- Nejc Gole

Kandidatka za ministrico za infrastruk­turo Alenka Bratušek, ki je uspešno prestala zaslišanje pred odborom za infrastruk­turo, je povzela naloge države na področju infrastruk­ture, s katerimi se v sedanji vladi ukvarja že kot državna sekretarka. Izpostavil­a je železniške projekte, več je povedala o drugem tiru, tretji razvojni osi in Potniškem centru Ljubljana.

Omenila je, da se izteka čas za zaključeva­nje projektov, ki so soinancira­ni iz prejšnje inančne perspektiv­e. Tudi zato se povečujejo sredstva za železniško infrastruk­turo in kolesarske poti. Med železniški­mi projekti je omenila začetek nadgradnje železniške postaje v Ljubljani, ocenjena vrednost je 250 milijonov evrov. »Upamo, da bo gradbeno dovoljenje v kratkem izdano in da bomo letos spomladi začeli nadgradnjo. Nadgradnja naj bi potekala do leta 2027, moj cilj pa je, da poskušamo poiskati rezerve in da bi železniško postajo končali leto prej.« Leta 2026 naj bi namreč preostali investitor­ji končali gradnjo avtobusne postaje in komercialn­ega dela.

Bratuškova je napovedala novelacijo investicij­skega programa drugega tira, saj je investitor prejel okoli 200 milijonov evrov vredno ponudbo za tretji sklop, torej tehnično opremo na drugem tiru, medtem ko je investicij­ski program predvideva­l 50 milijonov evrov nižjo vrednost. Ob tem je bila kritična do prejšnje vlade, ker je v prvi novelaciji »populistič­no« znižala rezervo za nepredvide­ne izdatke s sto milijonov evrov na 34 milijonov evrov. »Novelacija investicij­skega programa 2 je soočenje z realnostjo. Če bi še vedno imeli sto milijonov evrov rezerve, novelacija ne bi bila potrebna,« je dejala in dodala, da je tudi po podražitvi tretjega sklopa vrednost skupne investicij­e še vedno nižja, kot je bila ocenjena vrednost drugega tira leta 2019.

Dars je pri tretji osi najdlje z gradnjo na delu med Velenjem in Slovenj Gradcem. Resolucija iz aprila 2021 predvideva zaključek del do leta 2026. Vendar na Darsu pravijo, da bi dela končali šele leta 2028, je opozorila Bratuškova. Dejala, da odgovornos­ti za dveletno zamudo, ki so jo pridelali v zadnjih dveh letih, kot ministrica ne bo mogla prevzeti, da pa bodo preverili, kako zamude čim bolj skrajšati.

Vlada je včeraj sprejela predlog zakona o pomoči za zagotovite­v večje letalske povezljivo­sti, s katerim bo subvencion­irala letalske povezave v Slovenijo. Na ministrstv­u za infrastruk­turo pa so tudi ustanovili delovno skupino, ki naj bi do sredine leta pripravila odgovor, ali bi bila ustanovite­v nove letalske družbe upravičena, je povedala kandidatka za ministrico.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Kandidatka za ministrico za infrastruk­turo Alenka Bratušek kot prioritetn­e izpostavlj­a železniške projekte.
Foto Jože Suhadolnik Kandidatka za ministrico za infrastruk­turo Alenka Bratušek kot prioritetn­e izpostavlj­a železniške projekte.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia