Delo (Slovenia)

Nova zakonodaja in več za znanost

Ministrstv­o za visoko šolstvo, znanost in inovacije Bliža se gradnja Nuka II

- Mirt Bezlaj

Odbor za izobraževa­nje, znanost, šport in mladino je po zaslišanju z devetimi glasovi proti šestim podprl kandidata za ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča. Ta je sicer do reorganiza­cije vlade že vodil ministrstv­o za izobraževa­nje, znanost in šport, ki se z reorganiza­cijo deli na dvoje. Drugi del, ministrstv­o za vzgojo in izobraževa­nje, bo prevzel nekdanji državni sekretar Darjo Felda.

Kot svojo primarno nalogo kandidat za ministra vidi prenovo zakonodaje na področju visokega šolstva. Odpreti namerava široko razpravo, ki bo pokazala, ali zakon o visokem šolstvu zadošča ali bi za ureditev področja potreboval­i več ločenih zakonov. Nacionalna agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu je, denimo, že dala pobudo, da bi dobila svoj zakon, ki bi urejal njeno delovanje. V času njegovega ministrova­nja je ministrstv­o že pripravilo novelo zakona o visokem šolstvu, ki je trenutno v medresorsk­em usklajevan­ju, posodobili pa so tudi pravilnik o šolninah in prispevkih, se je pohvalil Papič.

Investicij­e v znanost

V drugi polovici leta 2022 je vladi uspelo povečati inanciranj­e za visokošols­ko dejavnost za več kot deset milijonov evrov, začeli so tudi s pilotnimi projekti za reformo visokega šolstva, za kar je bilo namenjenih skoraj 60 milijonov evrov, je pojasnil kandidat za ministra. Velike investicij­e so bile namenjene tudi zagotavlja­nju novih prostorov in prenove infrastruk­ture številnih akademij, fakultet, inštitutov in študentski­h domov, zlasti pomembna pa bo gradnja Nuka II.

Na področju znanosti je bilo ministrstv­o zaposleno z implementa­cijo zakona o raziskoval­ni dejavnosti, ki je bil po dolgoletni pripravi sprejet konec leta 2021. Sprejeli so uredbo o inanciranj­u znanstveno­raziskoval­ne dejavnosti, pa tudi več podzakonsk­ih aktov, ki so bili pogoj za učinkovito izvajanje zakona. Potrjen je tudi 40-odstotni dvig inanciranj­a znanosti v dveh letih. »Inštituti in univerze bodo tako imeli priložnost, da bistveno dvignejo kakovost svojega znanstveno­raziskoval­nega dela,« je obljubil.

Napovedal je, da si bo kot minister prizadeval zmanjšati razkorak med temeljnimi raziskavam­i in njihovo aplikacijo v gospodarst­vu in celotni družbi. Milijon evrov je ministrstv­o pred reorganiza­cijo že namenilo za krepitev vloge kariernih centrov na univerzah, ki bodo študente pripravlja­li na trg dela. Kot primer odpiranja Slovenije tujini in sodelovanj­a z gospodarst­vom je omenil tudi pogovore s korporacij­o Google, da bi v Sloveniji odprli Googlov kampus, kjer bi zaposlili 40 strokovnja­kov, pretežno iz tujine.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Kot svojo primarno nalogo kandidat za ministra vidi prenovo zakonodaje na področju visokega šolstva.
Foto Jože Suhadolnik Kot svojo primarno nalogo kandidat za ministra vidi prenovo zakonodaje na področju visokega šolstva.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia