Delo (Slovenia)

Hidroelekt­rarne so vprašljive, sončne pa so primerne povsod

Ministrstv­o za naravne vire in prostor Kandidat za ministra pravi, da bo kateremu od projektov treba reči ne

- Borut Tavčar

Uroš Brežan je dobil podporo odbora za infrastruk­turo in prostor za zasedbo položaja ministra za naravne vire in prostor. Poudaril je, da so doslej na ministrstv­u omogočili gradnjo 1036 neproitnih stanovanj, kar predajajo ministrstv­u za solidarno prihodnost, po novem pa se bo ministrstv­o lahko ukvarjalo z vsemi bistvenimi stvarmi bolj osredotoče­no. Ministrstv­o bo imelo tri resorje, prvič bo poleg vode, prostora in graditve svoj direktorat dobila narava.

Slovenija ima 40 odstotkov kopnega že zavarovane­ga, s čimer že izpolnjuje mednarodne in evropske cilje, a varovanje bo treba razširiti še na morje, nekatera območja pa zavarovati strožje. Brežan je povedal, da nekaj lokalnih skupnosti želi povečati zavarovana območja, med njimi so Notranjski park, Čemšeniški park in Pohorje. V zavarovana območja je projekte mogoče umeščati, seveda z nekaterimi omejitvami. »Mogoče je, da bo kateremu projektu zaradi vpliva na naravo ali vodo treba reči ne,« pravi Brežan. Dodal je, da morajo

Pravi, da so mu blizu Alpe, voda in narava.

investitor­ji premisliti, kaj lahko dajo lokalni skupnosti, saj to poveča družbeno sprejemlji­vost projektov.

Postopke pridobitve gradbenih dovoljenj bodo digitalizi­rali in olajšali, to je prednostna naloga te vlade. Imajo tudi koordinaci­jsko skupino za umeščanje večjih projektov v prostor, je povedal Brežan. Prednostni cilj sektorja prostora sicer je, da se uporabi in obnovi stare gradnje, tako bi lahko bilo manj novih pozidav.

Pri vodi ima prednost projekt preskrbe Obale z vodo, pri čemer je izbrana povezava z zajetjem v Klaričih. Ministrstv­o ima v načrtu tudi prenovo sistema dajatev za rabo vode, da bo bolj pravičen. Pripravlje­n pa je tudi obsežen načrt protipopla­vne varnosti, za najmanj 72.000 prebivalce­v. Med ključnimi projekti je Brežan poudaril protipopla­vno zaščito Gradaščice, selške Sore, območje reke Meže z Mislinjo in ptujske Drave.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia