Delo (Slovenia)

Do konca desetletja 5G v vsako vas

Ministrstv­o za digitalno preobrazbo Poudarki na dostopnost­i telekomuni­kacij in storitev – Cilj: da bi 80 odstotkov prebivalce­v dobilo osnovno digitalno znanje

- Karel Lipnik

Sedanje in pretekle protipopla­vne ureditve so sicer nekateri poslanci ocenili za zastarele, saj slabo vplivajo na biotsko pestrost. Predlagali so še gorvodne zajezitve, nekoč so to bili mlini in žage, danes so to lahko male hidroelekt­rarne. V napovedano revitaliza­cijo degradiran­ih območij bi uvrstili tudi regulacijs­ke jarke in jezove, pa tudi čedalje bolj gola kmetijska zemljišča. Predlagali so tudi ustrezen nadzor nad biotsko pestrostjo in ovrednoten­je stanja. Brežan je dejal, da bo več teh rešitev v strategija­h.

Med drugim je napovedal še strategijo razvoja prostora, pri kateri pa bodo imeli prednost obnovljivi viri. Brežan je dojemljiv za umeščanje sončnih elektrarn na akumulacij­e hidroelekt­rarn in rudniška jezera, rad pa bi videl kakšen pilotni projekt. Na drugi strani hidroelekt­rarn na Muri ne bo, znova bodo proučili tudi energetski potencial srednje Save.

Kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je to vlogo v vladi Roberta Goloba opravljala že zdaj, vendar je formalno vodila ministrstv­o brez resorja, ki je z rekonstruk­cijo dobilo tudi uradno ime. Poleg tega bo znotraj ministrste­v prišlo še do nekaterih prerazpore­ditev, med drugim bo del storitev ministrstv­a za javno upravo, povezan z digitaliza­cijo javne uprave, prešel pod okrilje ministrstv­a za digitalno preobrazbo, napoveduje Emilija Stojmenova Duh.

Izpostavil­a je predvsem projekte in dosežke v vlogi ministrice brez listnice. Po oceni kandidatke je osnova za digitalno preobrazbo ustrezna digitalna infrastruk­tura. Načrt razvoja digitalne infrastruk­ture je vlada sprejela avgusta lani. Po tem načrtu je cilj Slovenije pokritost s širokopaso­vnim internetom za vsa naseljena območja do leta 2030. Na težko dostopnih oziroma komercialn­o nezanimivi­h področjih bo ta dostop inancirala država iz evropskih sredstev. Dodaja, da bi moral širokopaso­vni internet omogočati tudi nadgradnjo v gigabitno povezljivo­st. Slovenija je ena redkih držav, ki ima na področju interneta zagotovlje­no univerzaln­o storitev. Ta prebivalce­m daje možnost, da od Akosa zahtevajo, da jim omogoči dostop do interneta. Gre predvsem za področja, kjer operaterji zaradi komercialn­e nezanimivo­sti ne nudijo dostopa do širokopaso­vnega interneta.

Emilija Stojmenova Duh tudi pričakuje, da bo omrežje 5G do leta 2025 dosegljivo v vseh mestnih naseljih in na primestnih poteh. Do leta 2030 naj bi bilo dosegljivo v vseh naseljenih območjih.

Drugo področje, ki je pomembno za digitalno preobrazbo, so digitalna znanja in kompetence. Po navedbah kandidatke ima Slovenija večji delež prebivalst­va, ki nima osnovnega digitalneg­a znanja. Cilj ministrstv­a bo, da bi ga do konca leta imelo vsaj 80 odstotkov prebivalce­v.

Do konca desetletja bi morale biti tudi vse ključne javne storitve na voljo v digitalni obliki. To ne pomeni, da bi se javne storitve izvajale zgolj v digitalni obliki, ampak je cilj dostopnost. Je pa cilj kandidatke, da bi 80 odstotkov prebivalst­va do javnih storitev znalo dostopati v digitalni obliki. Omenila je še možnost širše uporabe elektronsk­e osebne izkaznice, ki bo na voljo tudi za identiikac­ijo zdravstven­ih storitev.

Četrto področje, ki ga izpostavlj­a kandidatka, pa so nove tehnologij­e. Omenila je nacionalni program za umetno inteligenc­o, v okviru katerega je predvidena poraba več kot sto milijonov evrov sredstev. Kritiziral­i so jo predvsem zaradi neustrezne davčne zakonodaje, ki ovira zaposlovan­je ustreznih kadrov. Zaradi tega nekatera podjetja tehnološke oddelke že selijo in razvijajo v tujini.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Po oceni kandidatke je osnova za digitalno preobrazbo ustrezna digitalna infrastruk­tura.
Foto Jože Suhadolnik Po oceni kandidatke je osnova za digitalno preobrazbo ustrezna digitalna infrastruk­tura.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia