Delo (Slovenia)

Skoraj vse Slovence skrbi naraščanje cen

Raziskava Eurobarome­ter Bolj kot nad širjenjem vojne v Ukrajini smo v Sloveniji zaskrbljen­i nad rastjo življenjsk­ih stroškov Težave gospodinjs­tev pri plačevanju računov

- Gašper Završnik, Jure Kosec

Draginja, podnebne spremembe in morebitna širitev vojne v Ukrajine onkraj njenih meja so teme, ki najbolj vznemirjaj­o državljane Slovenije in Evropske unije nasploh, je pokazala včeraj objavljena raziskava evropskega parlamenta Eurobarome­ter. Iz nje je tudi razvidno, da je v Sloveniji podpora Uniji v primerjavi z majem lani upadla.

Bolj kot nad širjenjem vojne v Ukrajini smo v Sloveniji zaskrbljen­i nad naraščanje­m življenjsk­ih stroškov, podnebnimi spremembam­i ter revščino in socialno izključeno­stjo, a še vseeno manj od povprečja sedemindva­jseterice, kažejo ugotovitve obširne raziskave, ki je zajela 26.000 ljudi po vsej EU.

Naraščajoč­i življenjsk­i stroški, denimo cene hrane in energije, skrbijo skoraj devet desetin Slovencev (88 odstotkov), pri čemer jih je 39 odstotkov odgovorilo, da se je njihov standard že znižal in da pričakujej­o, da bo to veljajo tudi za to leto. Enak delež v raziskavi sodelujoči­h slovenskih državljano­v je dejal, da draginja še ni zarezala v njihov standard, vendar pričakujej­o, da se bo to zgodilo v kratkem. Rast stroškov v Uniji najbolj skrbi

Grke, da je to pereč problem, so poudarili vsi sodelujoči, sledijo Ciper z 99 odstotki ter Italija in Portugalsk­a s po 98 odstotki. Povprečje sedemindva­jseterice je 93 odstotkov.

Kakor je razvidno iz analize podatkov, se 11 odstotkov Slovencev skoraj vsak konec meseca spoprijema s težavami pri plačevanju računov, občasno pa se to zgodi dobri petini vprašanih. Prav tako je v raziskavi mogoče prebrati, da je 39 odstotkov respondent­ov v Sloveniji prepričani­h, da bodo njihove življenjsk­e razmere čez eno leto slabše kot danes, le nekoliko večji delež jih meni, da bodo ostale enake, medtem ko izboljšanj­e pričakuje 14 odstotkov vprašanih.

Več pesimizma je zaznati glede stanja v državi; da bo ekonomski položaj v Sloveniji čez dvanajst mesecev slabši, meni 58 odstotkov sodelujoči­h, da bo ostal enak, pa 27. Pretežno črnogledos­t morda pojasnjuje nezadovolj­stvo državljano­v z ukrepi vlade in Bruslja za obvladovan­je draginje in njenih posledic. Ravnanja izvršne oblasti in EU na tem področju ne odobrava 60 oziroma 59 odstotkov vprašanih pri nas, podpira pa ga dobra tretjina.

»Ljudje so razumljivo zaskrbljen­i zaradi naraščajoč­ih življenjsk­ih stroškov, saj se vse več družin bori

• Z ukrepi vlade proti draginji ni zadovoljni­h 60 odstotkov Slovencev.

• Draginja je najbolj pereča skrb za 93 odstotkov Evropejcev.

za preživetje. Zdaj je čas, da dosežemo rezultate, da obvladamo inlacijo in spodbudimo rast naših gospodarst­ev. Zaščititi moramo najranljiv­ejše v družbi,« je objavo podatkov komentiral­a predsednic­a evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Slovenija tik pod evropskim povprečjem

Skoraj leto dni po začetku vojne v Ukrajini se tri četrtine Evropejcev strinja s podporo sedemindva­jv odstotkih (razlika: oktober/november 2022–april/maj 2022) brez odgovora seterice napadeni državi. Samo v treh članicah, Bolgariji, Grčiji in na Slovaškem, je podpora nižja od polovice, najmočnejš­a pa je na Švedskem, Finskem in Nizozemske­m. V Sloveniji se z dosedanjim pristopom EU strinja 69 odstotkov vprašanih, kar nas uvršča tik pod evropsko povprečje. Med sosednjimi državami je višjo podporo zaznati samo na Hrvaškem. (+2) (+4) večino časa

• Roberta Metsola: Zaščititi moramo najranljiv­ejše v družbi.

Dve tretjini evropskih državljano­v dopušča možnost, da jim bo vojna v Ukrajini spremenila življenje.

Med Evropejci od izbruha vojne narašča zaskrbljen­ost, da bodo čutili njene posledice. Dve tretjini evropskih državljano­v dopušča možnost, da jim bo vojna spremenila življenje, kar je za štiri odstotne točke več kot maja lani. V Sloveniji je ta delež v zadnjega pol leta ostal tako rekoč nespremenj­en, a še vseeno presega evropsko povprečje (68 odstotkov).

Po zadnjem Eurobarome­tru je mogoče sklepati tudi, da različne geopolitič­ne krize – v prvi vrsti ruska agresija na Ukrajino – pri državljani­h sedemindva­jseterice vplivajo na njihovo naklonjeno­st evropski integracij­i. Dvainšestd­eset odstotkov vprašanih Evropejcev je prepričani­h, da je članstvo njihove države v EU » dobra stvar« . V Sloveniji ta delež znaša 58 odstotkov, kar je za devet odstotnih točk manj kot maja lani. Od takrat je delež tistih, ki menijo, da je članstvo države v Uniji » slaba stvar« , med slovenskim­i anketiranc­i zrasel s 26 na 33 odstotkov. Kljub temu je več kot tri četrtine vprašanih Slovencev prepričani­h, da je članstvo v EU državi prineslo koristi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia