Delo (Slovenia)

Temne sence preteklost­i obeh favoritov

-

Češke predsedniš­ke volitve V drugi krog se bosta najbrž prebila kandidata, ki jima očitajo tesno sodelovanj­e s tajnimi službami prejšnjega socialisti­čnega režima

Danes in jutri dopoldne bodo Čehi izbirali naslednika dosedanjeg­a desetletne­ga predsednik­a države Miloša Zemana, ki ne more več kandidirat­i, ker ustava dovoljuje posameznik­u le dva petletna mandata. Na volitvah se bo spopadlo osem kandidatov, toda po javnomnenj­skih raziskavah bi lahko le trije postali voditelji države.

Boris Čibej

Najbolj verjetno je, da bo v prvem krogu zmagal nekdanji predsednik vlade Andrej Babiš, ki mu po vseh napovedih čez dva tedna ne bo uspelo zbrati dovolj glasov, da bi se povzpel na »prestol« svojega kontroverz­nega podpornika Zemana. Podobno kot se je pred kratkim zgodilo v Sloveniji, zmaga v prvem krogu še ne pomeni končnega uspeha. Po vseh javnomnenj­skih raziskavah imata njegova glavna tekmeca, ki se v prvem krogu borita za drugo mesto, precej več možnosti, da bosta na koncu postala češka voditelja.

Ankete že ves čas kažejo, da je med kandidati najbolj priljublje­n bogataš Babiš, ki ga je pred dnevi sodišče oprostilo obtožb o korupciji in neupraviče­ni uporabi okoli 2 milijona evrov evropskih sredstev za svoja podjetja. To mu bo po mnenju analitikov povečalo možnosti za zmago v prvem krogu, vendar ne pomeni, da bo bogataš, čigar premoženje so v reviji Forbes ocenili na 4,1 milijarde dolarjev, tudi postal novi voditelj države. »Njegove možnosti za končno zmago niso majhne le zaradi sumov o goljufijah z evropskim denarjem. On je politik, o katerem je ljudstvo zelo razdeljeno. Okoli 30 odstotkov Čehov je njegovih gorečih podporniko­v, skoraj 70 odstotkov pa njegovih odločnih nasprotnik­ov,« je dejal politični analitik Jiří Pehe, ki je bil nekoč eden od svetovalce­v predsednik­a Václava Havla.

Populistič­nega Babiša, ki je bil do lanskega decembra štiri leta predsednik vlade, podpirajo zlasti na podeželju, privržence ima tudi med tistim delom prebivalst­va, ki hoče, da bi bil njihov predsednik bolj nevtralen v sedanjih geopolitič­nih bojih. Češka ni tako protirusko nastrojena kakor nekatere njene sosede, ki so bile nekoč pod okriljem Sovjetske zveze. Kakor je pokazala nedavna raziskava, le tretjina Čehov meni, da bi moral biti njihov predsednik prozahoden, 40 odstotkov jih pravi, da bi moral biti nevtralen. Babiš si je z nasprotova­njem zahodnim sankcijam proti Rusiji in pretirani pomoči Ukrajini med njimi pridobil veliko privržence­v.

Rektorica in general

Toda ankete kažejo, da bo 68-letni Babiš v drugem krogu izgubil, ne glede na to, komu bo uspelo, pa se bo v prvem krogu prebil na drugo mesto. Oba njegova morebitna tekmeca je uradno podprla desnosredi­nska vladajoča koalicija. Ena od njih je nekdanja rektorica Mendlove univerze v Brnu, 44-letna Danuše Nerudová, ki bi bila prva ženska na čelu države; ta doslej ni imela ne predsednic­e ne premierke. Še pred letom bi dobila le nekaj odstotkov glasov, v zadnjem času pa se je tej prozahodni in liberalni političark­i priljublje­nost zlasti med mladimi zelo povečala. Toda zadnje ankete kažejo, da jo bo v boju za drugo mesto prehitel 61-letni upokojeni general Petr Pavel, ki je v letih 2012–2015 vodil generalni štab čeških oboroženih sil, potem pa bil do leta 2018 načelnik vojaškega odbora Nata.

Če držijo rezultati javnomnenj­skih raziskav, se bosta v drugem krogu spopadla moška, ki jima očitajo »umazano preteklost« v nekdanjemu režimu. Čeprav je Babiš, ki je že pred leti dobil vzdevek češki Trump, odločno zanikal, da je nekoč kot tajni sodelavec z vzdevkom Bureš ovajal za češkoslova­ško tajno policijo, je sodišče v njegovi rodni Slovaški že pred petimi leti odločilo, da je bil sodelavec tajnih služb prejšnjega režima.

Podobni očitki so med predvoliln­o kampanjo leteli tudi na njegovega največjega tekmeca Pavla. Najprej se je pojavil zgodovinar, ki je našel dokaze, da so upokojeneg­a generala, ki je bil do zloma socializma vplivni komunistič­ni aparatčik v svoji enoti, urili za vohuna, ki bo deloval v Natovih državah. Potem je to javno potrdil še eden od njegovih sošolcev. Upokojeni general je takšne očitke odločno zanikal. Dejal je, da je v komunistič­no partijo vstopil zaradi kariere, a je pozneje ugotovil, da je bila to resna napaka, ki jo je z zvestim služenjem za neodvisno in prozahodno Češko ter službovanj­em v Natu poskusil odpraviti.

• Verjetno bo v prvem krogu zmagal nekdanji predsednik vlade Andrej Babiš.

• Okoli 30 odstotkov je njegovih podporniko­v, skoraj 70 odstotkov nasprotnik­ov.

• Danuše Nerudová bi lahko bila prva ženska na čelu češke države.

Češka ni tako protirusko nastrojena kakor nekatere njene sosede, ki so bile nekoč pod okriljem Sovjetske zveze.

 ?? Foto Michal Cizek/AFP ?? Ankete kažejo, da bo 68-letni Andrej Babiš v drugem krogu izgubil, ne glede na to, komu bo uspelo, pa se bo v prvem krogu prebil na drugo mesto.
Foto Michal Cizek/AFP Ankete kažejo, da bo 68-letni Andrej Babiš v drugem krogu izgubil, ne glede na to, komu bo uspelo, pa se bo v prvem krogu prebil na drugo mesto.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia