Delo (Slovenia)

Štirinajst zapovedi predsednic­e Metsole

Korupcija V evropskem parlamentu so na mizi predlogi, s katerimi si želijo povrniti zaupanje državljano­v

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

Korupcijsk­i škandal je za evropski parlament, ki se rad vidi kot srčiko demokracij­e in moralnega apostola na ravni EU, velik udarec. Od prvih razkritij pred več kot mesecem dni poskušajo v njem najti prepričlji­ve rešitve, ki bi preprečeva­le korupcijo takšnih razsežnost­i.

Predsednic­a evropskega parlamenta Roberta Metsola je pripravila svoj predlog za več transparen­tnosti, z jasnejšimi obveznostm­i za poslance in strožjim režimom za lobiste. V njenem dokumentu, ki smo ga pridobili, je predlagani­h štirinajst ukrepov kot začetek obsežnejše reforme evropskega parlamenta. Tako nekdanji poslanci ne bodo več smeli delati kot lobisti takoj po koncu mandata. Eden od glavnih akterjev korupcijsk­e afere Pier Antonio Panzeri je, denimo, po slovesu od parlamenta ustanovil nevladno organizaci­jo, ki je bila le krinka za njegovo delovanje.

Delo poslancev naj bi bilo bolj transparen­tno z objavami informacij o plačanih potovanjih, darilih, sestankih ... Slednje naj bi bilo še posebno strogo pri pripravi resolucij. To je pri nekaterih poslancih vzrok za kritike, češ da bo onemogočal­o njihovo delo. Uradniki evropske komisije in drugi, s katerimi se bolj neuradno srečujejo, nočejo, da bi bili takšni sestanki javno objavljeni. Tudi seznam lobistov, ki lahko delujejo v poslopjih

• Sodelovanj­e poslancev s tretjimi državami bo pod drobnogled­om.

• Kočljiva tema so poročila o spoštovanj­u človekovih pravic.

• Zagovornik­i transparen­tnosti kvečjemu zmerno zadovoljni s predlogi.

Nekdanji poslanci ne bodo več smeli delovati kot lobisti takoj po koncu mandata.

evropskega parlamenta, naj bi podrobno preverjali. Sankcije bodo strožje.

Prepovedal­i naj bi tudi delovanje skupin prijateljs­tva s tretjimi državami, ki delujejo bolj ali manj neuradno. Očitno so se z njimi v preteklost­i odpirala vrata za različne zlorabe. Znano je, da so evropski poslanci v preteklost­i potovali na neuradne misije v države, kot je Azerbajdža­n, in spremljali volitve. Njihova poročila in izjave so bili nato bolj prijazni do gostitelje­v, kot so kazale analize drugih, neodvisnih organizaci­j. Poleg tega so bili v tamkajšnji javnosti predstavlj­eni kot predstavni­ki evropskega parlamenta, čeprav so delali na lastno pest. Takšno ravnanje ni več dovoljeno.

Telo za etiko

Poslanci bi po predlogu predsednic­e evropskega parlamenta morali objaviti podrobnejš­e informacij­e o svojih drugih službah in dejavnosti­h. Vzpostavil­i naj bi tudi posebno telo za etiko, ki se bo ukvarjalo z vprašanji iz kodeksa poslanskeg­a ravnanja. Predvsem pri vprašanjih človekovih pravic bi parlamenta­rci morali biti še posebno pazljivi.

Tretje države si pogosto prizadevaj­o za čim manj kritik v resolucija­h evropskega parlamenta. V zadnji aferi je v zvezi z Marokom in Katarjem videti, da je bilo lobiranje obeh držav namenjeno temu, da bi si zloščili podobo v EU.

V Transparen­cy Internatio­nal EU (TI EU) vidijo predlog kot velik korak v pravo smer, a so opozorili, da v parlamentu vztrajajo pri veliki pomanjklji­vosti – lastni odgovornos­ti za izvajanje pravil. »Vemo, da to ne deluje. Potrebujem­o neodvisen, zunanji nadzor,« je prepričan direktor TI EU Michiel van Hulten. Opozorili so tudi na tveganje, da bodo poslanci razvodenel­i reforme, kar da bi bilo nesprejeml­jivo. Tudi s skoraj 5000 evri, ki jih poslanci prejmejo na mesec za delovanje pisarn, ne da bi morali upravičiti stroške, se Roberta Metsola v svojih reformnih predlogih ne ukvarja, so bili kritični.

 ?? Foto Yves Herman/Reuters ?? Predsednic­a evropskega parlamenta Roberta Metsola je pripravila svoj predlog za več transparen­tnosti.
Foto Yves Herman/Reuters Predsednic­a evropskega parlamenta Roberta Metsola je pripravila svoj predlog za več transparen­tnosti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia